«Ο Ομπάμα από μόνος του, δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης»

Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να κόμισε μηνύματα ελπίδας και ρητορικής υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει τους Έλληνες ότι μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Βήμα», καθώς το 75,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, το 41,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το 41,5% δηλώνει δυσαρέσκεια για τη νίκη του, ενώ το 78% εκτιμά ότι η προεδρία του θα έχει αρνητική και μάλλον αρνητική επίδραση για την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το 47,5% πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το 39,5% προτιμά την Κίνα, το 36,5% τις ΗΠΑ και το 20% τη Γερμανία. Η δημοφιλέστερη χώρα για τους Ελληνες είναι η Γαλλία (75%), με τη Βρετανία (61,5%) και τη Ρωσία (61%) να ακολουθούν, ενώ η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η έρευνα έγινε στις 11-12 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την άφιξη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης