Ο Κυριάκος έσπασε το ρόδι

Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς που εξαντλεί την συνταγματική του θητεία μετά τις οκταετίες Παπανδρέου και Σημίτη και την τετραετία Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μόλις ο τέταρτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εξαντλεί την θητεία του. Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πρώτος από την Κεντροδεξιά παράταξη που το επιτυγχάνει.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σε βάθος 50 περίπου χρόνων (49 για την ακρίβεια) μόλις τέσσερις πρωθυπουργοί έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους. Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου την οκταετία 1981-1985, ο Κώστας Σημίτης την οκταετία 1996-2004, ο Αλέξης Τσίπρας την τετραετία 2015-2019 (παρά τρεις μήνες) και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 2019-2023.

Τουναντίον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη στις 17 Νοεμβρίου του 1974, αλλά προχώρησε σε πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου του 1977. Η θητεία του έληγε το 1981, αλλά το 1980 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παραχώρησε τη θέση του στον Γεώργιο Ράλλη, που εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους κύκλους του αείμνηστου Καραμανλή και με τα όσα έχει πει και ο πρώην συνεργάτης του Προκόπης Παυλόπουλος «ο πρόεδρος από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση της εισόδου της Ελλάδας την ΕΟΚ, θεώρησε πως ολοκλήρωσε το έργο του και γι’ αυτό εκτίμησε ότι θα συνέβαλλε περισσότερο από το αξίωμα του Προέδρου στην εθνική προσπάθεια». Ο επίσης αείμνηστος Αντώνης Λιβάνης (δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου) πριν από λίγα χρόνια μιλώντας σε δημοσιογράφους για την εποχή εκείνη (1979-1981) υποστήριξε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε την ήττα να έρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προτίμησε την φυγή, παραδίδοντας την καυτή πατάτα στον Ράλλη». Έτσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επί της ουσίας συμπλήρωσε έξι χρόνια στην πρωθυπουργία, αλλά όχι μία ολοκληρωμένη θητεία.

Η εποχή Ανδρέα

Στις 18 Οκτωβρίου του 1981 εξελέγη για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία και την κράτησε έως τον Ιούνιο του 1985, αφού προηγουμένως τον Μάρτιο του ίδιου έτους με τα χρωματιστά ψηφοδέλτια εξέλεξε μαζί με το ΚΚΕ τον Χρήστο Σαρτζετάκη στην πρωθυπουργία, αθετώντας την άτυπη συμφωνία που είχαν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για αγαστή συνεργασία. Μάλιστα προέβη σε αλλαγές και ψαλλίδισε τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, καθώς κανένας από τους επιγόνους του δεν θέλησε να αλλάξει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, στις 2 Ιουνίου του 1985 κέρδισε εκ νέου τις εκλογές ολοκληρώνοντας την δεύτερη θητεία του τον Ιούνιο του 1989, όταν η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θριάμβευσε. Μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος 1989-Νοέμβριος 1989-Μάρτιος 1990) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χάρη και στην ψήφο εμπιστοσύνης του Θεόδωρου Κατσίκη σχημάτισε κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία του, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1993 η κυβέρνηση του έχασε την πλειοψηφία στην Βουλή.  Στις 10 Οκτωβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκίστηκε για 3η φορά πρωθυπουργός. Όμως την 3η του θητεία δεν την ολοκλήρωσε λόγω της ασθένειας του. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1996 με επιστολή του μέσα από το Ωνάσειο. Εκεί δηλαδή που νοσηλευόταν από το Νοέμβριο του 1995 και τα καθήκοντα του ασκούσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η οκταετία Σημίτη

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης επικρατώντας των Άκη Τσοχατζόπουλου, Γεράσιμου Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρητικά η θητεία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ολοκληρωνόταν το 1997. Όμως ο Κώστας Σημίτης μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1996 (ο Παπανδρέου πέθανε μία εβδομάδα πριν) προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες και κέρδισε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996. Το 2000, τον Απρίλιο ο Κώστας Σημίτης κέρδισε εκ νέου τις εκλογές για να ολοκληρώσει την θητεία του Μάρτιο του 2004. Βέβαια στις εκλογές του 2004 ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πήρε το δαχτυλίδι από τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος.

Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Μάρτιο του 2004 δεν ολοκλήρωσε την θητεία του, καθώς τον Αύγουστο του 2007 προκήρυξε εκλογές, τις οποίες και κέρδισε τον Σεπτέμβριο. Όμως και η νέα του θητεία δεν έμελλε να ολοκληρωθεί, καθώς λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αλλά κι επειδή δεν έβγαιναν τα κουκιά για να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας. Οπότε προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κι έχασε με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στις 4 Οκτωβρίου του 2009.

Η εποχή των μνημονίων

Ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς επί ημερών του έσκασε η βόμβα της χρεοκοπίας που είχε παραλάβει από τον Κώστα Καραμανλή. Υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010. Αναγκάστηκε σε προσωπική παραίτηση το Νοέμβριο του 2011, ενώ το κόμμα του στήριξε την συμμαχική κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ. Η κυβέρνηση αυτή είχε δύο σκοπούς. Πρώτον να υπογράψει το κούρεμα χρέους και δεύτερο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2012. Τελικά τον Μάιο του 2012 δεν υπήρξε ξεκάθαρο αποτέλεσμα, οπότε στις δεύτερες εκλογές τα πράγματα ήταν καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη δύναμη και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜ.ΑΡ. στην αρχή και στη συνέχεια μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν δηλαδή η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, όπως την αποκαλούσε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς συνέπεσε με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρότεινε τον Σταύρο Δήμα, που δεν έπιασε το όριο των 180 ψήφων κι έτσι τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και σχημάτισε συμμαχική κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου. Τον Αύγουστο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας λόγω του 3ου μνημονίου έχασε την δεδηλωμένη και προκήρυξε νέες εκλογές (Σεπτέμβριο του 2015), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου έκοψε πρώτος το νήμα. Αν και πολύ δεν το περίμεναν, η κυβέρνηση Τσίπρα ολοκλήρωσε την θητεία της τρεις μήνες νωρίτερα, το 2019.

Έτσι, λοιπό, φτάσαμε στη σημερινή ημέρα, όπου η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται ανεπίσημα σήμερα κι επισήμως, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Είτε συνεργασίας την Δευτέρα 22 Μαΐου, είτε υπηρεσιακή, όταν τα κόμματα που θα λάβουν τις τρεις διερευνητικές εντολές δηλώσουν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όπως είπαμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς παράταξης που συμπληρώνει ολοκληρωμένη θητεία. Τα συνταγματικά όρια και όχι απλά τετραετία με βάση το ημερολόγιο εξάντλησαν μόλις τέσσερις κυβερνήσεις. Η Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1977-1981 (με αλλαγή πρωθυπουργού) και το ΠΑΣΟΚ τρεις φορές. Δύο με τον Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1985 και 1985-1989) και μία με τον Κώστα Σημίτη (2000-2004). Και τώρα είναι 5η κυβέρνηση που εξαντλεί την συνταγματική θητεία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα