Ο «Οιδίποδας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοϊζίδη στη Νέα Υόρκη

Η παράσταση θα ανεβεί στις 8 Φεβρουαρίου 2020  

Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά

Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 μία ακόμη παράσταση σε σκηνοθεσία του γνωστού σε ολόκληρη την ομογένεια και δη των ΗΠΑ –για το έργο που επιτελεί προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της αρχαιοελληνικής τραγωδίας όλων των σημαντικών Ελλήνων τραγωδών– και πολυβραβευμένου Λεωνίδα Λοϊζίδη θα ανεβεί στο «Queens Theatre on the Park», στο Φλάσινγκ, σε ένα από τα καλύτερα θέατρα 500 θέσεων Off Broadway της Nέας Υόρκης, στις 7.00 μ.μ., η παράσταση «Oedipus Rex» του Σοφοκλή.

Ο κ. Λοϊζίδης βρέθηκε ξαφνικά στην Αθήνα, καθώς αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καρδιά του, καθώς διαπιστώθηκε με κλεισμένες τις τρεις αρτηρίες και έπρεπε να χειρουργηθεί εσπευσμένα. Απορώντας για το πώς θα υλοποιηθεί η παράσταση του Οιδίποδα στην Αμερική, τον αναζητήσαμε κι εκείνος, παρόλο που ήταν καταβεβλημένος από τις επεμβάσεις, δέχθηκε πρόθυμα να μας μιλήσει.

«Δεν έχει σημασία το ότι βρίσκομαι στην Αθήνα. Η παράσταση έχει αναγγελθεί, αρκετά εισιτήρια έχουν πληρωθεί. Ήδη το έργο είναι έτοιμο μετά από πρόβες δύο μηνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την υλοποίησή της. Σκηνοθετικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής θα δοθούν τηλεφωνικά και μέσω ίντερνετ, βλέπετε η τεχνολογία βοηθάει πολύ σε αυτό», μας εξήγησε.

«Κύριε Λοϊζίδη, μάθαμε ότι έχετε την υποστήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, όπως και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό».

«Πράγματι, ήταν μεγάλη η τιμή για μένα οι επιστολές που έλαβα από αυτούς τους δύο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μεγάλες μου αγάπες – μαζί με τις δυο λατρεμένες μου κόρες. Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, αλλά και συγκινήθηκα πάρα μα πάρα πολύ. Δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Τα λένε όλα εκείνοι…»

Το έργο του δεν είναι της στιγμής. Γνωρίζουμε ότι όπου παρουσιάστηκαν παραστάσεις του στο εξωτερικό κατακλύστηκαν από ξένους και οι κριτικές ήταν πάντα διθυραμβικές. Είναι ο μόνος ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης που παρουσίασε αρχαία τραγωδία σε 37 διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής και όλα τα θέατρα είναι των 500 θέσεων.

«Το πάθος μου είναι τόσο μεγάλο για τον ελληνικό πολιτισμό και τους αρχαίους που θα συνεχίσω να παρουσιάσω τον Οιδίποδα τύραννο στην Αμερική με 60 επαγγελματίες ηθοποιούς, χορογράφους, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές…» προσθέτει με την αδύναμη φωνή του, αλλά με τη χροιά της αποφασιστικότητας που στο άκουσμά της αναρριγείς.

Εξάλλου, πέρα από σκηνοθέτης, ο Λεωνίδας Λοϊζίδης είναι και δάσκαλος, καθώς διδάσκει την αρχαία τραγωδία στην Αμερική σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Μη θέλοντας να τον κουράσουμε περισσότερο, τον αφήσαμε να ονειρεύεται την παράσταση του «Οιδίποδα», ψηλαφώντας με τη σκέψη του τις τελευταίες λεπτομέρειες ενός ακόμη λατρεμένου «παιδιού του», και αναζητήσαμε τη συγγραφέα Καίτη Νικολοπούλου, η οποία έχει την ευθύνη της ελεύθερης απόδοσης του κειμένου.

«Με τον Λεωνίδα γνωρίστηκα το 2007, όταν ήταν στο πάνελ για την παρουσίαση του τρίτου βιβλίου μου, και με κέρδισε αμέσως με την απλότητά του και τη χαρισματική ευγένειά του. Γίναμε φίλοι και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Το 2010 ανέβασε την “Ορέστεια” του Αισχύλου, πάλι στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχα με τους στίχους μου στα χορικά. Τώρα βρέθηκα πάλι κοντά του με την ελεύθερη απόδοση του κειμένου του Σοφοκλή για τον Οιδίποδα, και εννοείται ότι η συνεργασία μας επιφυλάσσει δυνατές εκπλήξεις για το μέλλον».

Τη ρωτήσαμε τι σημαίνει για εκείνη ένας Έλληνας σκηνοθέτης να ανεβάζει αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά το πάθος του Λεωνίδα με την ελληνική τραγωδία και η αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό τον έκαναν να υπερβεί πολλά εμπόδια κατά καιρούς. Αλύγιστος σαν την ιτιά συνεχίζει να παλεύει για το όραμά του, το οποίο εξάλλου έχουν αγκαλιάσει όχι μόνο οι ομογενείς αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που λαχταρούν στον τόπο τους να δουν αρχαίες τραγωδίες με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα χτενίσματα, όλα αρχαία ελληνικά, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική παράδοση».

Τη ρωτήσαμε πόσα χρόνια ασχολείται ο Λεωνίδας Λοϊζίδης με το αρχαιοελληνικό του όραμα στην Αμερική.

«Περισσότερα από δέκα χρόνια», μας απάντησε. «Σκεφτείτε ότι έχει ανεβάσει σχεδόν όλους τους αρχαίους Έλληνες τραγωδούς. Κάθε χρόνο και άλλη παράσταση. Και φυσικά έχει βραβευτεί πολλάκις από μεγάλες μορφές του εξωτερικού γι’ αυτή του τη μεγαλειώδη προσπάθεια. Γι’ αυτό κι εγώ θεωρώ μεγάλη μου τιμή την αναγραφή του ονόματός μου στην αφίσα της παράστασης του Οιδίποδα. Και δέος, και συγκίνηση…»

Τη ρωτήσαμε ακόμη αν το πρόβλημα με την υγεία του θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της παράστασης.

«Μα τι λέτε; Είναι δυνατόν; Ποιος θα την εμποδίσει και για ποιον λόγο; Ποιος θα πάει ενάντια στον λόγο του κ. Αναστασιάδη και του κ. Μητσοτάκη; Μα κυρίως ποιος θα πάει ενάντια στο μεγάλο αυτό όραμα ενός Έλληνα σκηνοθέτη που αγάπησε τη χώρα μας όσο λίγοι; Ξέρετε, η Μελίνα Μερκούρη είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη πως η Ελλάδα θα σωθεί και θα ξαναλάμψει μόνο μέσα από τον πολιτισμό της, όταν καταφέρει να τον εξαγάγει στο εξωτερικό. Κάτι παραπάνω θα ήξερε…»

Σίγουρα κάτι θα ήξερε… Εμείς το μόνο που ευχόμαστε είναι να ξεπεραστεί το συντομότερο το πρόβλημα υγείας του Λεωνίδα Λοϊζίδη, και να συνεχίσει να διαπρέπει στο εξωτερικό μέσω της διαδρομής που επέλεξε: ελληνικός πολιτισμός, ελληνικό θέατρο, ελληνική γραμματεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα