Ο Νοέμβρης της φωτιάς

Κάτι λιγότερο από 50 μήνες θα μετρά στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Οκτωβρίου, και ο ερχόμενος Νοέμβριος διεκδικεί με πολλές αξιώσεις να είναι ο δυσκολότερος μήνας από όλους τους προηγούμενους για τον Αλέξη Τσίπρα. Έχοντας εκ των πραγμάτων απολέσει τη δυνατότητα να δημιουργεί τις εξελίξεις και αναγκαστικά θα μείνει να τις παρακολουθεί, στις καυτές πατάτες που κρατάει στα χέρια του έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον «καρντάση» Ζόραν (Ζάεφ) και στη «συντρόφισσα» Άνγκελα (Μέρκελ) να μην τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης…

Το δημοψήφισμα των Σκοπίων άλλαξε με περίεργο τρόπο τα δεδομένα σε Αθήνα και Σκόπια (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 6-7) που μοιάζει να κρατά σε κατάσταση ομηρίας την κυβέρνηση Τσίπρα. Ομηρία υπό την έννοια ότι δεν είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτός που κρατά την τράπουλα στα χέρια του και κάνει παιχνίδι, αλλά αυτός που κάθεται στην άλλη άκρη της τσόχας και δεν ξέρει το επόμενο χαρτί που θα του μοιράσει ο κρουπιέρης. Το δυστυχέστερο όλων για τον πρόεδρο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ιδιότυπη πολιτική ομηρία δεν αφορά μόνο τα εθνικά θέματα. Επεκτείνεται και στα εγχώρια δημοσιονομικά, καθώς εκτός από τον βραχνά τού τι θα γίνει με το κόψιμο ή μη των συντάξεων, ενέσκηψε το φάντασμα των αγορών που έδειξε τα δόντια του στο βασικό γρανάζι της οικονομίας, τις τράπεζες, οι οποίες σαρώθηκαν χρηματιστηριακά από τον κυκλώνα της αβεβαιότητας.

Σε αυτήν την ιδιότυπη «ομηρία» εκτιμάται ότι θα κυλήσει και ο τρέχων μήνας, με τις κρίσιμες «απαντήσεις» να δίνονται ουσιαστικά στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, όπου αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι στην πολιτική σκακιέρα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμός και κομβικός.

Έρχονται εκλογές στα Σκόπια;

Ξεκινώντας από το φλέγον θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Ζόραν Ζάεφ παρά το σταλινικού ποσοστού αλλά… λιπόσαρκο «ΝΑΙ» του δημοψηφίσματος βρίσκεται «τσαλακωμένος» στα σκοινιά. Η προσπάθειά του να πιέσει την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μέσω του δημοψηφίσματος δεν του βγήκε, αντιθέτως είναι αυτό που τώρα σπεύδει να αναζητήσει τους… χρειαζούμενους 80+1 βουλευτές (επί συνόλου 120) για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι, αν δεν τους βρει, θα οδηγήσει τα Σκόπια σε εκλογές. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένο ότι η αφόρητη πίεση που θα ασκήσει ο ξένος παράγοντας στο να βρεθούν οι «πρόθυμοι» θα έχει ευτυχές για την κυβέρνηση Ζάεφ αποτέλεσμα, οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι ο κύβος έχει ριφθεί και η επιλογή για πρόωρες εκλογές είναι ανεπίστρεπτη. Μάλιστα, το καλά ενημερωμένο σε τέτοια θέματα ενημερωτικό πόρταλ tvxs.gr (σ.σ. διαχειριστής του οποίου ήταν ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου) δημοσίευσε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Ζάεφ ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές στις 25 Νοέμβρη, καθώς ο κύκλος των επαφών του με την αντιπολίτευση μοιάζει να βαίνει προς οριστικό αδιέξοδο.

Το πόσο αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν την Αθήνα φαίνεται από τη σπουδή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να πείσει ότι οι ψήφοι που πήρε το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που πήρε το κόμμα του Ζάεφ στις προηγούμενες εκλογές, οραματιζόμενος παράλληλα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αντίστοιχα περισσότερες ψήφους, αν επιτευχθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

 

Βασανιστήριο μέχρι το Eurogroup

Φυσικά, το καρδιοχτύπι του Μαξίμου για τις εξελίξεις στα Σκόπια δεν θα περιμένει την 25η Νοεμβρίου για να κορυφωθεί. Προηγείται η 19η μέρα του επόμενου μήνα, η Δευτέρα δηλαδή, που σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup. Στη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης (σ.σ. ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε για τις 3 Δεκεμβρίου) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν τελικά θα απαντήσουν θετικά στην  πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το συμφωνημένο μέτρο τη περικοπής των συντάξεων. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι ακόμη κι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις, ο προϋπολογισμός θα κλείσει και το 2019 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ (7,319 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας τον ποσοστιαίο στόχο που ήταν 3,5% του ΑΕΠ.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων έκαναν τους ενοίκους του Μαξίμου να αναθαρρήσουν. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις  του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που χαρακτήρισε «δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό» το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Είναι πολύ περισσότερο η αίσθηση που πνέει από το Βερολίνο και θέλει την Άνγκελα Μέρκελ να συναινεί στο μεγάλο «θέλω» της κυβέρνησης Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση ότι απαγορεύεται διά… ροπάλου στην Ελλάδα να διακινδυνεύσει τη μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Εκεί που κολλάνε οι Ευρωπαίοι –προεξάρχουσας της γερμανικής καγκελαρίας– είναι ο τρόπος που θα πλασαριστεί αυτή η συναίνεση, ώστε να μη μεταφραστεί από τις αγορές ως πισωγύρισμα της Ελλάδας στο αμαρτωλό δημοσιονομικό παρελθόν της. Μια και ο λόγος για αγορές, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ κρατά στυλωμένα τα πόδια του και επιμένει ότι η περικοπή των συντάξεων είναι πρωτίστως διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο και λιγότερο δημοσιονομικού. Μάλιστα, από το αρχηγείο του Ταμείου εξηγείται ανεπισήμως ότι στόχος της περικοπής είναι αφενός να εξισορροπήσει τη σύνθεση των δαπανών στην Ελλάδα (βλ. περισσότερη κοινωνική υποστήριξη προς τους νεότερους και λιγότερη προς τους γηραιότερους), αφετέρου να καταστήσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα περισσότερο βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά στελέχη φυλλομετρούν τις ημέρες μέχρι τη 19η Νοεμβρίου και κρέμονται από τα χείλη των δανειστών, καθώς η μη περικοπή των συντάξεων θα είναι για το κυβερνών κόμμα η προεκλογική προίκα για να πείσει τους ψηφοφόρους να το… ξαναπαντρευτούν. Αν δεν συμβεί αυτό και ταυτόχρονα συνεχιστεί το σφυροκόπημα των τραπεζών από τις αγορές, τότε το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών (και) στην Ελλάδα θα συγκεντρώσει πολλές μεγάλες πιθανότητες. Τόσες πολλές όσες και οι πιθανότητες παταγώδους εκλογικής αποτυχίας του εναπομείναντος δίχως αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα