Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ “Αδύναμος ο πρωθυπουργός, έρμαιο του Καμμένου”

Σκληρή κριτική άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι μείζον θέμα η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής”.

Έκανε λόγο για αδύναμο πρωθυπουργό που για να μην χάσει την καρέκλα κρατά τον Καμμένο σε ένα κρίσιμο υπουργείο: «Ο κ. Τσίπρας αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, το κόστος όμως για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου τι θα έκανε ο ίδιος σε μια κατάσταση έντασης με την Τουρκία όπως η σημερινή, αν εκείνος βρισκόταν στην εξουσία, απάντησε: «Δεν θα είχα τον κ. Καμμένο υπουργό. Δεν το λέω γιατί έχω κάποιο λόγο να στοχοποιήσω τον κ. Καμμένο. Το λέω γιατί η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το είδαμε στα Σκόπια, το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά και ο κ. Τσίπρας αδύναμος πρωθυπουργός αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία. Το κόστος όμως για την χώρα είναι πολύ μεγάλο».

Οι δυο στρατιωτικοί

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την υπερβολική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της έντασης με την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν κατ ανάγκη τους εθνικούς στόχους, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Δεν νομίζω ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, οι εφημερίδες οι οποίες καθημερινά μας παρουσιάζουν στα πρόθυρα πολέμου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αφιερώνουν (στα ελληνικά μέσα αναφέρομαι) ένα 15λεπτο στην ένταση η οποία υπάρχει, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. Προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται. Για αυτό πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση.  Δηλαδή να ξεκινήσει από την Τουρκία η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις της συνθήκης της Λωζάννης. Πιστεύω θα ήταν μια κίνηση θεωρώ απαραίτητη και αυτονόητη αλλά θα ήταν και μία κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας σήμερα να αντιμετωπίσει επιτέλους, ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας».

Μακεδονικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα Σκόπια δήλωσε: «Προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή, στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα, χωρίς να υπάρχει αν κρίνω από τις όποιες διαρροές, χωρίς να είναι μια ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού, αλλά αυτό αφορά την στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία».

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο για το οποίο μιλάει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. «Μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την καταστροφική τριετία για την χώρα μας ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν σταθερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον. Σκοπός μου δεν είναι να διαχειριστώ τη μιζέρια, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Σκοπός μου είναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν την θέση τους στο σχέδιο μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η παιδεία και η ασφάλεια. «Μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροή κεφαλαίων στη χώρα, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία ξεκινώντας από ένα επιθετικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως μια δική του κυβέρνηση δεν θα δεσμεύεται από ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε πως σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσει με τους θεσμούς τους «σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς» που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.  «Δεν πρόκειται εγώ να δεχθώ να δεσμευθεί η χώρα σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων από το οποίο εγώ θα προτείνω στον ελληνικό λαό την επόμενη μέρα, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στο σχέδιο που θα ήθελαν οι θεσμοί για την επόμενη μέρα.  Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων επειδή πιστεύω ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων αυτό είναι και το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο, όχι σε πρώτο χρόνο θέλω να το τονίσω αυτό, να συζητήσουμε και για τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης δήλωσε ότι το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει ως κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως δεν θα επιτρέψει τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε «άντρα υποψήφιων τρομοκρατών».

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα είναι «το πρώτο νομοσχέδιο», ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της παιδείας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει τα πανεπιστήμια να γίνουν «άντρα υποψήφιων τρομοκρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα