bpbg
bpbg

Ο Μιχάλης παίρνει τ’ όπλο του (στη Μόρια)

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. οι «στασιαστές» Αφγανοί μετανάστες που ξεσηκώνουν τους υπόλοιπους - Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο, αν δεν περάσει πρώτα από το Καρά Τεπέ

Σχετική ησυχία και τάξη, αλλά όχι και πολλή… ασφάλεια επικρατούν στη Λέσβο, αφού από το Σάββατο το μεσημέρι που είχαν ξεκινήσει να μετεγκαθίστανται οι περίπου 10.000 μετανάστες που έμειναν άστεγοι έπειτα από την καταστροφή του ΚΥΤ τη Μόρια δεν ξεπερνούν τα 600 τα άτομα που έχουν μπει στον καινούργιο προσωρινό καταυλισμό.

Οι υπόλοιποι φέρεται να εμποδίζονται με διάφορους τρόπους –με διασπορά φημών ακόμη και με τρομοκράτηση–  από μία ομάδα Αφγανών που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες χάους ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν από το νησί.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ομάδα που έχει γενικώς παραβατική συμπεριφορά (σ.σ. εναντίον κάποιων μελών της φέρεται να εκκρεμούν και απορριπτικές των αιτημάτων τους για άσυλο αποφάσεις) διαδίδει fake news στους χιλιάδων μετανάστες ότι αν συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να αρνούνται να μετακινηθούν από τους δρόμους όπου βρίσκονται τώρα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τους εκδιώξει μαζικά από τη Λέσβο, οπότε θαανοιξέι και γι’ αυτούς ένας δρόμος εξόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Δευτέρας πρόσφυγες διαδήλωσαν εκ νέου στον εθνικό δρόμο που ενώνει τη Μυτιλήνη με τη λουτρόπολη της Θερμής, με τους διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Αφγανούς να φωνάζουν «αζαντί» («ελευθερία» στα αφγανικά) και να αρνούνται να μετακινηθούν στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας στο γειτονικό πεδίο βολής, ζητώντας να μεταφερθούν σε άλλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ομάδα, λοιπόν, που ρίχνει λάδι στην προσφυγική φωτιά της Λέσβου έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται και αυτός στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, δηλώνει αδιαπραγμάτευτος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του.

«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο καμπ, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος», υπογράμμισε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από το οποίο και γίνεται μια προσπάθεια να πεισθούν οι διάσπαρτοι μετανάστες να μπουν στο καινούργιο προσωρινό hotspot.

Για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται ένα φυλλάδιο γραμμένο (και) στην αραβική γλώσσα προκειμένου να ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από τη Λέσβο είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί της Δευτέρα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα