Ο Μητσοτάκης βλέπει Ερντογάν στο Λονδίνο – «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά»

Τετ ατ τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη στις 16.30 ( 14:30 τοπική ώρα).

O Τούρκος πρόεδρος, είπε σε ομιλία του ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, λέγοντας πως “ισχύει”.

Όπως τόνισε ο Kυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά.

Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση».

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υπενθυμίζουμε οτι στο Λονδίνο βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει το «παρών» στη διήμερη (3-4 Δεκεμβρίου) Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στη βρετανική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης