Ο κρυπτόμενος «Μακεδονομάχος»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όχι μόνο συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. μεταξύ μας σιγά μην άφηνε τη δόξα στον Φώτη Κουβέλη), αλλά άκουσε τον Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, να απευθύνει πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ. Και μπορεί, ως… «Μακεδονομάχος», να υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ όσο χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία”», η πραγματικότητα όμως έρχεται για μία ακόμη φορά να τον διαψεύσει. Μικρή λεπτομέρεια προφανώς για τον λαλίστατο κ. Καμμένο το γεγονός ότι ο κ. Στόλντενμπεργκ ανακοίνωσε στους συμμάχους πως όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία».
Το αλλοπρόσαλλο επιχείρημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι «η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, επειδή δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας», πλέον προκαλεί μόνο γέλια. Άλλωστε, από τη Βουλή της γειτονικής χώρας πέρασε ήδη και ο Ζόραν Ζάεφ –βάζοντας και μία… εθνικιστική πινελιά– στις ομιλίες του γυρνάει όλη τη γειτονική χώρα (σ.σ. διοργανώνει… πανηγυρικές εκδηλώσεις σε 15 πόλεις) προκειμένου να πείσει τους πολίτες να πουν το μεγάλο «ναι».
Ένα «ναι» το οποίο θα είναι ακόμα πιο εύκολo να βγει από την κάλπη, μόλις φτάσουν τα πρώτα χρήματα από την Κομισιόν, ως μέρος της προενταξιακής διαδικασίας. Εάν δεν το… πληροφορήθηκε ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας απευθύνθηκε στον σκοπιανό λαό ζητώντας «να κάνουμε το επόμενο βήμα λέγοντας “ναι” στο μέλλον της “Μακεδονίας”». Άκουσε ακόμη –όπως όλοι μας– τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πριν… στεγνώσει η πρόσκληση ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είπε: «Eίμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή κι αν επικρατήσει το «όχι», είναι δείγμα ακραίου πολιτικού τυχοδιωκτισμού το να κρύβεται πίσω απ’ τον λαό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα. Εκτός, βέβαια, εάν πιστεύει ότι συνεχίζοντας τους λεονταρισμούς και το μοίρασμα «σανού» μπορεί να ανατραπεί –για δεύτερη φορά σε εθνικές εκλογές– η εικόνα των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν εκτός Βουλής.
Με δεδομένο ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες (θετικά ή αρνητικά) στη γειτονική χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2018, το αργότερο τον Ιανουάριο του 2019, καταλαβαίνει κανείς ότι η πίεση πλέον περνά στην ελληνική πλευρά. Και τότε, ότι κι αν πει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα γνωρίζει ότι είναι πολλαπλά εκτεθειμένος και επί της ουσίας έχει βάλει κι αυτός την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, δίπλα σ’ αυτήν του Νίκου Κοτζιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα