Ο Μητσοτάκης τα είπε όλα «Ενώπιος Ενωπίω»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “παραδόθηκε” στον Νίκο  Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας και τα είπε όλα. Ο πρωθυπουργός  παραχώρησε μια συνέντευξη σε προσωπικό τόνο  στον ΑΝΤ1 και στην θρυλική εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» που επέστεψε μετά από χρόνια και έβγαλε και είδηση.

Πιο συγκεκριμένα, στην αποκάλυψη ότι «υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη.

Σε μια -κατά βάση- αυτοβιογραφική συνέντευξη μίλησε λιγότερο για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και περισσότερο για τα παιδικά του χρόνια, τη φοιτητική ζωή του, τη γνωριμία με τη σύζυγό του Μαρέβα, τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του, τις σχέσεις με τους γονείς του, τα βαθύτερα πιστεύω του όπως επίσης επίσης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το μοντέλο διακυβέρνησής του καθώς και για το αν θα ένιωθε πιο χαλαρός χωρίς γραβάτα…

Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν διέγνωσε «καμία αμηχανία» στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον προκάτοχό του, ενώ διαπίστωσε ότι από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο «έχει χαμηλώσει το επίπεδο της πολιτικής έντασης».

«Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν υπάρχει συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε», συμπλήρωσε ενώ ευχήθηκε να βρεθεί και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η δυνατότητας να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

«Για εμένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο υποψήφιων πρωθυπουργών λύνονται στην κάλπη, δεν λύνονται στα δικαστήρια», απάντησε εξάλλου στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν πρότεινε την παραπομπή του κ. Τσίπρα για την υπόθεση Novartis.

«Και εύχομαι ποτέ να μην βρεθεί κανείς -όχι για εμένα, γιατί δεν έχω καμία τέτοια υποψία- στην θέση να πρέπει να διαχειριστεί μία υπόθεση όπου θα στείλει τον πολιτικό του αντίπαλο στο δικαστήριο», είπε, συμπληρώνοντας: Για τον κ. Παπαγγελόπουλο κρίναμε ότι συνέτρεχαν στοιχεία για προκαταρκτική έρευνα και τεκμηριώσαμε την άποψή μας αυτή με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «διασκεδάζει» με τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού. «Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση», είπε. «Έχω πει ότι θέλω να επανέλθω σε ένα εκλογικό σύστημα για το οποίο θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις το οποίο όμως να δίνει την δυνατότητα σε ένα κόμμα, το οποίο παίρνει 40%, να μπορεί να έχει μία αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία…», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση. «Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία.

Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» σημείωσε.

Για την εκλογή Προέδρου

Ερωτώμενος για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Πρώτα θα ολοκληρώσουμε την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης όσον αφορά τα ζητήματα της προεδρικής εκλογής και θα εξασφαλίσουμε, κάτι το οποίο αποτελούσε και τη βούληση της προηγούμενης Βουλής, την απόλυτη αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την Προεδρική εκλογή και μετά θα μιλήσουμε για το πρόσωπο», απάντησε.

«Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα», ανέφερε. «Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την Πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή Κυβέρνηση που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1

"Ενώπιος Ενωπίω" με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μία κουβέντα λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Montag, 14. Oktober 2019

 

 

Διαβάστε επίσης