Ο Μακρόν προωθεί τον Ντράγκι για το ΝΑΤΟ με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η υποψήφια για την θέση του Στόλτενμπεργκ είναι και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, η Κάγια Κάλας, από τις μεγαλύτερες πολέμιους του Πούτιν και των συνομιλητών του

Σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πείσει πόσο αδικημένη είναι η Τουρκία «κάρφωσε» τον άνθρωπο του στο ΝΑΤΟ: «Ευτυχώς που υπάρχει ο αντικειμενικός Στόλτενμπεργκ και στηρίζει την Τουρκία». Όμως πλέον ο Νορβηγός γενικός γραμματέας έχει εισέλθει στους τελευταίους μήνες της θητείας του, καθώς τον ερχόμενο καλοκαίρι (23 Ιουνίου στο Βίλνιους) θα αντικατασταθεί.

Και αυτοί που φέρονται ως υποψήφιοι δεν είναι ότι καλύτερο για την Τουρκία. Η μία είναι πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ορκισμένη εχθρός της Ρωσίας με οικογενειακά βιώματα από την εποχή που η χώρα της ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι γόνος πολιτικής οικογένειας, που είχε υποστεί διώξεις από το Σοβιετικό καθεστώς. Η μητέρα της Κάλας, εκτοπίστηκε  στη Σιβηρία  σε ηλικία …έξι μηνών μαζί με τη γιαγιά της, τον Μάρτιο του 1949. Με αυτή την προϊστορία, η Κάγια Κάλας είναι λογικό να μην τρέφει φιλικά αισθήματα κατά της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εσθονία έχει κάνει τα περισσότερα για την Ουκρανία, σε σχέση με το μέγεθός της χώρας της, από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Το Ταλίν έχει χορηγήσει στο Κίεβο χρήματα και εξοπλισμό ισοδύναμο με το εκπληκτικό 1% του ΑΕΠ της χώρας, από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Η Κάλας δηλώνει μάλιστα κατηγορηματικά και με κάθε ευκαιρία ότι μόνο η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί να φέρει την ειρήνη. Και είναι εναντίον όσων συνομιλούν με τον Πούτιν.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας έχει οικογενειακά βιώματακατά των Ρώσων από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης

Ο έτερος υποψήφιος

Κι όπως κατανοεί και ο πλέον αδαής εάν η Κάλας είναι μία πολύ άσχημη εξέλιξη για τον Ερντογάν τι να πει για τον άνθρωπο που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση του Στόλτενμπεργκ. Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί, όπως τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ αναλάβει ο πριν από λίγα 24ωρα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός αναμφίβολα είναι μία προσωπικότητα που έχει την άνεση να συνομιλεί με όλους τους ισχυρούς του πλανήτη και όχι ως παρίας όπως είναι ο Στόλτενμπεργκ. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Ελυζέ, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν Μακρόν και Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος πίεσε τον «super Mariο» της ευρωπαϊκής οικονομίας να αποδεχθεί την  γαλλική πρόταση. Κι όπως εξηγούν οι Γάλλοι, «μόνο με μία προσωπικότητα στο τιμόνι το ΝΑΤΟ θα ξεφύγει από την ανυπαρξία και θα καταστεί και πάλι ένας ισχυρός οργανισμός».

Φυσικά κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή του νέου γραμματέα θα έχουν και οι ΗΠΑ και προς ώρας η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει τις προθέσεις της. Όμως όπως έχουμε δει και στο παρελθόν ο Μπάιντεν αποφεύγει τις ρήξεις με τους Ευρωπαίους και ειδικά με τον Μακρόν. Ήδη ο Μακρόν στο αφήγημα που στήνει με τον Ντράγκι, είναι ότι ο Ιταλός μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των ισχυρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία περιοχή που εσχάτως ενδιαφέρει τα μέγιστα και του Αμερικανούς, οι οποίοι με τον Μπάιντεν στο τιμόνι έκαναν το μεγάλο come back.

Η κινητικότητα των Τούρκων με την Λιβύη ενοχλεί και τους Γάλλους και τους Αμερικανούς, οι οποίοι με την ισχύ του ΝΑΤΟ στην περιοχή επιθυμούν να κόψουν την δίοδο προς εκεί των Ρώσων. Άρα με τον Ντράγκι εξασφαλίζουν -σύμφωνα με τον Μακρόν– αυτή την ισχύ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι το γεγονός ότι εσχάτως ο Μακρόν επιτέθηκε στις ΗΠΑ για τις τιμές που προμηθεύουν στην Ευρώπη το φυσικό αέριο, δεν είναι άσχετες με την προώθηση του Ντράγκι. Έτσι δεν αποκλείεται η ρητορική του Μακρόν κατά των ΗΠΑ για τις τιμές του φυσικού αερίου να κρύβει από πίσω τον Ντράγκι. Δηλαδή να υπάρξει ένα παζάρι. Οι Αμερικανοί να αποδεχθούν τον Ντράγκι στο ΝΑΤΟ και να συνεχίζουν να «τσεκουρώνουν» την Ευρώπη με το φυσικό αέριο. Αλλά μία τέτοια εξέλιξη βολεύει και τον Μακρόν. Αφενός μεν ο ίδιος θα περάσει το δικό του στην μάχη παρασκηνίων στο ΝΑΤΟ, αλλά θα έχει στείλει κι ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι αυτός είναι ο μόνος που σηκώνει το ανάστημα στον Μπαίντεν.

Από την πλευρά του ο Ντράγκι δεν έχει απαντήσει, αλλά έστω και από τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ θα είναι εκ νέου σε μία ισχυρή θέση-κλειδί. Ο Ιταλός τραπεζίτης αναμφίβολα θα ήθελε να αναλάβει πρόεδρος της Ε.Ε., αλλά προς ώρας αποκλείεται η εκπαραθύρωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς οι Γερμανοί ούτε που θέλουν να ακούσουν τέτοιο ενδεχόμενο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα