Επενδύσεις για ανάπτυξη και πολιτική κυριαρχία

Με μικρό καλάθι στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι περιμένει ο πρωθυπουργός από τις συναντήσεις του με Τραμπ και Ερντογάν

Η υπόθεση Novartis μονοπωλεί –και δικαίως– την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα αλλά η επόμενη εβδομάδα είναι εξίσου σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση που περιμένει πολλά από το επερχόμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής δυναμική που ήδη αναπτύσσεται σε σχέση με επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα με μία νέα κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει στην πράξη την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο επίπεδο του 4%.

Τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης τόσο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας όσο και για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, εκτός από τις ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ήδη και σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη που επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντηθεί µε εκπροσώπους σημαντικών funds, µε στόχο την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη χώρα µας

Η διαδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Ιούλιο έως και σήμερα, ιδίως στο σκέλος της οικονομίας, ήταν μία προϋπόθεση, καλά σχεδιασμένη από το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό προκειμένου να σταλεί το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την αυτονομία της, ύστερα από µία δεκαετή περίοδο σημαντικής εξάρτησης από τους εταίρους µας. Μείζων, λοιπόν, στόχος της επικείμενης συνάντησης είναι και η εμπέδωση της εντύπωσης πως η Ελλάδα καθίσταται πλέον ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, έτοιμος να υποδεχθεί τα αμερικανικά κεφάλαια.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Μεγάλο όγκο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα Μητσοτάκη που θα παρουσιαστεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καταλαμβάνει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μετά το ξεπάγωμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, και άλλων που «σκόνταψαν» την προηγούμενη χρονική περίοδο είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω ανικανότητας, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, της προηγούμενης κυβέρνησης, το βάρος θα ριχτεί στις Σκουριές στη Χαλκιδική και στη Ρόδο (σ.σ. Αφάντου). Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι αποσυνδεδεμένες από την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζητά συνέπεια και αποτελεσματικότητα ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προσκόμματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου ανακοινώθηκε η άμεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατά τη συνάντησή του µε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου για projects όπως η ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Εγνατία. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, εξάλλου, πως το «σαφάρι» για επενδύσεις είναι διαρκές.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για μία επενδυτική έκρηξη στη χώρα που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία και σε κοινωνικό επίπεδο, κερδίζοντας στρώματα που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τη Ν.Δ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, μάλιστα, ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει τον εαυτό του και αντί για τον “πραγματικό Μητσοτάκη” πολεμάει τη σκιά του, αφήνει χώρο και δίνει χρόνο στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει τα αναπτυξιακά σχέδιά του».

Μικρό καλάθι για το τετ-α-τετ με τον Ερντογάν

Μία ημέρα μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, ο  Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 25/9 με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Κι αυτό όχι άδικα, δεδομένου ότι οι θέσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος παραμένουν γνωστές και κυρίως προκλητικά επιθετικές.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έστω και με πιο διπλωματικό τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα παραπάνω ζητήματα, με πιθανότερη κατάληξη τη συμφωνία των δύο αντρών ότι δεν… συμφωνούν. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την πάγια θέση της Ελλάδας να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τους γείτονες, επιδιώκοντας τη συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Αυτό που πιθανότατα θα έχει προλάβει να κάνει μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του Ντ. Τραμπ τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας, θέτοντας στον συνομιλητή του τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιθετική τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα