Ο Μάκης, ο Μέσι, ο Αλέξης και τα άλλα παιδιά

Ρεπορτάζ:Καίτη Καλογήρου

Η προχειρότητα του βουλεύματος, τα σχόλια για το σχεδόν ξυρισμένο κεφάλι του Αλέξη Κούγια, που είναι και «μεγαλύτερος στην ηλικία από τον 57χρονο Μάκη Ψωμιάδη» όπως ο ίδιος «αποκάλυψε» στο δικαστήριο.

Το αίτημα Κούγια να εξετασθεί σε ημερομηνία που αποδείχτηκε ότι ήταν… αργία αλλά και η συγκινητική (μέχρι… δακρύων) κατάθεσή του για τον Μάκη Ψωμιάδη για τον οποίο «έσταζε μέλι». Σύμφωνα με τον Αλ. Κούγια , ο «Big Mak» είναι:

# «Εξαιρετικός επιχειρηματίας», «έχει πολύ στενή σχέση με την εκκλησία» και «καταπληκτική οικογένεια», είναι «άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Ποτέ δεν θα μπορούσες να δεχθείς ότι θα μπορούσε να στήσει παιχνίδι και δεν έγινε ποτέ νταβατζής του ποδοσφαίρου».

Κι ακόμη:

Η άγνωστη για τις γυναίκες δικαστίνες αθλητική ορολογία, οι αναφορές και οι παραλληλισμοί συνηγόρων με σταρ του ποδοσφαίρου και διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες για τους οποίους η πρόεδρος δεν έχει ιδέα, το «στράβωμα» του Τάκη Μιχαλόλια με συνήγορο που έκανε ένα σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή, οι υπερβολές της εισαγγελέως που εισηγήθηκε συνεδριάσεις μέχρι το βράδυ, αλλά και οι ερωτήσεις του «πολιτικού κρατούμενου» –όπως αυτοπροσδιορίζεται– Μάκη Ψωμιάδη στον Σοφοκλή Πιλάβιο…

Οι 175 λέξεις του προλόγου δεν μπορούν παρά να περιγράψουν μόνο μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα παραλειπόμενα –που αποκαλύπτει η «ΑΠΟΨΗ»– στη δίκη η οποία πολιτογραφήθηκε ως «υπόθεση των στημένων παιχνιδιών» και πλέον (ελέω και Χρυσής Αυγής) δεν είναι –όπως όταν «πρωτοέσκασε»– στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Επί της ουσίας, πάντως, κι όπως καταδεικνύεται από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις των βασικότερων μαρτύρων κατηγορητηρίου, εκλείπουν τα συγκεκριμένα εκείνα στοιχεία που απαιτούνται για καταδίκες πέραν πάσης αμφιβολίας. Σύμφωνα, δε, με τον μάρτυρα του ΟΠΑΠ, «ο στοιχηματισμός ήταν φυσιολογικός» σε πολλά από τα παιχνίδια που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης ήταν που σημειώθηκαν τα… καλύτερα. Τις εντυπώσεις δεν κέρδισαν οι κατηγορούμενοι, ούτε καν ο εμβληματικός «Big Mak», κατά κόσμον Μάκης Ψωμιάδης, με τη μακριά του χαίτη. Τις εντυπώσεις κέρδισε το σχεδόν ξυρισμένο κεφάλι του Αλέξη Κούγια, που κάποιοι τον πείραξαν λέγοντάς του ότι ετοιμάζεται για… άλλα πολιτικά κόλπα, αλλά και οι δυναμικές παρεμβάσεις του Βασίλη Καπερνάρου που από την πρώτη στιγμή δεν άφηνε τίποτε ασχολίαστο.

«Α, ρε, ελληνική Δικαιοσύνη», ακούστηκε να μονολογεί πριν καν αρχίσει η διαδικασία κι ενώ διάβαζε το παραπεμπτικό βούλευμα. «Έχουν αντιγράψει το κατηγορητήριο του ανακριτή και σ’ άλλα σημεία αναφέρεται στον τρίτο ενικό και σε άλλα στον δεύτερο ενικό», είπε.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Κούγιας έψαχνε ελεύθερη ημερομηνία για να κανονίσει πότε θα εξετασθεί ως μάρτυρας κατηγορητηρίου.

# ΚΟΥΓΙΑΣ: «Δευτέρα-Τρίτη αγορεύω στη δίκη Τσοχατζόπουλου, θα ’ταν ιδανική ημέρα η Πέμπτη τρεις του μήνα».

# ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Είναι αργία τότε, κύριε συνήγορε…»

# ΚΟΥΓΙΑΣ: «Κι εγώ χάρηκα κοιτώντας το ημερολόγιό μου που δεν είχα πολλή δουλειά… Είπα τι ωραία ημέρα…»

# ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ (συνήγορος Ψωμιάδη): «Ο κος Κούγιας δεν έχει σχέση με την εκκλησία…»

Μικροφωνισμοί και βουητά

Μετά τα διαδικαστικά ξεκινάει επιτέλους η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορητηρίου, του Γιώργου Ηλιόπουλου, προϊσταμένου στη διεύθυνση στοιχήματος του ΟΠΑΠ. Ο μάρτυρας, που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της δίκης, αρχίζει να καταθέτει σε ρυθμό πυροβόλου, μιλάει και σιγά, με αποτέλεσμα σχεδόν κανείς μέσα στη μεγάλη και με αρκετό ακροατήριο δικαστική αίθουσα να είναι σε θέση να τον ακούσει, πόσω μάλλον να τον παρακολουθήσει.

Μετά από διαμαρτυρίες των συνηγόρων ότι «δεν τον προλαβαίνουμε και δεν τον ακούμε», ο μάρτυρας αρχίζει να μιλάει στο μικρόφωνο της… προέδρου του δικαστηρίου, καθώς μόνο αυτό λειτουργούσε μέσα στην αίθουσα. Μόνο που κι αυτό ήταν προβληματικό, με αποτέλεσμα οι μικροφωνισμοί και τα βουητά να δίνουν και να παίρνουν.

Ο Βασίλης Καπερνάρος, που εκτός από τη δικηγορική έχει και τη βουλευτική ιδιότητα, αρπάζει την ευκαιρία, πετιέται όρθιος κι αρχίζει –και δικαιολογημένα– τον… εξάψαλμο:

# ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: «Να λυθεί το χωροταξικό. Τι είμαστε εδώ μέσα; Μονομελές Δικαστήριο; Με βουητά θα δικάσουμε τόσο σοβαρή υπόθεση; Αυτά είναι ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά όπως είναι μερικώς ξεχαρβαλωμένο το υπουργείο έτσι είναι και τα δικαστήρια. Αντί να έχουμε εδώ μαγνητοφώνηση πρακτικών που πολλά σημαντικά θα μας διαφύγουν, έχουμε στα αστικά δικαστήρια».

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ (συνήγορος Ψωμιάδη): «Σε δέκα λεπτά θα έχουμε όλοι πονοκέφαλο».

# ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: «Το υπουργείο μόνο για χαράτσια είναι…».

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ: «Υπάρχει τεχνικός, να ’ρθει να φτιάξει τα μικρόφωνα».

# ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: «Δεν είναι δίκη αυτή… Από αυτοσεβασμό…» είπε και κάθισε κάτω,  εκστομίζοντας κάποια ωραιότατα… γαλλικά για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Και η πρόεδρος της έδρας που δεν άκουσε τα «γαλλικά» Καπερνάρου έσπευσε να συμφωνήσει: «Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε συνήγορε». Όταν, δε, άρχισε επιτέλους η κατάθεση του μάρτυρα, όλα τα λεφτά ήταν οι δικαστίνες της έδρας που προσπαθούσαν αγωνιωδώς με τις ερωτήσεις τους να καταλάβουν την αθλητική ορολογία του όταν ανέλυε τα περί παράνομου στοιχηματισμού.

Κόντεψε να πνιγεί!

Ακαριαία ήταν η αντίδραση των συνηγόρων όταν με την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, με το καλημέρα σας δηλαδή, η εισαγγελέας της έδρας, θορυβημένη από τη διακοπή της δίκης την πρώτη ημέρα μετά από τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο (που φυσικά αποδείχτηκε φάρσα), ζήτησε τον λόγο για να προτείνει παράταση της δίκης και πέραν του ωραρίου.

# ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Εισηγούμαι να διακόπτονται οι συνεδριάσεις στις έξι το απόγευμα κι αν καθυστερούμε λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα να πηγαίνουμε μέχρι τις οκτώ το βράδυ, ενόψει της λήξης του 18μηνου για τον Μάκη Ψωμιάδη (σ.σ.: στις 30 Οκτωβρίου)».

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ: «Έχουμε κι άλλες δουλειές…».

Ένας άλλος συνήγορος, μάλιστα, που έπινε νερό την ώρα της εισήγησης της εισαγγελέως, κόντεψε να… πνιγεί όταν άκουσε συνάδελφό του να λέει: «Αν χρειαστεί να ’ρθούμε και Σαββατοκύριακα».

Τα γκολ του ΠΑΟ

Λίγο αργότερα, την ώρα που ο μάρτυρας καταθέτει για συγκεκριμένο παιχνίδι ότι «σε αυτό συγκλίνουμε με την ΟΥΕΦΑ ότι ήταν ύποπτο», μια ερώτηση της εισαγγελέως, που υπερθεμάτιζε, έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη Ηρειώτη κάνοντας έναν παραλληλισμό να μιλήσει για την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό (εξ ου και η πράσινες γραβάτες που φοράει συνεχώς) .

# ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Ε, βέβαια, πώς μπορεί να ήξεραν όσοι στοιχημάτισαν ότι σε δύο λεπτά θα έμπαιναν δύο γκολ;»

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ: «Και χθες έπαιζε ο Παναθηναϊκός κι είχαμε πει θα βάλουμε δύο γκολ και τα βάλαμε. Ο παίκτης δεν ξέρει, κυρία εισαγγελέα, υποθέτει».

# ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Θεωρείται φυσιολογικό στο 79 να ποντάρουν υπέρ μιας ομάδας ότι θα κερδίσει με δύο γκολ;»

# ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Υπάρχουν παίκτες που ποντάρουν και τέσσερα γκολ κι ας μην έχει μπει κανένα στο πρώτο ημίχρονο».

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ: «Και το 2005 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μπήκαν δύο γκολ και πήρε η Λίβερπουλ το κύπελλο».

# ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Τα πράγματα μπορεί να συμβούν, το να το γνωρίζω εγώ είναι το πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο, όταν ο μάρτυρας είπε ότι «δεν έχω τα δεδομένα που είχαν οι ξένες εταιρείες», οι συνήγοροι ευλόγως επεσήμαναν: «Ας έρχονταν από την ΟΥΕΦΑ να τους ρωτάγαμε που έχουμε μόνο τις εκθέσεις τους».

# ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Θα το δούμε κι αυτό, ο μάρτυρας του ΟΠΑΠ δεν βοηθάει καθόλου».

# ΗΡΕΙΩΤΗΣ: «Κι εσείς δηλαδή τι θέλετε; Τον κάθε μάρτυρα να σας στηρίζει το κατηγορητήριο;»

Έξαλλος όμως έγινε και ο συνήγορος Τάκης Βασιλακόπουλος, όταν η πρόεδρος αντιδρώντας στον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι «δεν έχουμε αποδεικτικό στοιχείο για δωροδοκία από Ψωμιάδη σε Ριαβόγλου», αναρωτήθηκε: «Κι εσείς δηλαδή θα το ξέρατε οπωσδήποτε;»

# ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι αντίδραση αυτή να λέτε αυτό το πράγμα από την έδρα;»

# ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Θα μας πείτε και πώς θα ρωτήσουμε;»

# ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Από πού θα βγάλουμε την αλήθεια; Διαισθητικά; Κι αν έρθουν όλοι εδώ και πουν “δεν ξέρουμε”, τι θα κάνετε;»

Η διαφθορά και ο… Γιωργάκης

# ΠΡΟΕΔΡΟΣ (προς μάρτυρα): «Υπήρχαν φήμες τότε για στημένους αγώνες για διαφθορά και ενδιαφέρθηκε η ΟΥΕΦΑ;».

# ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: «Καλά, διεφθαρμένους μάς είπε ο Γιωργάκης που μας κυβερνούσε».

# ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ο μάρτυρας να μας πει».

# ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Δεν ξέρω τι δεδομένα έδωσαν οι στοιχηματικές εταιρείες στην ΟΥΕΦΑ».

# ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: «Τελικά αναρωτιέμαι με δώρα ή με μπουνιές χειραγωγήθηκαν οι αγώνες; Γιατί έχει μια αντίφαση το κατηγορητήριο. Ότι απ’ τη μια τούς απειλούσε ο Ψωμιάδης κι απ’ την άλλη τους έδινε δώρα…»

# ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Δεν έχω ακούσει, δεν ξέρω».

Και ο… Μέσι στο ακροατήριο

Το καλύτερο όλων, όμως, το είπε συνήγορος σε μια απόπειρα να καταδείξει τον παραλογισμό του κατηγορητηρίου που στηρίζεται σε εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ, προκαλώντας το αγωνιώδες ερώτημα από έδρας: «Τι σχέση έχει ο Μέσι με την υπόθεση;»

«Να τους φέρετε εδώ να τους ρωτήσουμε και πόσα παίρνουν γι’ αυτές τις εκθέσεις. Και τι να πουν δηλαδή; Ότι ο Μέσι, ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, πρέπει να πάει ισόβια γιατί έχει βάλει τα περισσότερα γκολ μόνος του με τον τερματοφύλακα;» είπε ο συνήγορος προκαλώντας τα γέλια των υπολοίπων.

Ο Κούγιας και το… πραξικόπημα

Την τρίτη ημέρα της δίκης, μια λεκτική υπερβολή του Αλέξη Κούγια παρ’ ολίγον να στείλει… αδιάβαστους τους δικαστές. Μιλώντας για τον ΠΑΣ Γιάννινα, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, αρχίζει τη μαρτυρία του ως εξής:

# ΚΟΥΓΙΑΣ: «Πέρσι έγινε ένα πραξικόπημα…»

# ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Μας τρομάξατε, κύριε Κούγια, τι λέτε;»

# ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ (σ.σ.: έχουν ήδη γίνει συλλήψεις για Χ.Α.): «Από τη Χρυσή Αυγή το περιμέναμε, από αλλού μας ήρθε…»

# ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ (αδελφός και συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ψιθυρίζει μέσα από τα δόντια του): «Ναι, ε; Το περιμένατε. Μη σας πέσουν και τα παντελόνια».

Αναφορά βέβαια στη Χρυσή Αυγή έκανε και ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος διατηρεί και άριστες σχέσεις με τον Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό του Ν. Μιχαλολιάκου, του «παντοδύναμου» αρχηγού της Χρυσής Αυγής που σύμφωνα με τις κατηγορίες είναι εγκληματική οργάνωση.

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του είπε: «Η τελευταία ελπίδα του ποδοσφαίρου είσαστε εσείς, κυρία πρόεδρε. Αυτό που βλέπετε με τη Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτα. Δεν καταλαβαίνετε για τι ακραία πράγματα μιλάμε στο ποδόσφαιρο».

Ο «κρυστάλλινος» και ο «πολιτικός κρατούμενος»

Ερώτημα προς τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, ζήτησε να απευθύνει ο Μάκης Ψωμιάδης.

«Είμαι 24 μήνες κρατούμενος», ξεκίνησε, «και δεν ξέρω γιατί. Περίμενα τη στιγμή που θα σας αντικρίσω. Η Καβάλα τότε έχασε βαθμούς που της αφαιρέθηκαν από το αθλητικό δικαστήριο, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την υποβίβασε. Μετά από ένα χρόνο μάς επανέφεραν στις επαγγελματικές κατηγορίες με πολιτική απόφαση. Μου είχατε πει τότε ότι ο υποβιβασμός ήταν για πολιτικούς λόγους. Επειδή είστε κρυστάλλινος και το ξέρω, πείτε το γιατί. Γιατί τότε και εγώ κρατούμαι για πολιτικούς λόγους».

# ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Δεν θυμάμαι να είπα για πολιτικούς λόγους».

# ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «Εσείς δεχτήκατε ποτέ απειλές από εμένα;»

# ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «Ποτέ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα