Ο Μπέος ξεσκέπασε τον ΠΑΟΚ που φάνηκε… γυμνός

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η ισοπαλία τού ΠΑΟΚ 4-4 στην Τούμπα με τον Βόλο δεν αποτέλεσε απλά μια βαθμολογική απώλεια που τον γκρέμισε από την κορυφή. Δεν ήταν οι δύο πόντοι που έχασε ο «δικέφαλος του βορρά» το πρόβλημα, έστω και αν αυτοί ήλθαν σε εντός έδρας ματς. Το χτύπημα στον Ιβάν Σαββίδη από τον Αχιλλέα Μπέο ήταν τέτοιο που συνέθλιψε την ψυχολογία του.

Τι να συμμαζέψει τώρα ο Ράζβαν Λουτσέσκου; Πώς να πείσει τους παίκτες του πως ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός; Ήταν δεδομένο πως δεν θα είναι κάθε μέρα του Αϊ-Πασχαλάκη για τον ΠΑΟΚ. Γιατί όσο ο τερματοφύλακας του «δικέφαλου» κατέβαζε ρολά, τόσο πιο πολύ θ’ άρχιζαν να πιστεύουν στη Θεσσαλονίκη πως μπορούσαν να φθάνουν σ’ επιτυχημένα αποτελέσματα και να σκέπαζαν τα προβλήματα που υπήρχαν.

Ήλθε όμως ο Αχιλλέας και γκρέμισε το διακύβευμα που έχτιζαν στην Τούμπα. Αυτοί που φρόντισαν να μη γίνουν οι απαιτούμενες μεταγραφικές κινήσεις, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αρεστοί στον Ιβάν Σαββίδη. Πως με… λίγα χρήματα και πολλά έσοδα από πωλήσεις παικτών ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει. Προφανώς έβλεπαν πολύ στην τηλεόραση τον Άγιαξ και τις ακαδημίες του. Ή την Μπαρτσελόνα. Και νόμιζαν πως αυτή η συνταγή πετυχαίνει ως διά… μαγείας.

Δεν βάφονται αυγά αν δεν πάρεις μπογιά και μάλιστα την κατάλληλη. Όσοι έβλεπαν μπάλα από τις πρώτες αγωνιστικές είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Ο Ολυμπιακός θα πάρει ξανά το πρωτάθλημα εκτός… Σε αυτό το εκτός έβαζαν την προϋπόθεση να έδιωχνε η ΑΕΚ τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Και παράλληλα τον Ιανουάριο να ενίσχυε την αμυντική της γραμμή.

Στις πέντε αγωνιστικές στη Super League η «Ένωση» μπορεί να ήταν στο -2 από τον τότε πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, ωστόσο η διοίκηση είχε διαπιστώσει πως ο Σέρβος δεν μπορεί να ακολουθήσει το πλάνο της ομάδας και να τη βοηθήσει να κυνηγήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ είναι λοιπόν η μόνη ομάδα που μπορεί να κυνηγήσει τον Ολυμπιακό, ειδικά αν οι Πειραιώτες προχωρήσουν στην Ευρώπη.

Η «Ένωση», πέρα από ποιότητα, έχει και βάθος. Καλές εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες δεν διαθέτει ο ΠΑΟΚ που με έναν… Ζαμπά δεν πρόκειται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να πρωταγωνιστήσει.

Το πισωγύρισμα του «δικέφαλου του βορρά» από το 4-4 με τον Βόλο είναι τέτοιο που για να πάρει ξανά μπρος θα χρειαστεί πολύς καιρός. Ίσως από τη μεγάλη ζημιά βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, ιδιαίτερα για τον κόουτς, τα οποία αφορούν την άμυνά του. Για παράδειγμα, παίκτης Τέιλορ δεν… υπάρχει, ενώ και ο Εσίτι δεν κάνει για βασικός.

Ο Λουτσέσκου αναγκάζεται λόγω και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων να κάνει μικρά ή μεγάλα rotation, δίχως να επιτυγχάνουν, καθώς λόγω της έλλειψης σοβαρών εναλλακτικών λύσεων ποντάρει σε σχηματισμούς και σε αλλαγές που δεν έχουν χημεία μεταξύ τους και βάζουν σε περιπέτειες την ομάδα.

Η διαχείριση ενός αβαθούς ρόστερ σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται αυτοκαταστροφική.

Βαρόμετρο ο Πασχαλάκης

Σε μια ομάδα πάντα καταλυτικό ρόλο παίζει ο τερματοφύλακας. Δεν είναι όμως μόνος. Αν η αμυντική λειτουργία δεν είναι αυτή που πρέπει, θα κατεβάσει ρολά τη μία μέρα, θα γίνει ήρωας την άλλη, όμως την τρίτη… θα γίνει η κηδεία. Αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή με τον διεθνή τερματοφύλακα Αλέξανδρο Πασχαλάκη.

Βρέθηκε σε κακή μέρα. Δέχθηκε «αδιαμαρτύρητα» τέσσερα γκολ, στα δύο από τα οποία θα μπορούσε να αντιδράσει με καλύτερο τρόπο. Όμως το ματς θα ήταν διαφορετικό αν δεν υπήρχε ο Τέιλορ, ενώ και ο Βαρέλα λόγω της αποχής του δεν είναι αυτός που πρέπει. Ο Εσίτι κάνει μεν για ενδεκάδα αλλά για συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, όταν ο αντίπαλος δεν στηρίζεται στην ταχύτητά του.

Ακόμη κι αν αγνοήσει κανείς τα παιδαριώδη λάθη που κατέληξαν σε γκολ, αυτό που επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά για τον ΠΑΟΚ είναι ότι επιτρέπει στους αντιπάλους να επισκέπτονται… όποτε θέλουν την περιοχή του και μοιραία ν’ απειλούν την εστία του.

Ο «δικέφαλος του βορρά» έχει διψήφιο αριθμό σε παθητικό (επιθέσεων των αντιπάλων), στα πέντε από τα έξι ματς του στη Super Lague. Μάλιστα, η μόνη εξαίρεση αφορά την πρεμιέρα με τον ΠΑΣ, που έμεινε μεν μόνο στις τέσσερις τελικές προσπάθειες, αλλά ήταν αρκετές για να πάρει τη νίκη στην Τούμπα.

Στα έξι ματς του πρωταθλήματος η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δέχτηκε 61 τελικές. Πέραν των τεσσάρων από τον ΠΑΣ, στην Τούμπα είχαν από 10 ΑΕΚ και Βόλος, και μακριά από αυτήν 14 ο Αστέρας, 12 ο Παναιτωλικός και 11 ο ΟΦΗ.

Είναι προφανές πως όσο περισσότερες είναι οι τελικές προσπάθειες που γίνονται προς την εστία του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να δεχτεί γκολ ο ΠΑΟΚ.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, δείχνουν τη γύμνια της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από την περασμένη σεζόν που οι «ασπρόμαυροι» τερμάτισαν 26 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Αν την τρέχουσα περίοδο είναι χειρότερη η εικόνα, υπό ποιες προϋποθέσεις θα χτυπήσει τους Πειραιώτες ο ΠΑΟΚ;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ήδη στα δύο από τα τρία παιχνίδια που έδωσαν οι Θεσσαλονικείς στην Τούμπα, είδαν τους αντιπάλους τους να έχουν πάνω από 10 τελικές προσπάθειες για γκολ. Αντίστοιχα, την περασμένη σεζόν επίσης σε δύο ματς οι αντίπαλοι έφθασαν σε διψήφιο αριθμό τελικών, αλλά σε 18 αγώνες (κανονική περίοδος και πλέι οφ). Συγκεκριμένα, πέρυσι στην έδρα του ΠΑΟΚ είχε 10 τελικές ο ΟΦΗ στο 3-0 της κανονικής περιόδου και 12 ο Ολυμπιακός στο 2-0 των πλέι οφ.

Συνολικά, την περασμένη σεζόν ανεξαρτήτου έδρας, σε σύνολο 36 αγώνων μόνο πέντε φορές οι αντίπαλοι του «δικέφαλου» είχαν 10+ τελικές προς την εστία του, αφού αυτό έγινε και στα εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό τόσο στην κανονική περίοδο (11) όσο και στα πλέι οφ (14) αλλά και στο παιχνίδι των πλέι οφ με τον Άρη (10).

Ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία και αρχικά του Αμπέλ Φερέιρα δέχτηκε 234 τελικές προσπάθειες από τους αντιπάλους του, δηλαδή έναν μέσο όρο 6,5 τελικών. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική φέτος, καθώς στις έξι αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ έχει παθητικό τελικών προσπαθειών 10,1 ανά παιχνίδι.

Ακόμη όμως και επί ημερών Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του, τη σεζόν του νταμπλ, το 2018-19 δηλαδή, το παθητικό τελικών προσπαθειών ήταν και πάλι πολύ πιο χαμηλά από το φετινό. Σε μία σεζόν χωρίς πλέι οφ αλλά με περισσότερες ομάδες, οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ είχαν μετρήσει 226 τελικές σε 30 ματς Πρωταθλήματος, έχοντας δηλαδή μέσο όρο 7,53 τελικών, σχεδόν τρεις τελικές λιγότερες από τις φετινές.

O ΠΑΟΚ έχει τη χειρότερη άμυνα από τους Big-5, καθώς έχει δεχθεί επτά γκολ, έναντι έξι της ΑΕΚ, τεσσάρων του Παναθηναϊκού, τριών του Ολυμπιακού, και μόλις δύο του Άρη.

Τα γκολ αυτά φαίνεται πως έχουν αναλογία σε μεγάλο βαθμό με τις τελικές προσπάθειες που δέχεται κάθε ομάδα. Όταν ο ΠΑΟΚ επιτρέπει στους αντιπάλους του να κάνουν τις περισσότερες τελικές με αυτό το παθητικό των 10,1 ανά αγώνα, ο Άρης δέχεται μόλις 6,16, ο Ολυμπιακός 7,33, η ΑΕΚ 8,16 και ο Παναθηναϊκός 9,33 τελικές ανά αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ ήδη έφθασε παθητικό 61 τελικών προσπαθειών, ενώ εκτός του Big-5 χαμηλότερη επίδοση έχουν Αστέρας Τρίπολης με 41 και Απόλλων Σμύρνης με 59 ενώ στον ίδιο αριθμό είναι ο Ιωνικός.

Περισσότερες δέχτηκαν στις έξι πρώτες αγωνιστικές μόνο οι Παναιτωλικός (63), Λαμία (67), Βόλος (68), ΠΑΣ Γιάννινα (69), ΟΦΗ (74) και Ατρόμητος (75).

Η αποτύπωση της ανασταλτικής εικόνας του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο είναι αποκαρδιωτική. Δεν φαινόταν μέχρι πρότινος γιατί ο Πασχαλάκης ήταν εκεί όποτε χρειαζόταν. Όμως ακόμη και ο καλύτερος τερματοφύλακας θα κάνει κοιλιά. Αν του στραβώσουν και κάποια παιχνίδια και μείνει πίσω από ψυχολογία, τότε… η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.

Ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό με τέτοιες επιδόσεις δεν… υπάρχει. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπορεί να κάνει θαύματα και είναι «υποχρεωμένος» να ζητήσει παίκτες απ’ τον Ιβάν Σαββίδη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα