Ο Μανώλης Σαλιβαράς μιλάει στην «Α» για τον London International Olive Oil Competition 2018

Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον έμπειρους εργαστηριακούς αναλυτές και εξειδικευμένους γευσιγνώστες στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Ο λόγος για τον Μανώλη Σαλιβαρά, ο οποίος μιλάει στην ηλεκτρονική έκδοση της «Άποψης», ως επικεφαλής του πάνελ του «Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου Λονδίνου» (London International Olive Oil Competition) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό, όπου τα κορυφαία τυποποιημένα ελαιόλαδα από κάθε γωνιά του πλανήτη θα βρίσκονται (13 – 15 Απριλίου 2018), στο ξενοδοχείο Hilton Kensigton του Λονδίνου, για τον φημισμένο διαγωνισμό «London International Olive Oil Competition», με στόχο την επιβράβευση των καλύτερων ελαιολάδων παραγωγής απ´όλο τον κόσμο.

» Ποια τα προσδοκώμενα οφέλη μιας ετικέτας που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό;
Τα οφέλη για κάθε ετικέτα που συμμετέχει στον διαγωνισμό είναι διπλά. Από τη μία πλευρά, κερδίζοντας διακρίσεις – βραβεία και ειδικά στην περίπτωση που αυτό επαναλαμβάνεται για μία σειρά ετών, χτίζει το όνομα ενός σταθερά ξεχωριστού ποιοτικού προϊόντος στην αγορά. Από την άλλη ο παραγωγός μετρά τις δυνάμεις του σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα. Αλλά ακόμη κι αν δεν διακριθεί είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να διαπιστώσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες και να θέσει στόχους.

» Τα πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επιλογών. Πείτε μας λίγα λόγια για τα άτομα που θα πλαισιώσουν τα πάνελ, καθώς και το σκεπτικό σας στην επιλογή τους.
Φυσικά και οι δοκιμαστές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Επιλέγουμε τους δοκιμαστές μας με αυστηρά κριτήρια. Προτιμούμε ανθρώπους που το ελαιόλαδο είναι καθημερινή τους ασχολία και η συμμετοχή τους σε ομάδες δοκιμαστών στη χώρα τους είναι συχνή, ενώ έχουν και εμπειρία από αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς. Οι δοκιμαστές μας εκπροσωπούν ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε και εκπρόσωπο από ελαιοπαραγωγική χώρα εκτός Μεσογείου και συγκεκριμένα από την Αυστραλία. Να τονίσω βέβαια, ότι η διαδικασία γίνεται υπό τον αυστηρό έλεγχο μου, ώστε να αποφεύγονται υπερεκτιμήσεις ή υποτιμήσεις δειγμάτων.

» Ποσό ικανοποιημένος μείνατε από το περσινό διαγωνισμό; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα φετινά βραβεία, και ποια τα μηνύματα που προσλαμβάνετε από τους συμμετέχοντες;
Ο περσινός διαγωνισμός ήταν πολύ επιτυχημένος. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περί τα 300 δείγματα και πάνω απ’ όλα με μηδενικά παράπονα από τους διαγωνιζόμενους μας. Φέτος ο στόχος είναι για περισσότερα δείγματα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, διότι ο διαγωνισμός αυτός έχει ήδη «χτίσει» ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά. Δυναμικός, ανοίγει δρόμους για την εμπορία και πάνω απ’ όλα είναι αξιόπιστος.

» Ποια η αξία του ελαιολάδου στη καθημερινή διατροφή;
Η αξία του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή είναι αδιαμφισβήτητη. Οι υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες -γνωστές από την αρχαιότητα- επιβεβαιώνονται με ερευνητικές μελέτες συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Καθόλου τυχαίο που, στις περισσότερες μελέτες, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως έλαιο αναφοράς και σύγκρισης γι’ αυτές τις ιδιότητες του. Σε πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρεται ως το μοναδικό έλαιο που πρέπει να χρησιμοποιείται στη διατροφή μας. Να μην ξεχνάμε βέβαια και παλαιότερη μελέτη που είχε καταδείξει την κρητική διατροφή -κυρίως λόγω της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου- ως υπεύθυνη για υπερβολικά μειωμένους θανάτους από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε η στροφή του κόσμου στο ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια;
Ο συνδυασμός των υγειοπροστατευτικών του ιδιοτήτων αλλά και τα μοναδικά του οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με την μεγάλη ποικιλία αρωμάτων, που μπορεί κανείς να απολαύσει απ’ την κατανάλωση του είναι οι κυριότεροι λόγοι που ο κόσμος παγκόσμια στρέφεται, σιγά – σιγά βέβαια, προς το ελαιόλαδο.

Το who is who του Μανώλη Σαλιβαρά

Ο Μανώλης Σαλιβαράς είναι ένας έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου. Σπούδασε αρχικά Τεχνολογία Τροφίμων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Γεωπονική Σχολή του University of Saskatchewan στον Καναδά.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές, στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας. Από το 1993 δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο των εργαστηριακών αναλύσεων ελαιολάδου διευθύνοντας το διαπιστευμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εργαστήριο Multichrom.Lab έχοντας εμπειρία περισσότερο από 20 χρόνια σε αναλύσεις και οργανοληπτικές δοκιμές αποκλειστικά δειγμάτων ελαιολάδου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια οργάνων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων και σε συνέδρια/συμπόσια τροφίμων και λιπαρών υλών. Έχει δημοσιεύσει αριθμό επιστημονικών άρθρων για το ελαιόλαδο και έχει παρουσιάσει ομιλίες σε συνέδρια και εκθέσεις.

Παράλληλα έχει αναλάβει την οργάνωση (ως panel leader) και έχει συμμετάσχει ως γευσιγνώστης – κριτής ελαιολάδου σε πολλούς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Είναι Επιστημονικός υπεύθυνος των σεμιναρίων Oliveoilseminars.com

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα