Ο μουτζούρης στον Παππά

«Αυτή τη φορά αν θα μας κλείσουν θα έχουν και δίκιο». Η δήλωση αυτή ανήκει σε νυν εργαζόμενο της ΕΡΤ, που υποχρεώνεται να ακολουθεί τις άνωθεν εντολές και να δέχεται τη λογοκρισία. «Εμείς μπορούμε να περάσουμε και κάτι. Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι ακόμα χειρότερα», συμπληρώνει. «Αν τολμήσουμε να γράψουμε κάτι που κάποιος θα καταλάβει ως μομφή σε κυβερνητικό στέλεχος, τότε η λογοκρισία είναι δεδομένη. Τρέμω τι θα γίνει με την αλλαγή της διοίκησης», εξηγεί από την πλευρά του δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Τι κοινό έχουν αυτά τα δύο μέσα; Τον Νίκο Παππά!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Φίλης δεν επέλεξε να επιτεθεί στον Νίκο Παππά για το καλό της ΕΡΤ. Αυτό απλά είναι η συνέπεια της πράξης του. Κυρίαρχα, όμως, η ΕΡΤ είναι το πεδίο που γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός μιας και δημοσιογράφος ο ίδιος που μάλιστα ακόμα και κατά τη θητεία του στο κομματικό όργανο, την εφημερίδα «Η Αυγή», είχε επιλέξει μια πιο ισορροπημένη γραμμή. Επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ένας «ανένδοτος» εναντίον του Ν. Παππά με αφορμή την ΕΡΤ, βοηθά τον Ν. Φίλη να δημιουργήσει χρήσιμες προεκλογικές παρακαταθήκες, δεδομένου ότι στην Α’ Αθήνας θα χρειαστεί κάθε δυνατή ψήφο προκειμένου να επιβιώσει έναντι των προβεβλημένων «συντρόφων» συνυποψηφίων του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπως είναι λ.χ. ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πέρα από τα όποια οφέλη, όμως, ο Ν. Φίλης έχει από αυτή την κόντρα, τα όσα υποστήριξε αποκαλύπτουν ολόκληρη την εικόνα των όσων συμβαίνουν στα δύο κρατικά μέσα. Γιατί δίπλα από την ΕΡΤ βρίσκεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας που πρόσφατα αξιοποιήθηκε όχι μόνο για προπαγάνδα, αλλά και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υποχρεώνοντας τον υπουργό Οικονομικών να το διαψεύσει δημόσια. Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χρησιμοποιήθηκε για να διασυρθούν δύο δημοσιογράφοι που ήρθαν σε κόντρα με τον Ν. Παππά στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, τα υπαγορευμένα κείμενα προκάλεσαν μέχρι και την αντίδραση του απεσταλμένου του πρακτορείου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος διέψευσε με δήλωση εμπλοκή του  στο ρεπορτάζ.

Η πολιτική «επένδυση» στην ΕΡΤ

Δεν είναι μυστικό πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολλά στην αναβίωση της ΕΡΤ μετά το λουκέτο που είχε μπει. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα μπορεί να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί υπέρ της κυβέρνησης. Εκείνο που δεν είχαν υπολογίσει είναι το γεγονός πως όταν τα κανάλια ενημέρωσης είναι τόσα πολλά, δύσκολα ο νοήμων τηλεθεατής θα πεισθεί από την προπαγάνδα.

Και μπορεί ο μηχανισμός της ΕΡΤ και η εμπειρία των στελεχών της να τους επιτρέπει να διαχειρισθούν με επιτυχία θέματα έκτακτης επικαιρότητας, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί για να πείσει τον τηλεθεατή να μείνει πιστός σε αυτή. Και αυτό αποδεικνύεται από τα νούμερα της τηλεθέασης.

Ξένο σώμα…

Επί της ουσίας τώρα, το δύσκολο έργο της… προπαγάνδας ευθύς εξαρχής ανέλαβε ο Ν. Παππάς, συνεπικουρούμενος (άτυπα) από γνώστες του αντικειμένου. Ακόμα και σήμερα που θεωρητικά οι αρμοδιότητες έχουν περάσει στον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο, οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του υπουργού.

Μόνο που ο Ν. Παππάς είναι ξένο σώμα μέσα στην κυβέρνηση. Λέγεται πως ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου «σε λίγο δεν θα μιλάει ούτε με τον Τσίπρα», ενώ βρίσκεται σε μόνιμη κόντρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για να τον στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας τον εφοδίασε με πόρους ώστε να χρηματοδοτεί ψηφιακές δράσεις όλων των υπουργείων. Επί της ουσίας άπαντες εξαρτώνται από εκείνον. Τελευταίο παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών του υπηρεσιών. Ακόμα και αυτό όμως δεν τον έκανε πιο αγαπητό. Αντιθέτως…

Τι του καταλογίζουν

Πλέον, του καταλογίζουν και αποτυχία (και καθυστερήσεις) στο να μπει τάξη και στο διαδίκτυο. «Μπορεί να ολοκλήρωσε τη διαδικασία με τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά ακόμα και αυτό το έκανε με αστοχίες χωρίς να περιφρουρήσει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας. Έκανε έναν διαγωνισμό που έπεσε στο κενό για να επανέλθει. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέσα στον οποίο θα μπορούσε να έχει τακτοποιήσει και άλλα ζητήματα», σχολιάζει πρώην υπουργός.

Αυτό που πλέον έχει γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η προσπάθεια της προπαγάνδας πέφτει στο κενό. Και οι προσωπικές επιλογές του Ν. Παππά αποδεικνύονται άκρως αποτυχημένες. Οπότε υπάρχουν δύο εναλλακτικές:  εκείνη της συλλογικής ευθύνης και εκείνη –η προτιμότερη για το Μαξίμου– του… μουτζούρη!

Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να λογοδοτεί μόνο στον Αλ. Τσίπρα και να μη δέχεται υποδείξεις από κανέναν, «μάλλον ήρθε η ώρα να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης για την κατάντια των κρατικών μέσων. Ο Νίκος Φίλης δεν θα σταματήσει εδώ. Εκφράζει πολλούς που έχουν διαφορετική άποψη για την ενημέρωση. Και άλλο η κρατική τηλεόραση να είναι φιλοκυβερνητική και άλλο αυτό που είναι σήμερα», καταλήγει ο συνομιλητής της «Α».

 

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα