Ο Μητσοτάκης ζήτησε αυτοδυναμία: Κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα
Ένα ραντεβού που δεν έγινε ποτέ, ο «άγνωστος Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού και οι κατηγορίες για αποστασία συνιστούν τα μέτωπα ενός πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Μια σκληρή αντιπαράθεση που θυμίζει περασμένες δεκαετίες, όταν τα δύο κόμματα μάχονταν για την εξουσία, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ένα ραντεβού που δεν έγινε ποτέ, ο «άγνωστος Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού και οι κατηγορίες για αποστασία συνιστούν τα μέτωπα ενός πολέμου που έχει ξεσπάσει και βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Επίδικο της αντιπαράθεσης οι ψηφοφόροι του Κέντρου και οι αναποφάσιστοι, για τους οποίους ερίζουν και οι δύο πλευρές στον δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου. Ο καθένας με διαφορετική ρητορική και προσέγγιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο Star Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα», ώστε να διατηρηθεί η χώρα στον δρόμο που έχει χαράξει. Συμπλήρωσε, δε, ότι «το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μια ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους».
Πρόκειται για ένα αφήγημα που έχτισε από την αρχή της θητείας ως πρόεδρος του κόμματος επιχειρώντας τη διεύρυνση κυρίως προς το Κέντρο, αρχικά σε επίπεδο πολιτικών στελεχών και στη συνέχεια στους ψηφοφόρους που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο. Δρόμο στον οποίο σχεδιάζει να βαδίσει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, προβάλλοντας το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» έναντι των διαχωριστικών γραμμών «Δεξιάς – Αριστεράς», το οποίο πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, βρήκε την αφορμή να επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές των δύο κομμάτων που τα σημάδεψαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε για επιχείρηση αποστασίας, ώστε να υφαρπάξει βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υποστηρίζοντας ότι «με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965». Στο ίδιος μήκος κύματος και αφηγήματος και ο Αλέξης Τσίπρας, που έσπευσε να δηλώσει ότι «μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».
«Η ανασφάλειά τους τους οδηγεί να μην αντιλαμβάνονται την ουσία όσων λέει ο πρωθυπουργός», ήταν το δηκτικό σχόλιο συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξαν ΠΑΣΟΚ και Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλάει για βουλευτές και δεν απευθύνεται σε κομματικά στελέχη, αλλά στους πολίτες από τους οποίους ζητάει στήριξη, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, για να συνεχίσει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. «Στην παρούσα κυβέρνηση συμμετέχουν στελέχη που δεν ανήκαν στη ΝΔ στο παρελθόν, αλλά σε άλλους πολιτικούς χώρους και συντάχθηκαν με την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη πολύ πριν τις εκλογές», σημειώνει άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
Σε συγκέντρωση στη Λαμία ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τη βόμβα της ακυβερνησίας μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας», που απορρέουν από τη «νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ». Για να απενεργοποιηθεί, όπως είπε, «στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω “ποιος” εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός».
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, αναρωτήθηκε «τι σημαίνει αυτός ο “άγνωστος Χ” που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει;». Είπε ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» και τόνισε πως αυτές οι τοποθετήσεις δεν αντιστοιχούν στην κρισιμότητα των στιγμών.