Ο Μέσι έτοιμος ν’ αρπάξει την κούπα στη Βραζιλία

Αρχίζει το Copa America, με τους φίλους του ποδοσφαίρου καθηλωμένους στην ΕΡΤ που θα καλύψει και τα 26 παιχνίδια

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (15/6) θα γίνει η σέντρα στο Copa America, την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, που μετά από 30 χρόνια θα φιλοξενήσει και πάλι η Βραζιλία.

Η χώρα του καφέ και της σάμπα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ανέλαβε να φιλοξενήσει και το Copa America, μία διοργάνωση που μόνος της στόχος είναι η κατάκτηση μετά από 12 χρόνια αφλογιστίας.

Στη φετινή διοργάνωση, εκτός από τις δέκα ομάδες της CONMEBOL (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής), θα συμμετάσχουν το Κατάρ και η Ιαπωνία, οι οποίες είναι οι δύο προσκεκλημένες και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Η Ουρουγουάη είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις, το σύνολο 15, με τελευταία το 2011 σε μία τρομερή πορεία από το σύνολο του Όσκαρ Ταμπάρες με πρωταγωνιστή τον Ντιέγο Φορλάν.

Ακολουθεί η Αργεντινή με 14, αλλά τελευταία φορά που το κατέκτησε ήταν το μακρινό 1993 και μετά η Βραζιλία με 8 και τελευταία πριν από 12 χρόνια, το 2007.

Από 2 έχουν Παραγουάη (τελευταία κατάκτηση το 1979), Χιλή (πήρε τα δύο τελευταία), Περού (τελευταία κατάκτηση το 1975) και από μία έχουν η Κολομβία (2001) και η Βολιβία (1963).

Χωρίς κατακτήσεις παραμένουν οι Βενεζουέλα και Εκουαδόρ.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

1) ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 2) ΒΟΛΙΒΙΑ , 3) ΠΕΡΟΥ, 4) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η Βραζιλία ανέλαβε το Copa America με σκοπό να συνεχίσει την παράδοση η οποία την θέλει να το κατακτά όταν το διοργανώνει. Αυτό συνέβη στις 4 προηγούμενες φορές (1919, 1922, 1949 και 1989).

Χωρίς ξεκάθαρο ηγέτη μετά και τον τραυματισμό του Νεϊμάρ,  η «Selecao» θα επιδιώξει να κατακτήσει το 8ο, αφού δεν τα κατάφερε το 2016 στις Η.Π.Α.

Το ρόστερ είναι και πάλι πλούσιο με ονόματα  όπως ο Άλισον, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Κασεμίρο, ο Κουτίνιο, ο Φιρμίνο και ο Γκάμπριελ Ζεσούς, οι οποίοι φυσικά θα καθοδηγούνται από τον Τίτε, που μετά την αποτυχία της μη κατάκτησης του περασμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας, θέλει να πάρει τον τίτλο.

Η επόμενη νίκη των Βραζιλιάνων στο τουρνουά θα είναι η 100ή της και θα ανεβάσει το ρεκόρ της, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στα 178 παιχνίδια με 99 νίκες, 35 ισοπαλίες και 44 ήττες.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Η σημαντικότερη παράσταση που έδωσε η «La Verde» ήταν αυτή του 1963, όπου η διοργάνωση έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη Βολιβία και το τουρνουά ονομάστηκε «South American Soccer Championship».

Εκτός του γεγονότος ότι το ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε, έχοντας ως σύμμαχο όλη την πόλη της Λα Παζ, η Εθνική ομάδα της Βολιβίας κατέκτησε το τουρνουά, ένα γεγονός που προκάλεσε την απόλυτη έκπληξη ανά την υφήλιο.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Εδουάρδο Βιγέγκας, ενώ όλη η χώρα περιμένει πολλά από τον επιθετικό Μαρσέλο Μάρτινς Μορένο, έναν παίκτη που είναι ιδιαίτερα γνωστός στους Βραζιλιάνους, καθώς έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στις Κρουζέιρο, Φλαμένγκο και Γκρέμιο.

Η Βολιβία, στα τελευταία επτά παιχνίδια που έδωσε στη διοργάνωση, νίκησε μόνο σε ένα το 2015, όταν επικράτησε του Εκουαδόρ με 3-2.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η Βενεζουέλα είναι η μία από τις δύο ομάδες της CONMEBOL που δεν έχουν κατακτήσει το Copa America. Η άλλη ομάδα είναι το Εκουαδόρ. Ωστόσο, η «La Vino Tinto» παρουσιάζει μία εξέλιξη του ποδοσφαίρου από το 2000 και έπειτα, προσθέτοντας τεχνική και οργάνωση.

Το 2007 η χώρα φιλοξένησε για πρώτη και μοναδική φορά έως σήμερα το Copa America, τερματίζοντας 6η. Η καλύτερή της πορεία σε τουρνουά ήταν το 2011 στην Αργεντινή, όταν τερμάτισε 4η.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ράφαελ Δουδαμέλ, ενώ η χώρα ποντάρει πολλά σε παίκτες όπως ο Σάλομον Ροντόν, ο Ντάρβιν Μασίς και ο Τόμας Ρινκόν, παίκτες που αγωνίζονται σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία και θέλουν να κάνουν την έκπληξη στη Βραζιλία.

Η Βενεζουέλα έχει συμμετάσχει σε 17 Copa America και σε κάθε ένα από τα 4 τελευταία κέρδισε τουλάχιστον έναν αγώνα, ενώ είχε πάρει μόλις μία νίκη στα 13 πρώτα παιχνίδια που είχε δώσει γενικά (3-0 εναντίον της Βολιβίας το 1967).

ΠΕΡΟΥ

Οι «Incas» έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα μιας γενιάς καλών παικτών, καλής τεχνικής και ταλέντου με επικεφαλής τον Αργεντινό τεχνικό, Ρικάρντο Γκαρέκα.

Ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα αυτής της ομάδας ήταν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία, μία διοργάνωση που το Περού είχε να συμμετάσχει 36 χρόνια.

Το Περού προκρίνεται στη νοκ-άουτ φάση σε κάθε μία από τις 8 τελευταίες συμμετοχές του στο Copa America. Η τελευταία φορά που δεν το έπραξε αυτό ήταν το 1995, ωστόσο αυτό που ονειρεύονται τώρα στη χώρα είναι να κατακτήσουν τον τίτλο μετά τα μακρινά 1939 και 1975. Την τελευταία καλή της θέση η ομάδα την πήρε το 2015 όταν τερμάτισε στην τρίτη θέση με προπονητή τον νυν της.

Οι Περουβιανοί έχουν γνωστά ονόματα στη χώρα της Βραζιλίας, όπως ο Κρίστιαν Κουέβα, ο Μιγκέλ Τράουκο και κυρίως ο Πάολο Γκερέρο. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 37 γκολ, ενώ έχει σκοράρει και στις διοργανώσεις του 2011 και 2015.

2ος  ΟΜΙΛΟΣ

1) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2) ΚΟΛΟΜΒΙΑ 3) ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 4) ΚΑΤΑΡ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η Εθνική ομάδα της Αργεντινής είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα του Copa America. Με 14 τίτλους στην ιστορία της, η «Albiceleste» κάνει πάντα τον κόσμο της να ξεσηκώνεται, δεδομένου ότι συνεχώς είναι υποψήφια για την κατάκτηση του τροπαίου.

Εκτός από τα 14 τρόπαια που έχουν κατακτήσει, οι Αργεντινοί έχουν και άλλα ιστορικά σημάδια στο τουρνουά. Είναι οι κορυφαίοι σκόρερ με συνολικά 455 γκολ, ενώ έχουν πετύχει και τη μεγαλύτερη νίκη απέναντι στο Εκουαδόρ με το εντυπωσιακό 12-0 το 1942.

Σε όλη την ιστορία του τουρνουά, οι «Gauchos» έχουν 119 νίκες περισσότερες από όποια άλλη ομάδα και μόνο 39 ήττες. Η χώρα επίσης έχει φιλοξενήσει τον θεσμό τρεις φορές.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έχει κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου παίκτη στον κόσμο πέντε φορές, θέλει να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει έως το τέλος του δρόμου με σκοπό να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο και να βάλει τέλος στην «κατάρα» στην οποία έχει περιέλθει η Εθνική ομάδα της χώρας, όντας από τους πέντε τελευταίους τελικούς που έχουν διεξαχθεί να έχει παίξει στους τέσσερις και να τους έχει χάσει.

Δίπλα του φυσικά θα είναι παίκτες όπως ο Αγκουέρο, ο Ντι Μαρία και ο Ντιμπάλα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Μια χρυσή γενιά έβαλε και πάλι την Κολομβία στο «ραντάρ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία αλλά και του 2018 στη Ρωσία.

Οι «cafetaleros» θα επιδιώξουν να κατακτήσουν τον τίτλο του Copa America μετά το 2001, όταν το είχαν σηκώσει στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπογκοτά.

Η Κολομβία είναι η τελευταία ομάδα που έχει κατακτήσει το τουρνουά και κέρδισε όλα τα παιχνίδια της. Συγκεκριμένα, το 2001 έκανε το έξι στα έξι.

Στην τελευταία συμμετοχή της στο Copa America του 2016 πήρε την τρίτη θέση στις ΗΠΑ, και στόχος της φέτος θα είναι να βελτιώσει αυτή την επίδοση και να φτάσει πιο ψηλά.

Φυσικά, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας έχει κάνει την απαραίτητη κίνηση για να φτάσει έως το τέλος μετά και την πρόσληψη του πάρα πολύ έμπειρου τεχνικού Κάρλος Κεϊρόζ. Κατά τα άλλα, ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, Χάμες Ροντρίγκες, ο Ρανταμέλ Φαλκάο και ο Χουάν Κουδράδο είναι τα αστέρια της ομάδας.

Στα αξιοσημείωτα η απουσία του Χουάν Κιντέρο, ο οποίος ταλαιπωρούταν από τραυματισμό τους τελευταίους δύο μήνες και επέστρεψε στη δράση μόλις λίγες ημέρες πριν και κρίνεται ανέτοιμος.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ

Η Εθνική ομάδα της Παραγουάης έχει υπάρξει νικητής του Copa America για δύο φορές, το 1953 και το 1979. Αυτοί οι δύο τίτλοι μαζί με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ομάδας.

Επιπλέον, η Παραγουάη έφτασε τουλάχιστον έως τα ημιτελικά σε δύο από τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις του Copa America (τελικό το 2011 και ημιτελικό το 2015), αν και κέρδισαν μόνο έναν αγώνα από τους τελευταίους 15 που έπαιξαν (9 ισοπαλίες και 5 ήττες). Η μόνη νίκη ήταν το 1-0 επί της Τζαμάικας το 2015.

Το 1999 η χώρα φιλοξένησε το Copa America, όταν και έφτασε έως τα προημιτελικά. Η τρέχουσα σύνθεση έχει παίκτες όπως ο Φεδερίκο Σανταντέρ και ο Ντέρλις Γκονσάλες και φυσικά ο νυν παίκτης της Νιούκαστλ, Μιγκέλ Αλμιρόν, τους οποίους προπονεί ο πρώην τεχνικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Σεβίλλης και της Θέλτα, Εντουάρντο Μπερίσο, που αντικατέστησε πριν από λίγους μήνες τον Κολομβιανό Χουάν Κάρλος Οσόριο.

ΚΑΤΑΡ

O νέος πρωταθλητής του πρόσφατου Ασιατικού Κυπέλλου, η Εθνική ομάδα του Κατάρ, θα παίξει στο Copa America του 2019, ως φιλοξενούμενη και θα κάνει το ντεμπούτο της στο τουρνουά της Νότιας Αμερικής.

Με τον τρόπο αυτό, το Κατάρ θα είναι η 9η συνολικά προσκεκλημένη ομάδα εκτός της CONMEBOL που θα αγωνιστεί στη διοργάνωση. Μεξικό, Κόστα Ρίκα, ΗΠΑ, Ονδούρα, Παναμάς, Ιαπωνία, Τζαμάικα και Αϊτή οι υπόλοιπες που το έχουν κάνει, ενώ η Ιαπωνία έχει επίσης συμμετάσχει και στη διοργάνωση του 1999 και θα το κάνει και φέτος.

Προπονητής είναι ο Ισπανός Φέλιξ Σάντσεθ Μπλας και στα χέρια του έχει το βαρύ «πυροβολικό» της ομάδας, Άλμοεζ Άλι, ο οποίος σκόραρε 9 φορές στο Ασιατικό Κύπελλο.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

1) ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, 2) ΕΚΟΥΑΔΟΡ, 3) ΙΑΠΩΝΙΑ, 4) ΧΙΛΗ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Η Εθνική Ουρουγουάης είναι η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς έχει κατακτήσει το τρόπαιο 15 φορές! Η «Celeste», που ήταν η πρώτη νικήτρια του θεσμού το 1916, από το 2006 καθοδηγείται από τον  Όσκαρ Ταμπάρες. Η χώρα ποντάρει πολλά στην επιθετική γραμμή και συγκεκριμένα στο δίδυμο Σουάρες-Καβάνι, αλλά και στο έτερο δίδυμο, αυτό της αμυντικής γραμμής, Γοδίν-Χιμένες.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το περασμένο καλοκαίρι η Ουρουγουάη έφτασε έως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, Γαλλία.

Στον τρίτο αγώνα του ομίλου της, η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα έχει παίξει 200 αγώνες στην ιστορία του τουρνουά , καθώς, ως σήμερα έχει 197 παιχνίδια με 108 νίκες, 34 ισοπαλίες και 55 ήττες.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Το Εκουαδόρ, που καθοδηγείται από τον Κολομβιανό, Χερνάν Ντάριο Γκόμες, θα αναζητήσει στη Βραζιλία τον πρώτο τίτλο του Copa America, καθώς η καλύτερη συμμετοχή που έχει πραγματοποιήσει ήταν το 1993, όταν τερμάτισε στην 4η θέση.

Το βασικότερο «εργαλείο» στα χέρια του Ερνάν Γκόμες είναι ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντόνιο Βαλένσια, ενώ η χώρα ποντάρει επίσης πολλά στον άλλον Βαλένσια της ομάδας, τον Ένερ της Τίγκες, από τη στιγμή που ο Φελίπε Καϊσέδο της Λάτσιο έχει αποσυρθεί από την Εθνική.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Εθνική ομάδα της Ιαπωνίας είναι μία από τις πιο παραδοσιακές ομάδες της Ασίας και είναι η κύρια πρωταθλήτρια της ηπείρου της με 4 τίτλους.

Στην τελευταία διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου, οι Ιάπωνες έφτασαν έως τον τελικό όπου ηττήθηκαν από το Κατάρ.

Η Ιαπωνία ήταν η χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 μαζί με τη Νότια Κορέα, όταν και έφτασε έως τους «16». Η σημερινή ομάδα έχει ποδοσφαιριστές που κάνουν σημαντική καριέρα σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως ο Γιοσίντα, ο Οκαζάκι και ο Ινούι, ασχέτως που δεν κλήθηκαν όλοι για το Copa America.

ΧΙΛΗ

Η Χιλή είναι η τελευταία νικήτρια του θεσμού, σηκώνοντας το τρόπαιο το 2015 μπροστά στον κόσμο της, αλλά και το 2016 στις Η.Π.Α.

Υπό την καθοδήγηση του Κολομβιανού, Ρεϊνάλντο Ρουέδα, η Χιλή έχει ένα εξαιρετικό σε υλικό ρόστερ που είναι ικανό να την ξαναφέρει στην κορυφή. Παίκτες όπως ο Γκάρι Μεδέλ, ο Αρτούρο Βιδάλ αλλά και ο Αλέξις Σάντσες, έστω και αν δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση, μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνα «ρήγματα» στις αντίπαλες ομάδες.

Στους… ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, η Λατινική Αμερική πρεσβεύει το πραγματικό πάθος, τη μαεστρία και τις απόλυτες κόντρες μεταξύ των εθνικών ομάδων των κρατών που έχουν θεοποιήσει τον «βασιλιά» των σπορ. To Copa America, λοιπόν, αναμένεται να τους καθηλώσει.

Η 46η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε Σάο Πάολο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Πόρτο Αλέγκρε, Σαλβαντόρ και Μπέλο Οριζόντε.

Τα 12 συμμετέχοντα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα έχουν χωριστεί σε τρεις ομίλους. Τον 1ο απαρτίζουν Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού. Τον 2ο Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη, Κατάρ, και τον 3ο Ουρουγουάη, Ισημερινός, Ιαπωνία, Χιλή.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα

Τους 26 αγώνες της διοργάνωσης θα μεταδώσει τηλεοπτικά η ΕΡΤ, η οποία γνωστοποίησε το ακριβές πρόγραμμα.

15 Ιουνίου: Βραζιλία – Βολιβία (03:30), Βενεζουέλα – Περού (22:00)

16 Ιουνίου: Αργεντινή – Κολομβία (01:00), Παραγουάη – Κατάρ (22:00)

17 Ιουνίου: Ουρουγουάη – Ισημερινός (01:00)

18 Ιουνίου: Ιαπωνία – Χιλή (02:00)

19 Ιουνίου: Βολιβία – Περού (00:30), Βραζιλία – Βενεζουέλα (03:30)

20 Ιουνίου: Κολομβία – Κατάρ (00:30), Αργεντινή – Παραγουάη (03:30)

21 Ιουνίου: Ουρουγουάη – Ιαπωνία (02:00)

22 Ιουνίου: Ισημερινός – Χιλή (02:00), Περού – Βραζιλία (22:00), Βολιβία – Βενεζουέλα (22:00)

23 Ιουνίου: Κατάρ – Αργεντινή (22:00), Κολομβία – Παραγουάη (22:00)

25 Ιουνίου: Χιλή – Ουρουγουάη (02:00), Ισημερινός – Ιαπωνία (02:00)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

28 Ιουνίου

03:30 1ος του 1ου ομίλου – 3ος του 2ου ή του 3ου ομίλου

22:00 2ος Α’ ομίλου – 2ος Β’ ομίλου

29 Ιουνίου

02:00 1ος Β’ ομίλου – 2ος Γ’ ομίλου

22:00 1ος Γ’ ομίλου – 3ος Α’ ή Β’ ομίλου

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

3 και 4 Ιουλίου

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

6 Ιουλίου

ΤΕΛΙΚΟΣ

7 Ιουλίου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα