Ο Μπάιντεν θέλει συνάντηση κι ο Πούτιν θέλει “χατήρια”

«Αναγνωρίστε τις προσαρτημένες περιοχές» - Τους όρους θέτει και πάλι η Μόσχα μετά την πρόταση Μπάιντεν για συνομιλίες με σκοπό την λήξη του πολέμου

Επαναλαμβάνει τις εμπρηστικές θέσεις της η Μόσχα μετά τις συνομιλίες Βλαντιμίρ Πούτιν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε – κατά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν – την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πούτιν με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει πως η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τις προσαρτημένες περιοχές θα δυσχεράνει την πορεία των συνομιλιών.

Εμμένοντας στη γνωστή τακτική του υπό όρους διαλόγου, το Κρεμλίνο δηλώνει μεν ανοιχτό σε συζητήσεις, με την αξίωση όμως η Δύση να σταματήσει τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι η «Μόσχα δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί τους όρους των ΗΠΑ. Τι είπε στην ουσία ο Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανές μόνο μετά την αποχώρηση του Πούτιν από την Ουκρανία».

Η Ρωσία υπενθυμίζεται ότι προσάρτησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις ουκρανικές περιοχές, αποκτώντας παράνομα τον έλεγχό τους. Εννέα μήνες μετά την εισβολή, η Μόσχα έχει χάσει πάνω από τη μισή έκταση των κατεχόμενων εδαφών.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έστειλε – την Πέμπτη το βράδυ – το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, εάν ο τελευταίος «θέλει να κινηθεί επικοινωνιακά προς την κατεύθυνση του τερματισμού της σύρραξης».

Με τον Μακρόν στο πλευρό του, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ωθήσουν την Ουκρανία σε συμβιβασμό για τα εδάφη της.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα