Ο Κυριάκος σέρνει τον χορό προς την… «Ελευθερία»

Αμέσως μετά την εορτή των Χριστουγέννων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα «σύρουν τον χορό» του εμβολιασμού που έχει την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Και όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες, είναι ο πλέον ασφαλής δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Του Μ.Κ.Ε.

Και η λέξη «Ελευθερία» που χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό και στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού,  έγινε και για λόγους σημειολογίας, προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως το εμβόλιο είναι η μοναδική μέθοδος καταπολέμησης του covid-19, καθώς ακόμη δεν υπάρχει φάρμακο ευρείας κυκλοφορίας που να θεραπεύει τον κορωνοϊό σε πρώιμο στάδιο, πριν αρχίσουν οι επιπλοκές για άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Οπότε, το εμβόλιο που θα βοηθήσει τα μέγιστα για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης είναι η μοναδική λύση και για επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναμφίβολα ήδη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί και γενικά βγάζουν έναν φόβο, καθώς έχουν επηρεαστεί είτε από τους αρνητές του κορωνοϊού, είτε από όλους όσοι μετέχουν του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος. Βέβαια, με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε νόμιμη τη μη εγγραφή παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση κι εν συνεχεία στο δημοτικό, διότι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα αναγκαστεί αυτό το κίνημα να ξανασκεφτεί τις θεωρίες του. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν και οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι μαζί με το εμβόλιο θα μας εμφυτεύσουν κι ένα τσιπάκι που θα μας παρακολουθεί. Κάτι που, αν μη τι άλλο, προκαλεί τον γέλωτα.

 Το αφήγημα

Όμως η κυβέρνηση, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει στηρίξει σχεδόν όλο το αφήγημά της πάνω στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την επιστροφή στην κανονικότητα, ήδη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Και αυτός ο σχεδιασμός επί της ουσίας αρχίζει να τρέχει σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες τον ερχόμενο Μάιο, όταν αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι των πολιτών. Όμως βασική προτεραιότητα (πέρα από τις όποιες οικονομικές ενισχύσεις απαιτηθούν για να παραμείνει όρθια η κοινωνία έστω και με τα 534 ευρώ των επιδοτήσεων) είναι να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Με βάση το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια, θα στηθούν δύο μηχανισμοί. Ο ένας είναι ο κορυφαίος για το να πηγαίνουν με ασφάλεια οι πολίτες να εμβολιάζονται στα ειδικά κέντρα, και ο άλλος μηχανισμός είναι αυτός που θα ενημερώνει για την πορεία και ταυτόχρονα θα προσπαθεί να περάσει μηνύματα στην κοινωνία και να πείσει τους πολίτες.

Το project του εμβολιασμού, πάντως, προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό, μια με ομάδα ανθρώπων να έχουν μπει στην προμετωπίδα και να κάνουν πολλή δουλειά. Μάλιστα, οι τελευταίες συσκέψεις για το εμβόλιο ήταν διπλές (πρωί και απόγευμα). Μετείχαν πέραν του πρωθυπουργού οι Βασίλης ΚικίλιαςΚυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Άκης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που τον αποκαλούν «Mr. Εμβόλιο»

 

Το νέο δίδυμο

Επικεφαλής της όλης προσπάθειας για να κυλήσει ομαλά ο εμβολιασμός έχει τεθεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στον οποίο έχουν προσάψει το προσωνύμιο ο… Mr. Εμβόλιο, καθώς είναι αυτός που έχει χειριστεί όλα τα logistics του πιο μεγάλου, ίσως, project που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Ακόμα, κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχαν ο Άκης Σκέρτσος και ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Κοντογεώργης, οι οποίοι έχουν συνολική εποπτεία του σχεδίου και αναλαμβάνουν να συνδέουν όλα τα βήματα της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, καίριος θεωρείται πλέον και ο ρόλος του στρατού, καθώς θα επωμιστεί ένα μεγάλο κομμάτι του εμβολιασμού, αλλά και των τεστ σε στρατιωτικές μονάδες και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Κομβικός θεωρείται ο ρόλος του διδύμου, Μαρίας Θεοδωρίδου και Μάριου Θεμιστοκλέους, που σε εβδομαδιαία βάση θα αποτελέσουν την αιχμή του επικοινωνιακού δόρατος σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του εμβολιασμού. Πρόσωπα που γνωρίζουν την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού μιλάνε για μία εξαίρετη επιστήμονα, κάνουν λόγο, δε, για τον… θηλυκό Τσιόδρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι βαθιά γνώστρια του αντικειμένου έχοντας παράλληλα και τη συναισθηματική  ενσυναίσθηση να «απαντά» στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών γύρω από το εμβόλιο, αλλά και στη διανομή εμβολίων σε δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές. Θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη, αλλά και ήπια, ένα πρόσωπο της καθημερινότητας, και θα αναλάβει να ενημερώνει τους πολίτες για τη χρονοσειρά του εμβολιασμού, αλλά και για επιστημονικά θέματα που άπτονται των εμβολιασμών.

Αναμένεται καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και από τους πολιτικούς για να πειστούν οι πολίτες

 

Στον Ευαγγελισμό

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμβολιαστεί από τους πρώτους μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχει να κάνει με τη συνολική προσπάθεια να πειστούν όλοι πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές. Κάτι που έκαναν και στο εξωτερικό με πρώτο και καλύτερο τον νέο πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν που εμβολιάστηκε μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ σε δημόσια θέα.

Και ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του θα εμβολιαστούν παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στον Ευαγγελισμό. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι μπορούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις. Πριν από τον πρωθυπουργό αναμένεται να εμβολιαστεί ο Δημήτρης Πιστόλας, ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ευαγγελισμού.

Το εμβόλιο φθάνει στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, και το αμέσως επόμενο 24ωρο οι πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν είναι μία νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και ένας ηλικιωμένος άνδρας από την Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα