Ο Μακρόν αμφισβητεί ευθέως την Μέρκελ

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας ξεκαθάρισε τους δύο στόχους του. Ο ένας να αναδείξει την Γαλλία σε πρωταγωνίστρια δύναμη της Ευρώπης αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας και ο δεύτερος είναι η εμβάθυνση της Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Από τότε κινείται πάνω σε αυτούς τους δύο στόχους. Μετά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Γαλλίας για τα οποία όλοι μιλούν για ένα θαύμα, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, τώρα πλέον αμφισβητεί για τα καλά την Γερμανία και την σύμμαχο του Άνγκελα Μέρκελ.

Όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για το Brexit, όπου υιοθετεί σκληρή γραμμή, σε αντίθεση με την Γερμανία. Κάτι που αντιλαμβανόμαστε και από τον τρόπο που διαπραγματεύεται εκ μέρους της Ε.Ε. ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Σήμερα ο κ. Μακρόν σχολιάζοντας τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε. “βγήκε με κόκκινο” στην Μέρκελ κατηγορώντας το οικονομικό δόγμα των Γερμανών για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα διατηρήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον έως το 2021, ενώ το έλλειμμα της Γαλλίας θα ξεπεράσει το όριο της ΕΕ φέτος και το χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται κοντά στο 140% του ΑΕΠ.

Σε άλλο αιώνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν, υπέρμαχος μία ενεργητικής επενδυτικής πολιτικής στην Ευρώπη, δηλώνει ότι ο κανόνας της διατήρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ανήκει «σε συζήτηση άλλου αιώνα».

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερο επεκτατική πολιτική, περισσότερες επενδύσεις. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη ζώνη που δεν το κάνει αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist.

«Πιστεύω ότι για τον λόγο αυτόν η συζήτηση γύρω από το 3% των εθνικών προϋπολογισμών, και του 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ανήκουν «σε συζήτηση άλλου αιώνα», λέει αναφερόμενος στις συζητήσεις σχετικά με την συμβολή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στην ανάγκη δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, ώστε να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα αίτημα προς το οποίο κωφεύει η Γερμανία. Οι Κινέζοι «επενδύουν μαζικά», λέει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει το έλλειμμα για να επενδύσουν σε στρατηγικά στοιχεία και να ποντάρουν στην τόνωση των μεσαίων στρωμάτων».

Οι Γερμανοί «είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ευρωζώνης, ακόμη και με τις δυσλειτουργίες της», συνεχίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σήμερα, πρέπει απλώς το γερμανικό σύστημα να αντιληφθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει. Σε κάποια δεδομένη στιγμή οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν την ανατροπή», τονίζει αναγνωρίζοντας ότι «η δημοσιονομική τόνωση» παραμένει προς το παρόν «ταμπού».

Και για το ΝΑΤΟ

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μακρόν έκανε και δυσοίωνες προβλέψεις και για το ΝΑΤΟ τονίζοντας πως “αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Τι θα είναι αύριο το Άρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.

«Έχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους επί του πεδίου εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Για τον Μακρόν, όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο «ουσιαστική, από την μία πλευρά, την Ευρώπη της Άμυνας –μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλειες, και που θα πάρει χρόνο, με την Ρωσία».

«Ο πρόεδρος Τραμπ, τρέφω μεγάλο σεβασμό σε αυτό, θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικού σχεδίου. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι’ αυτό», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα