Ο Λάνθιμος των επιτυχιών

Στην διάρκεια του 75ου Φεστιβάλ Καννών ο πρόεδρος της επιτροπής Μπενίτσιο ντελ Τόρο παρέδωσε και τίμησε τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο με το  δεύτερο μεγαλύτερο βραβείο για την ταινία «The Favourite» καθώς το μεγάλο βραβείο του «Χρυσού Λέοντα», «έκλεψε» μέσα από τα χέρια του ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία «Roma».

Ταυτόχρονα κέρδισε και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, η πρωταγωνίστριά του Αγγλίδα Ολίβια Κόλμαν, η οποία υποδύεται τη βασίλισσα Anne της Αγγλίας των αρχών του 18ου αιώνα. Σε μια ιστορία παρασκηνιακών σκανδάλων, στο αγγλικό βασίλειο το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή πολεμούσε εναντίον Γάλλων και Νορβηγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου από τον Κυνόδοντα το 2009 μέχρι την τελευταία του, κερδίζει διαρκώς βραβεία στα φεστιβάλ ενώ εκτός των άλλων δύο από αυτές έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για Όσκαρ: Ο Κυνόδοντας και ο Αστακός.

Ποιος είναι ο Γιώργος Λάνθιμος

Ο Γιώργος Λάνθιμος στα 45 του χρόνια είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που οι ταινίες του κατάφεραν να βρεθούν δύο φορές ως υποψήφιες στα Όσκαρ. Ο πατέρας του Αντώνης Λάνθιμος ήταν πολύ γνωστός μπασκετμπολίστας στην ομάδα του Παγκρατίου. Ο Λάνθιμος σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου.

Οι συμφοιτητές του μιλούσαν τότε για πολύ χαμηλών τόνων και σεμνό άνθρωπο. Το ξεκίνημά του έγινε με μουσικά βίντεο κλιπ και διαφημιστικές ταινίες με τις οποίες κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία.

Πρώτη του σκηνοθεσία ήταν όταν ανέλαβε την κωμωδία του Λάκη Λαζόπουλου, «Ο καλύτερος μου φίλος». Ταινία που περίπου την έχει αποκηρύξει γιατί ποτέ δεν αναφέρεται σε αυτή. Προφανώς γιατί δεν τον εκφράζει. Επομένως η πρώτη πραγματικά δική του ταινία ήταν «Η Κινέττα» αλλά το μεγάλο του άλμα προς τη διεθνή καταξίωση έγινε το 2009 με τον Κυνόδοντα που όταν προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών Un Certain Regard κέρδισε το πρώτο βραβείο αυτού του παράλληλου προγράμματος. Αυτή η επιτυχία του τον καθιέρωσε διεθνώς ιδιαίτερα στην Αγγλία όπου αμέσως για την επόμενη ταινία του, ο Αστακός, οι Αγγλοί και οι Ιρλανδοί ανέλαβαν την παραγωγή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών ήταν Βρετανοί, ανάμεσά τους ο Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις και η Ολίβια Κόλμαν. Με αυτή την ταινία κερδίσε υποψηφιότητα Όσκαρ σεναρίου το οποίο είχε γράψει μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Μετά και από αυτή την επιτυχία άρχισαν πάρα πολλοί σταρς του κινηματογράφου να στέλνουν μηνύματα για επόμενη συνεργασία μαζί του. Ανάμεσά τους και η Νικόλ Κίντμαν. Έτσι στην προηγούμενη ταινία του «Ο Θάνατος ενός Ιερού Ελαφιού» πρωταγωνίστησαν η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ.

Η διεθνής καταξίωσή του ήταν απόλυτη. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που οι συντελέστες στην τελευταία του ταινία είναι αμιγώς Βρετανοί και Αμερικάνοι. Εκτός από τον Λάνθιμο δεν υπάρχει κανείς άλλος Έλληνας συντελεστής.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα