Ο Κυριάκος έπιασε στον ύπνο την αντιπολίτευση

Στον ύπνο έπιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά την αντιπολίτευση με τα μέτρα που ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ. Μέτρα για όλα τα βαλάντια, που ανακουφίζουν εκτός τις ευάλωτες κοινωνικές, αναμένουν να λειτουργήσουν και ως ασπίδα για την μεσαία τάξη. Ενώ η μεγάλη ανατροπή ήρθε με την κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές και δωρεές έως και των 800.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για μία γονική παροχή ακινήτου με αξία τις 500.000 ευρώ το όφελος αγγίζει τις 15.000 ευρώ. Σε αυτό το ύψος ήταν ο φόρος. Δηλαδή τα έσοδα ενός εργαζόμενου για 12 μήνες εργασίας.

Για το πόσο αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευση αρκεί κάποιος να διαβάσει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που δεν κρύβουν όχι μόνο τον αιφνιδιασμό τους, αλλά και την ενόχληση τους. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του ανακάλυψε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «οι μόνοι που βγαίνουν ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που έχουν κέρδη, για τις οποίες υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση φορολογίας και φορολογική ελάφρυνση για συγκέντρωση κεφαλαίου». Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για τα μέτρα για τους νέους, ώστε να βρουν δουλειές, ούτε για τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο φαινόμενο των ανατιμήσεων. Τουναντίον σχολίασαν «με data και ρεπό αντί για μισθούς, δεν βγαίνει ούτε ο μήνας ούτε οι λογαριασμοί. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης δεν ελαφρύνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έδειξε κι αυτό ξαφνιασμένο και αντί να ασκήσει κριτική επί των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ασχολήθηκε με την εικόνα του πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «O κ. Μητσοτάκης επιχείρησε σήμερα να ανορθώσει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της Κυβέρνησης του ,με παροχές που έχουν ημερομηνία λήξης, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα. Το ίδιο και για την νέα γενιά που του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με τις αυξήσεις κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, τον αποκλεισμό τους από την ανώτατη παιδεία, το γαλάζιο κράτος του ρουσφετιού, την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας τους. Η Ελλάδα αλλάζει. Ο κ Μητσοτάκης δεν αλλάζει την βαθιά συντηρητική πολιτική του, που αφορά μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς».

24 παρεμβάσεις

Ανεξάρτητα του τι λέει ο καθένας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε ακόμη και μέλη της κυβέρνησης του που δεν περίμεναν να είναι τόσο γαλαντόμος. Οπότε πολύ λογικά οι οικονομολόγοι θεώρησαν τα μέτρα πολύ σημαντικά και πάντα στα όρια του εφικτού. Δηλαδή ο στόχος είναι να αντέξει η οικονομία.

Μάλιστα τρία μέτρα που ήταν ο άσος στο μανίκι του κ. Μητσοτάκη θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή με το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, καταργείται ο φόρος γονικών παροχών- δωρεών από 1η Οκτωβρίου 2021 για ακίνητα έως των 800.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται στο 75% ανάλογα με την πτώση του τζίρου το ποσό που δεν θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή με το όφελος να φθάνει τα 660 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ  για την πλειονότητα των πολιτών ενώ από το 2022 ο συμπληρωματικός φόρος θα ενταχθεί στον κύριο φόρο.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και μία σειρά άλλα θετικά οικονομικά μέτρα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προκαλώντας ικανοποίηση στους πολίτες και δυσφορία στους πολιτικούς αντιπάλους τους: Έτσι, λοιπόν, τα θετικά μέτρα είναι:

 1. Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
 2. Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
 3. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. 4. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. 5. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
 4. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.
 5. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία “ΓΕΦΥΡΑ” για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων.
 6. Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 7. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας.
 8. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 9. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
 10. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.
 11. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.
 12. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
 13. Επίδομα θέρμανσης. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα