Ο ΟΗΕ «δείχνει» την Σαουδική Αραβία για την δολοφονία Κασόγκι

Τι αναφέρει στην έκθεση – «φωτιά» ο Οργανισμός με τα πρώτα του στοιχεία να βάζουν στη κορυφή της λίστας με τους ύποπτους τον διάδοχο του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

“Φωτιά” ήταν η έκθεση του ΟΗΕ για τις υποψίες που αφορά το ρόλο που διεδραμάτισε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως εντολέας της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι είχαν διατυπωθεί σχεδόν ευθύς εξαρχής, αλλά τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν νέα στοιχεία.

Η εισηγήτρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Ανιές Καλιμάρ βλέπει «αξιόπιστες ενδείξεις» πιθανής προσωπικής ευθύνης του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου στη δολοφονία του σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης του Ριάντ, Κασόγκι.

Κι όπως σημειώνει στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού θα πρέπει να φροντίσει για την διεξαγωγή διεθνούς ποινικής έρευνας για τον θάνατο του Κασόγκι, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έναρξη έρευνας επί της ευθύνης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσά τους και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολή από ομάδα δολοφόνων που εστάλησαν ειδικά για το σκοπό αυτό από το Ριάντ, όπως παραδέχθηκε μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις η σαουδαραβική ηγεσία, που κάθισε στο εδώλιο έντεκα άτομα.

Κυρώσεις κατά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Η Καλαμάρ ζητά να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έστω κι αν ισχύει προς το παρόν το τεκμήριο της αθωότητας, αφού κατά την εκτίμησή της είναι αδύνατο να εστάλη η ομάδα των Σαουδαράβων δολοφόνων στην Κωνσταντινούπολη ή να καταστράφηκαν σκόπιμα κάποια αποδεικτικά στοιχεία εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου. «Η ειδική εισηγήτρια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης, μίας εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Καλαμάρ στην έκθεσή της, καρπό εξάμηνης έρευνας στην Τουρκία και αλλού. Και ζητά να διακοπεί η δίκη των έντεκα κατηγορουμένων που επέλεξε να καθίσει στο σκαμνί το Ριάντ προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δικαστικής πλάνης.

Διαβάστε επίσης