Ο Μαρινάκης ανανεώνει για να πουλάει ακριβά, και ο Ιβάν θα «σκοτώσει» τον Τζόλη

Ο Μαρινάκης πήρε φόρα κι ανανεώνει ό,τι κυκλοφορεί στον Ολυμπιακό. Μια ντουζίνα ανανέωσε. Ο Ιβάν Σαββίδης τι κάνει με τον Τζόλη; Τον κρατάει ν’ αυγατίσει; Δυο πράγματα θα σου πω, μάστορα. Ότι ο ένας ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη με τους μανατζαραίους και την UEFA, κι ο άλλος δεν σκαμπάζει γρι.

Σ’ το αναλύω. Ο Μαρινάκης έκανε ανανεώσεις. Σεμέδο, Καμαρά, Βρουσάι, τα πάντα όλα. Και τι σημαίνει, ρε, αυτό; Ότι το καλοκαίρι δεν θα πουλήσει; Το αντίθετο θα γίνει. Έκανε ανανεώσεις για να πουλήσει ακριβότερα. Όπως το ακούς, μάστορα.

Κι εγώ δεν σου λέω ότι θα κάνει καλά ή άσχημα να πουλήσει. Δική του είναι η εταιρεία, ό,τι θέλει την κάνει. Πουλάει έναν μ’ ένα ποσό τεράστιο και παίρνει έναν με ψίχουλα. Άλλο θέλω να σου πω. Για τις πωλήσεις και τις μεταγραφές. Ο Μαρινάκης κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει και ο Ιβάν, και δεν το κάνει.

Παράδειγμα: Έρχεται μία πρόταση για τον Σεμέδο το καλοκαίρι. Δίνουμε, σου λέει η Μπενφίκα, 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα. Και λέει ο Ολυμπιακός, θέλω δέκα μιλιόνια, ούτε ένα παρακάτω. Και πιέζει ο Σεμέδο να φύγει. Γιατί δεν γουστάρει άλλο. Δικαίωμά του να μη θέλει να συνεχίσει. Με πόσα λεφτά θα φύγει; Με τα πέντε της Μπενφίκα ή με τα δέκα του Ολυμπιακού;

Ούτε με το ένα, ούτε με το άλλο. Η FIFA θα βγάλει το ποσό, έτσι και δεν τα βρούνε οι δυο ομάδες. Έχει μία οικονομική επιτροπή, διαιτησία τη λένε, που βγάζει αποτιμήσεις. Το πώς τις βγάζει έχει σημασία. Για να βγάλει την τιμή ενός παίκτη, πάει στο σωματείο και λέει: Παρακαλούμε δώστε μας τα στοιχεία του παίκτη. Πόσων χρονών είναι, πότε λήγει το συμβόλαιό του, αν είναι διεθνής και πόσες φορές, και πόσα παίρνει. Εδώ είναι το ωραίο.

Πόσα παίρνει τον χρόνο, πόσος είναι ο μηνιαίος μισθός, πόσα πριμ έχει πάρει από κατακτήσεις τροπαίων, μπόνους και τα ρέστα. Κι έτσι βγάζει ένα ποσό. Και σε τι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα; Στο ετήσιο συμβόλαιο και τα πριμ.

Και σου λέει η διαιτησία της FIFA, ότι ο κύριος Σεμέδο, που δεν θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό, παίρνει τόσα λεφτά, άρα η τιμή του είναι στα 7 εκατ. ευρώ. Τα δίνει η Μπενφίκα, δικό της ο Ρούμπεν.

Κατάλαβες, τώρα, μάστορα, γιατί κάνει τις ανανεώσεις ο Μαρινάκης και δίνει περισσότερα; Για να πάρει περισσότερα, αν γίνει καμιά στραβή και θελήσει τσαμπουκά να φύγει, όπως έκανε ο Γκιγιέρμε.

Και δεν το έκανε αυτό ο Μαρινάκης στον ανακλαστικό χρόνο των έξι μηνών από τη λήξη του συμβολαίου του παίκτη, όπου του δίνεται η δυνατότητα να διαπραγματευτεί. Έναν χρόνο πριν το κάνει.

Είναι, όμως, και το άλλο. Πλησιάζει η Μπενφίκα τον Σεμέδο και του λέει, πόσα λεφτά παίρνεις στον Ολυμπιακό; Σου λέει ο Ρούμπεν, παίρνω ένα μιλιόνι καθαρό. Μάλιστα. Και του λέει η Μπενφίκα, εγώ θα σου δώσω 1,2 καθαρά μιλιόνια. Άπαξ, όμωςμ και μάθει ότι ο Σεμέδο παίρνει 1,5 μιλιόνι καθαρό, πρέπει να ανέβει άλλα διακόσια χιλιάρικα τουλάχιστον.

Δεν είναι το ίδιο να προτείνει στον Σεμέδο 1,2 μιλιόνια με 1,7 μιλιόνια. Μισό μιλιόνι διαφορά, δεν είναι παίξε-γέλασε. Κι αφού θα δώσει 1,7 στον Σεμέδο, δεν μπορεί να δώσει 5 μιλιόνια στον Ολυμπιακό. Θ’ αναγκαστεί να ανέβει.

Έτσι, μάστορα, βγαίνει κερδισμένος και ο Ολυμπιακός και ο παίκτης. Και ρωτάω τώρα εγώ. Έρχεται η Μπενφίκα να πάρει τον Τζόλη. Παιχτρόνι ολκής ο πιτσιρικάς. Μάλιστα. Και ρωτάει τα ίδια που ρωτούσε για τον Σεμέδο. Πόσα παίρνεις και τα ρέστα. Τι θα τους απαντήσει ο Χρηστάκης; Ότι είμαι ακόμα 18 ετών και παίρνω ψίχουλα; Τότε, ψίχουλα θα προτείνουν και στον ίδιο και τον ΠΑΟΚ.

Θα πούνε οι Πορτογάλοι ή όποιοι άλλοι, ότι οι Έλληνες είναι ρεστάκια φτωχαδάκια. Θα τον αρπάξουμε τον Τζόλη με ένα τεσσάρι εκατομμύρια το πολύ. Γιατί αν πάμε στη διαιτησία της FIFA, θα πάρει λιγότερα. Και χάρη θα του κάνουμε.

Άπαξ όμως και ο Ιβάν έδινε στον Τζόλη πάνω από ένα μιλιόνι, αλλιώς θα γινότανε η διαπραγμάτευση. Κι η FIFA θα σου πει, μάστορα, δεν γίνεται να ζητάς 20 εκατ. ευρώ για τον Τζόλη και να τον πληρώνεις κάτω από πεντακόσια χιλιάρικα και να μην έχει μπόνους γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε κανένα τρόπαιο πέρυσι.

Κι έτσι, την πατάς και ψάχνεσαι μετά, πώς γίνεται και σου έφυγε ο παίκτης με ψίχουλα. Και μετά, βάζεις το Σαββιδοτεχνείο να γράφει ότι πουλήθηκε με 30 εκατ. ευρώ, για να μη σε πάρουν με τις πατσαβούρες οι κανονικοί ΠΑΟΚτσήδες.

Έχει μεγάλη σημασία, μάστορα, πώς σε βλέπει ο άλλος. Αν δηλαδή σε υπολογίζει ή σε βλέπει κουνουπάκι. Λεφτά πολλά έχει ο Ιβάν, να φάνε και οι κότες και τα άλογα στη φάρμα του στο Ροστόφ. Άπαξ και δεν είσαι μουράτος στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, για ψιλικατζή σε βλέπει ο άλλος.

Πού πας μακριά, μάστορα. Βγαίνει η Μπριζ και σου λέει, σας δίνουμε τον Κρμέντσικ ανταλλαγή και θέλουμε τον Τζόλη. Η Μπριζ, ρε φίλε. Σου λέει, πληρώσαμε στην Πλζεν 6 μιλιόνια για τον Κρμέντσικ, σας δίνουμε ακόμα ένα και θέλουμε το παιχτρόνι σας. Σύνολο, 7 εκατομμύρια δηλαδή. Μάλιστα.

Και τι τον νοιάζει τον ΠΑΟΚ αν πλήρωσε τόσα λεφτά στην Πλζεν και τους βγήκε παλτό ο παίκτης; Επειδή έδωσαν 6 μιλιόνια, πάει να πει ότι και τώρα αξίζει τόσα; Πέρασε και δεν ακούμπησε στην Μπριζ ο Τσέχος. Μάνι-μάνι, ρίξε μια ματιά στο transfermarkt.de. Η τιμή του Τσέχου έπεσε στα 4 εκατ. ευρώ.

Που αν το έκανε στον Μαρινάκη αυτό η Μπριζ, θα έβαζε τη γραμματέα του να μιλήσει και να διαπραγματευτεί, όχι ο ίδιος. Και θα έλεγε η γραμματεύς, έχω εντολή από τον κύριο Μαρινάκη να σας ρωτήσω πόσα θέλετε για να αγοράσει την ομάδα σας ολόκληρη και τα προπονητικά κέντρα μαζί.

Στον Σαββίδη, όμως, το ζήτησε αέρα να γίνει ανταλλαγή. Γιατί κανένας δεν τον υπολογίζει στην Ευρώπη. Σου λέει, για να δίνει καμιά τρακοσάρα στον Τζόλη, πάει να πει ότι δεν το ξέρει το παιχνίδι το μεταγραφικό. Έτσι είναι, μάστορα. Το θέμα είναι όχι μόνο ποιος είσαι εσύ, αλλά και πώς σε κοζάρουνε οι άλλοι. Πόσο «όγκο» έχεις, πόσο εκτόπισμα στην αγορά.

Να σου πω και το άλλο. Ο Μαρινάκης δεν πρόκειται να μπλέξει με τέτοια σενάρια, να προσφύγει ο Σεμέδο ή ο Καμαρά στη διαιτησία της FIFA. Ο Μαρινάκης έχει έναν Καρεμπέ στον Ολυμπιακό, τον πληρώνει χοντρά για να κάνει αυτές τις δουλειές. Ο Καρεμπέ μπορεί να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Πορτογάλο μάνατζερ του Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ζόρζε Μέντες. Μπορεί να πάρει τον Ραϊόλα.

Και να τα βρούνε μεταξύ τους, χωρίς δικαστήρια και FIFES. Στον ΠΑΟΚ, ποιος θα την κάνει αυτήν τη δουλειά; Ο Όλαφ Μέλμπεργκ, Ρέμπε, πώς τον λένε; Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε, θα του απαντήσουν από τα γραφεία του Μέντες. Έτσι είναι, όλα έχουνε τη σημασία τους. Τίποτα δεν αφήνουν στην τύχη στην αγορά την ευρωπαϊκή. Έχουν κανόνες αυτοί. Απαράβατους. Δεν μπορεί, σου λέει, να δίνει πενταροδεκάρες στον Χρηστάκη και να ζητάς τον ουρανό με τ’ άστρα για να τον πουλήσεις.

Και να σ’ το κλείσω. Ο Τζόλης είναι ευκαιρία για τον Ιβάν να μπει στο κλαμπ του Μαρινάκη. Που πουλάει ακριβά. Να έρθει σε επαφή με σοβαρούς μανατζαραίους. Να πουλάει ακριβά και να αγοράζει φτηνά. Άπαξ και ζητάει 20 ακατέβατα για τον Τζόλη και το παιδί θα δυστυχήσει στον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ θα μείνει επαρχιακό σωματείο.

Γι’  αυτό κι από τώρα πρέπει να δρομολογήσει την πώληση του Χρηστάκη με όρους αγοράς, όχι σοβιετίας και ΠΑΟΚτσιλίκι και καλά. Αλλιώς παίζεται το έργο στην Ευρώπη. Χαίρετε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα