«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη είναι η πολιτική»

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, εκφράζει τη θέση πως μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι προοπτικές για την Ευρώπη ήταν δυσοίωνες. Σύμφωνα με το άρθρο, από την ημέρα της εκλογής μιας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα, η διάλυση ενός ενιαίου νομίσματος φαινόταν πιο πιθανή από ποτέ και πήρε 11 ώρες για τη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αποτραπεί η επικείμενη ελληνική χρεοκοπία.

Στην Ευρωζώνη θεωρούν ότι ο μόνος ανεκτός βαθμός ασάφειας στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα είναι αυτός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει. Η Αθήνα, όμως, επιμένει ότι η έλλειψη λεπτομέρειας είναι απόδειξη μιας «εποικοδομητικής ασάφειας» για συνεχείς διαπραγματεύσεις. Ετσι, η αβεβαιότητα για την τύχη της Ελλάδας αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από κάθε χώρα ανάπτυξη για το τρέχον έτος. Η ΕΚΤ έκανε προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 1,2% φέτος, ενώ η Goldman Sachs ανάπτυξη κατά 1,5% και τονίζει πως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καταγράφηκαν από χώρες που βρίσκονταν σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ακόμη και για τη Γαλλία και την Ιταλία που σημειώνουν την πιο μικρή πρόοδο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, οι προοπτικές βελτιώνονται με την ανεργία να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Νίξον επισημαίνει, βέβαια, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη είναι η πολιτική. Η Ελλάδα απέδειξε πώς μια «δοκιμαστική ανάκαμψη» μπορεί να σβηστεί από μια πολιτική κρίση και την αλλαγή της κυβέρνησης. Τα λαϊκιστικά κόμματα, παρόμοια με τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπου η ανεργία παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και επικρατεί οργή για τη διαφθορά των πολικών. Κάποια από αυτά είναι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Podemos στην Ισπανία και το Sinn Fein στην Ιρλανδία. Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές τους επόμενους 12 μήνες.

Από το 2010 έως το 2012, σημειώνεται ότι υπήρχε φόβος για «μετάδοση» της κρίσης και σε άλλες ευάλωτες χώρες κι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Ευρωζώνη έσωσε την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπήρχε καμία πίεση από τις αγορές στην Ευρωζώνη για να «ενδώσει» στις ελληνικές απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα