Ο Ολλανδός τους φέρνει(;) πιο κοντά

Η σύσκεψη κορυφής τη Δευτέρα το βράδυ ανέδειξε πολλά ζητήματα σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ανέδειξε κατ’ αρχάς τη διαφορετική φιλοσοφία που υπάρχει μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους τη συνεργασία.

Για πρώτη φορά μία διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης πήρε τέτοια τροπή. Αφενός μεν ο πρωθυπουργός να δίνει εντολή να μπαίνει στις καλένδες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφετέρου δε να το καταθέτουν στη Βουλή τα άλλα δύο κόμματα.
Και βέβαια παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ομιλούν για την ανάγκη για συμπόρευση, εν τούτοις οι δράσεις τους είναι οριακές. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί απαραίτητο να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης στο σημερινό ρευστό πολιτικό περιβάλλον και σε μια χρονική στιγμή που προέχει η διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που άπτονται των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Παρά την κρίση που έχει δημιουργηθεί, δεν καταγράφεται διάθεση μετωπικής ρήξης και θα καταβληθεί προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι τις επόμενες ώρες. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και επιμένει πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που έχει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, και η στρατηγική του δεν είναι να αποδυναμωθούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι». Και για να δείξει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και το ότι θεωρεί τους Βενιζέλο-Κουβέλη ισότιμους εταίρους, προχώρησε σε μια κίνηση καλής θελήσεως.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και παρακάθισαν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε χθες το μεσημέρι στον πρόεδρο του Eurogroup, τον Ολλανδό Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Από το τραπέζι έλειψε, βέβαια, ο Φ. Κουβέλης επικαλούμενος προσωπικούς λόγους που αναγκάζουν να βρίσκεται εκτός Αθηνών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρνήθηκε το πρωθυπουργικό κάλεσμα ως ένδειξη πολιτικής δυσφορίας. Αντίθετα, μάλιστα, από την Αγίου Κωνσταντίνου έγινε και η σχετική προσπάθεια να αποσυνδεθούν πλήρως τα δύο γεγονότα, ώστε να μη ριχτεί λάδι στη φωτιά.

Δεν λύθηκαν

Φυσικά, αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού έγινε προς εκτόνωση του κλίματος, μετά τις τεράστιες διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους οι τρεις αρχηγοί. Διαφωνίες που ενόχλησαν σφόδρα τον πρωθυπουργό. Διότι δεν ήταν μόνο το αντιρατσιστικό, αλλά πολύ περισσότερο το γεγονός ότι οι δύο αρχηγοί αρνήθηκαν να ακούσουν τον Γιάννη Βρούτση, όταν τους το πρότεινε ο πρωθυπουργός, όπως και ο νέος ομηρικός καβγάς του Βενιζέλου με τον Στουρνάρα. Ένας καβγάς, που πολύ δύσκολα τον σταμάτησε ο ίδιος ο Σαμαράς. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενος από τον Κουβέλη, ζήτησε επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, καλύτερο συντονισμό, αλλά και πιο ορθολογική λειτουργία της κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι ότι ο συντονισμός μεταξύ των τριών εταίρων δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν. Και όσο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα διαφοροποιούνται όλο και πιο έντονα και συχνά το επόμενο διάστημα, καθίσταται αναγκαίος όσο ποτέ ο συντονισμός μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων εντός κι εκτός Βουλής. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη οι δύο εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως επίσης και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Λύσεις

Το ζητούμενο, λοιπόν, για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί ο τρόπος για να σταματήσουν οι έριδες. Έτσι, πλέον στο Μαξίμου (αν και συναντά αντιδράσεις) σκέπτονται να υλοποιήσουν μία παλαιότερη πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. Δηλαδή, να συγκροτηθεί μία τριμελής επιτροπή, υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, η οποία θα εξετάζει όλα τα σχέδια νόμου προτού κατατεθούν στη Βουλή για να αποτρέπονται δυσάρεστες εξελίξεις, όπως με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ανέδειξε μια εικόνα Βαβέλ της κυβέρνησης.
Παράλληλα αυτή η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα, θα έχει ως αποστολή να «σβήνει» ενδοκυβερνητικές «φωτιές» προτού αυτές επεκταθούν και δημιουργήσουν ζημιές στο κυβερνητικό οικοδόμημα.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός, όπως λένε και υπουργοί, οφείλει να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης προς τους δύο εταίρους του, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι την επόμενη φορά που θα τους αιφνιδιάσουν δεν θα ψηφίσουν στη Βουλή. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι δεν είναι μονοκομματική, αφού ο ίδιος θέλει να πιστωθεί ποσοστό της επιτυχίας της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. τραβούν διαχωριστικές γραμμές προς ίδιον όφελος

Σιγά-σιγά, όπως εξάλλου αναμενόταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί λείαναν τις διαφορές τους, όμως η πληγή δύσκολα θα επουλωθεί. Κι αυτό διότι όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας την καρπούται μόνο ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. Αντίθετα, οι άλλοι δύο εταίροι πληρώνουν τα μέτρα.
Αυτή, λοιπόν, είναι η αιτία της κρίσης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούσε μία ευκαιρία για να διευρύνει το ακροατήριό του, αλλά και για να ικανοποιήσει την εσωτερική πίεση που δέχεται από το κόμμα του για καθαρές διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ.
Ο δε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την άλλη πλευρά, κινείται από την πρώτη ώρα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση με βάση συγκεκριμένα προτάγματα. Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χωρίς το πέπλο του μνημονίου να καλύπτει τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές των τριών κομμάτων, η αλήθεια βγήκε στο φως.
Το ζήτημα έχει λάβει πλέον συμβολικές διαστάσεις. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελεί μάχη αξιών υπέρ της δημοκρατίας και κατά του φασισμού και του ναζισμού. Τα επιχειρήματα της Ν.Δ., σημειώνουν έμπειρα στελέχη των δύο κομμάτων, είναι νομικίστικα, όχι πολιτικά. Ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ήταν πολύ επιθετικός: «Η ΝΔ», είπε, «επιθυμεί να επικοινωνήσει με ένα ακροατήριο που βρίσκεται στις παρυφές του κόμματος με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ διατυπώνουν ανάλογες αιχμές για την ύπαρξη δύο «γραμμών» στη Ν.Δ.
Τι θα εμποδίζει πλέον τη διαφωνία των δύο μικρότερων εταίρων και σε άλλα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να διαταράξουν σοβαρά την κυβερνητική συνοχή; Ίσως ο ανασχηματισμός, ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση με τη λειτουργία της να έχει τεθεί σε νέες βάσεις και τις ισορροπίες ανάμεσα στα τρία κόμματα να έχουν αλλάξει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα