Ο μήνας της… κρίσης έφθασε στον ΠΑΟΚ

Μαζεμένα τα ντέρμπι τον Οκτώβριο για τον βασιλιά της Θεσσαλονίκης που έχει μείνει γυμνός από παίκτες. Πλέον ανάλογα με το ταμείο θα οριοθετηθούν οι στόχοι, ενώ παρά τις χτυπητές ελλείψεις σε μεσαία γραμμή κι επίθεση, ο Ιβάν δεν άναψε το πράσινο φως για ενίσχυση

Του Νίκου Συνοδινού

 

O μήνας της… κρίσης έφθασε για τον ΠΑΟΚ. Στο τέλος Οκτωβρίου, το ταμείο που θα έχει κάνει ο δικέφαλος του βορρά, θα καθορίσει από πολύ νωρίς τους στόχους του. Ο πήχης στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει κατέβει επικίνδυνα, καθώς το μεταγραφικό πεδίο έχει αρνητικό πρόσημο.

Τον Οκτώβριο ο ΠΑΟΚ έχει πέντε δύσκολα παιχνίδια, εκ των οποίων τα τρία ντέρμπι με τους τρεις του πρώην Π.Ο.Κ.. Τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και την ΑΕΚ στην Opap Arena Αγία Σοφιά.

Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να διατηρηθεί ψηλά, στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Πρακτικά για να πάρει ψυχολογικό αέρα θα πρέπει να κερδίσει την Κυριακή(21:30) τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα μετά την διακοπή λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, να πάρει «διπλό» στην Λιβαδειά στις 9 Οκτωβρίου, να δείξει χαρακτήρα στο Καραϊσκάκη την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και να λυγίσει όπως έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν τον Αστέρα Τρίπολης την 9η αγωνιστική στην Τούμπα στις 23 Οκτωβρίου. Ο μήνας ολοκληρώνεται με την εκστρατεία στην «Αγιά Σοφιά» την Κυριακή 30 Οκτωβρίου απέναντι στην ΑΕΚ για την 10η αγωνιστική.

Ο Ευρωπαϊκός αποκλεισμός πολύ πρόωρα για τον ΠΑΟΚ προσφέρει τη δυνατότητα να μην επιβαρυνθούν οι παίκτες με τραυματισμούς και ταξίδια, αλλά τα μηνύματα κι εντός των τειχών δεν είναι θετικά. Ο απολογισμός των 11 πόντων τις πέντε πρώτες αγωνιστικές με τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες, δεν φαντάζει απογοητευτικός. Ωστόσο ο δικέφαλος του βορρά παρουσίασε πολλά προβλήματα. Οι τρεις νίκες του στην Τούμπα ήλθαν στο… γκολ(1-0 τον Παναιτωλικό και τη Λαμία και 2-1 τον Ατρόμητο), ενώ εκτός έδρας είχε το 0-0 με τον Άρη με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά του Κοτάρσκι και το 1-1 στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ.  Πέντε γκολ σε πέντε ματς αναδεικνύει το πρόβλημα στη γραμμή κρούσης που έχει ο ΠΑΟΚ. Όταν οι βασικοί επιθετικοί της ομάδας Ολιβέϊρα και Μπράντον Τόμας δεν σκοράρουν, τότε σαφέστατα είναι αναγκαίο ν’ αναζητηθούν λύσεις.

Ο Λουτσέσκου, εστιάζει στην παραγωγική αφύπνιση των επιθετικών του, αλλά και όλης της ομάδας για να αλλάξει η κατάσταση. Η τελευταία απώλεια βαθμών στην Κρήτη, έχει προβληματίσει έντονα τους οπαδούς.

Πρακτικά ο ΠΑΟΚ πρέπει να προχωρήσει με τις δυνάμεις που έχει στην διάθεσή του. Και μετά τα οκτώ παιχνίδια που απομένουν έως τα μέσα Νοεμβρίου, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της ομάδας. Γιατί έτσι ο ΠΑΟΚ δεν πάει… πουθενά. Πρακτικά θα είναι ικανοποιημένος με την τέταρτη θέση, καθώς θα καταφέρει να περάσει τον Άρη, αν και αυτό πλέον φαντάζει δύσκολο.

Βγάζει παίκτες αλλά… τι τους κάνει; 

 

Τις πρώτες πέντε αγωνιστικές δύο πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ πέτυχαν γκολ σε βάρος του με τον Διαμαντή να στερεί δυο βαθμούς από τον Δικέφαλο του βορρά στο ματς με τον ΟΦΗ. Εκτός των δανεικών, στη μεγάλη κατηγορία αγωνίζονται 13 τέως παίκτες του ΠΑΟΚ με τις φανέλες άλλων ομάδων.

Οι πολύ καλές ακαδημίες που έχει ο δικέφαλος του βορρά σε συνδυασμό με τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχουν αποδώσει με πληθώρα παικτών σε όλες τις ηλικίες. Πιο εμφατικό παράδειγμα δεν υπάρχει από αυτό της Εθνικής νέων που αποτελείται σχεδόν κατά τα 2/3 από παίκτες του ΠΑΟΚ και νίκησε στον όμιλο του Πανευρωπαϊκού την οικοδέσποινα Ελβετία με 0-2.

Μάλιστα και τα δυο γκολ πέτυχαν παίκτες του ΠΑΟΚ εκ των οποίων το δεύτερο ο Κούτσιας, ο οποίος κρίθηκε πως δεν… κάνει για την πρώτη ομάδα.

Χάσμα των υποδομών με την πρώτη ομάδα 

 

Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις υποδομές του ΠΑΟΚ διακόπτεται με… ανεξήγητο τρόπο όταν εξετάζουμε την προώθηση παικτών στην «μεγάλη» ομάδα. Εκεί για λόγους που είναι διαφορετικοί ανά περίοδο, ανά προπονητή και τεχνικό διευθυντή, προτιμώνται οι ξένοι παίκτες.

Παίκτες που μπορεί να μην είναι έτοιμοι, ή ακόμη να είναι από το δεύτερο και τρίτο ράφι. Ο ΠΑΟΚ πήρε… καραβιές αγνοώντας τους παίκτες των υποδομών του. Ποιος Λεβέκ, Τέιλορ και Εσίτι; Γιατί να προτιμηθεί ο κάθε Εσίτι από τον Τσιγγάρα; Όταν ένας ξένος παίκτης έχει ιδιορρυθμίες πέφτουν όλοι πάνω να τον βελτιώσουν και να ενσωματωθεί. Αν είναι Έλληνας πάει… δανεικός να στρώσει.

Δαπανώνται χιλιάδες εργατοώρες και ευρώ προκειμένου να βγουν παίκτες οι οποίοι στο τέλος θα ενισχύσουν άλλες ομάδες επειδή ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τους εξελίξει από την ηλικία των 18 ετών και πάνω.

Γι’ αυτή τη δυσλειτουργία, εάν δεν έχει ευθύνες ο προπονητής, που είναι αρμόδιος για το ρόστερ μίας ομάδας, ποιος έχει; Ο Σαββίδης έχει αποδείξει έμπρακτα ότι νοιάζεται για τα τμήματα υποδομής. Έχει επενδύσει πολλά. Το ζήτημα είναι, όμως, τι εισπράττει τελικά ο ΠΑΟΚ από αυτή την επένδυση. Τι εισπράττει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και αγωνιστικά. Γιατί τα λίγα, σχετικά, χρήματα από την πώληση του Τζόλη και την ημιπώληση του Τσιγγάρα δεν μπορούν, φυσικά, να θεωρηθούν κέρδη.

Μόλις ξεπετάχτηκε ο Τζόλης, πουλήθηκε. Μόλις “έδεσε” στην πρώτη ομάδα και πήγε να καθιερωθεί ο Τσιγγάρας, έφυγε δανεικός με οψιόν πώλησης. Ο Κούτσιας, πήγε δανεικός στον Βόλο, μολονότι το ρόστερ έχει πολλές τρύπες σε μεσοεπιθετικούς ρόλους. Για να παίζει πιο συχνά… Ο Μιχαηλίδης δεν είναι ακόμη έτοιμος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο Κωνσταντέλιας υπάρχει πλέον σταθερά στο ρόστερ, αλλά ακόμη περιμένει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Τρεις περιπτώσεις από τις ακαδημίες που προωθήθηκαν, έγινε λόγω συνθηκών. Ο Λύρατζης παίζει υποχρεωτικά γιατί δεν υπάρχει κανένας Σάστρε. Ο Τσαούσης το ίδιο γιατί δεν υπάρχει κανένας Ράφα Σοάρες, αλλά και γιατί στα 37 του ο Βιεϊρίνια έχει, φυσιολογικά, τις φθορές του. Και ο Κουλιεράκης, παίρνει ευκαιρίες, αφού ο Κάργας δεν πήγε καλά στα δύο παιχνίδια με τη Λέφσκι και ύστερα τραυματίστηκε ο Νάσμπεργκ πριν καν αγωνιστεί. Υποχρεωτικά ο Λουτσέσκου στράφηκε σε αυτόν που ήταν η… τελευταία λύση.

Τρεις νεαροί τερματοφύλακες, ο Ταλιχμανίδης, ο Μπαλωμένος και ο Μάροβιτς δεν θα παίξουν ποτέ, γιατί δεύτερος τερματοφύλακας είναι ο Ζίβκοβιτς, το ίδιο και ο Παναγιώτου, που έχει μπροστά του έναν σωρό από στόπερ.

Αντί να τους πιστέψει όλους αυτούς ο ίδιος ο ΠΑΟΚ, και να τους δουλέψει, να τους αναδείξει και να ωφεληθεί από την πρόοδό τους, ακολουθεί τις εύκολες λύσεις. Ο άλλος δρόμος έπρεπε να είναι μονόδρομος. Για παράδειγμα ο Γιαννούλης, έμεινε, δούλεψε, αναδείχθηκε, έστω και αν πουλήθηκε κι αυτός. Αυτή τη φορά όμως ο ΠΑΟΚ ήταν αναγκαίο ν’ αναθεωρήσει τις πρακτικές του όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί έχει κενά. Τρανταχτά. Τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν οι Έλληνες παίκτες που δίνονται δανεικοί, ή δεν προωθούνται.

Η απομάκρυνση του Ιβάν… κοστίζει 

 

Στον ΠΑΟΚ ευθύνες έχει ο προπονητής, αλλά κυρίως ο Ιβάν Σαββίδης. Γιατί για όλα ο Ρουμάνος τεχνικός, αλλά και ο Πορτογάλος Ζοσέ Μπότο εισηγούνται. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο Σαββίδης. Αυτός πληρώνει και δίνει τις κατευθύνσεις και μπορεί να χαράξει γραμμή. Αλλά η απομάκρυνση που έχει το αφεντικό από την Ελλάδα, του στερεί αυτό το ψυχικό δέσιμο, τη δυνατότητα να οσμισθεί, τι συμβαίνει. Και μόνο αν έλθουν άσχημα αποτελέσματα ψάχνει να βρει τι φταίει. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πολύ αργά, γιατί δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που έχει… ξεφύγει σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Άρης.

Οι ίδιοι υπεύθυνοι κι υπόλογοι θα σχεδιάσουν και τα μεταγραφικά της χειμερινής περιόδου. Θα φτιάξουν, όπως φτιάξουν κι ό, τι φτιάξουν για ένα νέο ρόστερ. Μέχρι τότε ο Λουτσέσκου καλείται να κάνει διαχείριση του υφιστάμενου υλικού και να περιορίσει τις απώλειες. Κανείς όμως δεν είναι θαυματοποιός.

Ο ΠΑΟΚ έχει ελλείψεις, αδυναμίες. Δεν έχει συνοχή και αυτοπεποίθηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα