Ο Κυριάκος παίζει μπάλα στο γήπεδο του Αλέξη

Ακόμη και το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά», εκπέμπει το σήμα της βούλησης της Ν.Δ. για μεγάλες αλλαγές

Η λέξη «αλλαγή» μπήκε στην πολιτική ζωή του τόπου από τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981και φαίνεται εν έτει 2023, πως θα πρωταγωνιστήσει και στις δύο εκλογικές μάχες του Μαΐου και του Ιουλίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πρώτος τη λέξη «αλλαγή» τη χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και φυσικά δέχθηκε την λοιδορία όλων, ακόμη και των δικών του, ότι αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως όσο περνούν οι ημέρες της προεκλογικής περιόδου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία επιθετική τακτική εντάσσει τη λέξη «αλλαγή» στις ομιλίες του θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η «αλλαγή» δεν είναι σύνθημα, αλλά τρόπος διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την δική του πλευρά επιμένει τόσο στο αφήγημα της «πολιτικής αλλαγής» όσο και στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, έχοντας διπλή στόχευση αφενός τους ψηφοφόρους που ζητούν συνέχεια της διακυβέρνησης, αφετέρου εκείνους που προκρίνουν την «αλλαγή», όπως προκύπτει μέσα από τις κυλιόμενες μετρήσεις κοινής γνώμης, προσπαθεί πλέον να δώσει το δικό του περιεχόμενο στις συγκεκριμένες έννοιες. Η ανάγκη αυτή διαπερνά για παράδειγμα ακόμα και το γαλάζιο σύνθημα «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά», με την προσδοκία των γαλάζιων ότι κυρίως η δεύτερη λέξη θα μπορούσε να εκπέμπει το σήμα της βούλησης της Ν.Δ. για μεγάλες αλλαγές. Ενδεικτικό της ανάγκης της Ν.Δ. για αντεπίθεση – αποδόμηση των διλημμάτων που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αναφορές περί «αλλαγής» σε τρία διαφορετικά σημεία της πολιτικής ομιλίας του στην Κέρκυρα.

Τα λάθη μας αλλάζουν

Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. «Από τη μία πλευρά να μη θέσουμε σε κίνδυνο όλα αυτά τα οποία κατακτήσαμε και από την άλλη να βαδίσουμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών» είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί κατά κόρον στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός. «Πρέπει τα λάθη για να μη γίνονται σφάλματα να μετατρέπονται σε θετική εμπειρία, ώστε αλλάζοντας τη χώρα να μπορούμε να αλλάζουμε κι εμείς μαζί της», είναι μία φράση που αναδεικνύει κατά τον πρωθυπουργό το πώς αντιλαμβάνεται τον όρο «αλλαγή» και πως πρέπει πάνω σε αυτή να κτίσει η κοινωνία το αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να παρουσιάσει στα μάτια των πολιτών ένα διαφορετικό μήνυμα «αλλαγής» σε σχέση με την πρόταση του Τσίπρα. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κατοχυρώσει για τον εαυτό του και για την παράταξή του την «εκπροσώπηση τόσο της συνέχειας όσο και της αλλαγής, επενδύοντας στον θετικό απολογισμό διακυβέρνησης», στις συγκρίσεις με τον Τσίπρα και στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το παρελθόν.

«Όπως σήμερα κάναμε όσα είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη και αυτά που σχεδιάζουμε για το αύριο. Διότι δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης εάν δεν υπάρχει αυτή η απαραίτητη συνέπεια λόγων και έργων» έλεγε από το Ιόνιο για να καταλήξει στο – κατά τον ίδιο – εκλογικό δίλημμα «με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες ή με τη Ν.Δ. του αύριο;».

Τι αναδεικνύει και τι κρύβει

Ακόμη και από το διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα θέματα πάνω στα οποία θα διεξαχθεί η συγκρουσιακή διαπάλη μέχρι τις εκλογές. Έβαλε στο τραπέζι αφενός τα όσα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη τετραετία, και αφετέρου τους στόχους της επόμενης περιόδου διακυβέρνησης εφόσον ο λαός τους δώσει ισχυρή εντολή.

Η επιμονή στην πολιτική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν περιπέτειες και στην οικονομία ήταν ένα μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολίτες να δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Και δείχνει να επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον στόχο αυτό. Οι καθαρές λύσεις για τον κ. Μητσοτάκη ασφαλώς συνιστούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. και αυτό το διακύβευμα για το κόμμα του θέλησε να το περάσει στους πολίτες. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αντιληφθούν τη σημασία των στιγμών, την κρισιμότητα της περιόδου, βάζοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία και περιπέτειες».

Το πρώτο πράγμα είναι η επιμονή του στην οικονομία. Στις επιτυχίες της κυβέρνησής του τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, αλλά και σε όσα θέλει να κάνει σε μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. Υπενθυμίζει τους φόρους που μειώθηκαν, για τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, τις τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, τη στήριξη της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην πανδημία. Λογικά υπενθυμίζει την αναβάθμιση της οικονομίας επί 12 φορές. Η επίκληση της σταθερότητας της οικονομίας ήταν άλλωστε και ο λόγος για την προκήρυξη των εκλογών. Μιλώντας για τις δεσμεύεις που υλοποίησε στην οικονομία επιθυμεί κυρίως να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στις αναγκαίες συγκρίσεις με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, αναφέρεται στην ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί και να ενισχυθεί περισσότερο η δημόσια υγεία.

Το δεύτερο θέμα που θέτει προς τον ελληνικό λαό είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις με «τον απρόβλεπτο γείτονα την Τουρκία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει δηλαδή και το ισχυρό χαρτί του (όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις), τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική. Βάζει ένα δίλημμα δηλαδή προς τους πολίτες: «Ψηφίστε Ν.Δ. για να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και όχι ΣΥΡΙΖΑ για να μη μπούμε σε περιπέτειες». Είναι άλλωστε μια συνέχεια της συζήτησης που γίνεται για τον φράχτη στο Έβρο και τη θωράκιση των συνόρων που η Ν.Δ. προτάσσει στην πολιτική ατζέντα ώστε να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε  (και λογικά να πούμε) να μακιγιάρει τις αστοχίες της διακυβέρνησης του. Όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο έχει εντάξει η αντιπολίτευση στο οπλοστάσιο της, μέσω του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «δικαιοσύνη παντού». Όπως επίσης για ποιο λόγο επί μία τετραετία δεν ξεκίνησε πόλεμο με το βαθύ κράτος. Διότι δεν είναι μόνο το δυστύχημα των Τεμπών και οι αργοπορίες στο θέμα της τηλεδιοίκησης, αλλά και το όργιο παρανομιών στη Μύκονο και στα άλλα τουριστικά μέρη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου στο νησί των ανέμων έπεσε πρόστιμο αξίας 33 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα