Ο Πάγκαλος «ξαναγράφει» την Ιστορία

Μία ανεξήγητη εμμονή να ξαναγράψει» την ιστορία επιδεικνύει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν καλείται να δώσει απαντήσεις για την κρίση των Ιμίων. Είκοσι χρόνια μετά, ο τότε υπουργός Εξωτερικών επικαλείται ανθρώπους που πλέον δεν είναι στη ζωή για να απαντήσουν (Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Γεράσιμος Αρσένης) και παραποιεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση των «γκρίζων ζωνών».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η στάση αυτή του κ. Πάγκαλου, που προσβάλλει τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και πολύ περισσότερο των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που το μοιραίο εκείνο βράδυ πλήρωσαν με τη ζωή τους τις πολιτικές παλινωδίες της κυβέρνησης Σημίτη, είναι τουλάχιστον περίεργη. «Έκανα διαπραγματεύσεις με ανύπαρκτο στόλο. (…) Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας. Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας», υποστήριξε από την πολυθρόνα του γραφείου του ο πληθωρικός απόμαχος της πολιτικής ζωής. Ένα επιχείρημα παντελώς αβάσιμο, στο οποίο απάντηση δίνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ισορροπία δυνάμεων το 1996 και η καταγραφή των γεγονότων από ουδέτερους παρατηρητές.

Ελλάδα και Τουρκία διέθεταν εκείνη την εποχή από 13 κύριες μονάδες επιφανείας (αντιτορπιλικά και φρεγάτες), με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας να έχει ποιοτική υπεροχή λόγω των αντιτορπιλικών κλάσης Adams που με τους πυραύλους τύπου Standard SM-1MR παρείχαν στα σκάφη του στόλου αντιαεροπορική κάλυψη σε ακτίνα 30-40χλμ. Στις μικρότερες μονάδες του στόλου υπήρχε (μικρή) ποσοτική και ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ΠΝ (18 πυραυλάκατοι και 9 κανονιοφόροι) έναντι των τουρκικών δυνάμεων (16 πυραυλάκατοι και 8 κανονιοφόροι). Αντιθέτως (μικρή) ποσοτική και ποιοτική υπεροχή είχαν οι Τούρκοι σε ό,τι αφορά τις υποβρύχιες μονάδες (7 έναντι 6 ελληνικών, όλα γερμανικά κλάσης 209). Οι αριθμοί αυτοί από μόνοι τους είναι αρκετοί για να… φρεσκάρουν την ασθενή μνήμη του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ακόμη και σήμερα προκειμένου να συντηρήσει την άνευ ουσίας διαμάχη του με τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο ε.α. Λυμπέρη, παρουσιάζει τη δική του πραγματικότητα.

Διάταξη μάχης
Το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, στην περιοχή των Ιμίων το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αναπτύξει το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», τη φρεγάτα «Ναβαρίνο», τις πυραυλακάτους «Σταράκης», «Μυκόνιος», «Ξένος» και τις κανονιοφόρους «Πολεμιστής» και «Πυρπολητής». Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι είχαν αναπτύξει τρεις φρεγάτες και δύο πυραυλακάτους. Η ιστορία δεν γράφεται με τα «εάν» και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συνέβαινε εάν αποδεσμεύονταν οι κανόνες εμπλοκής και δινόταν η εντολή «πυρ». Σε κάθε περίπτωση όμως τα τουρκικά σκάφη στα Ίμια –και στο Αιγαίο γενικότερα– όχι μόνο δεν ήταν περισσότερα, αλλά είχαν «λοκαριστεί» κιόλας από τα ελληνικά που είχαν αναπτυχθεί σε θέσεις που έδιναν στην Αθήνα τακτικό πλεονέκτημα.

Ακόμη και ο ισχυρός του πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι «ο κ. Χόλμπρουκ μου εκμυστηρεύτηκε πως τα δύο αμερικανικά πλοία που βρίσκονταν κοντά είχαν “διαλύσει” τον ηλεκτρονικό ορίζοντα και “μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή οι Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα”», είναι αίολος. Όντως οι ΗΠΑ διέθεταν και διαθέτουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, όμως σε τέτοια απόσταση που βρίσκονταν τα σκάφη των δύο στόλων η σύρραξη θα γινόταν κατά βάση με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος και όπλα χωρίς ηλεκτρονική καθοδήγηση, όταν τα ΠΑΟ των 105mm που εξόπλιζαν τα δυο περιπολικά «Παναγόπουλος» που, αν και μικρές μονάδες, είχαν στοχοποιήσει τη ναυαρχίδα των γειτόνων φρεγάτα «Γιαβούζ».

Πολιτικές ευθύνες
Χωρίς καμία διάθεση να υιοθετήσουμε τα όσα καταγγέλλουν και υποστηρίζουν απόστρατοι αξιωματικοί του ΠΝ για τις ευθύνες του κ. Πάγκαλου τη νύχτα των Ιμίων, η ιστορία έχει καταγράψει ορισμένα γεγονότα που καταδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες στην τακτική (και όχι στρατιωτική) ήττα της χώρας μας. Και κάτι ακόμα που ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος πρώην υπουργός Εξωτερικών θέλει να ξεχάσει. Στο βιβλίο των Αθανασίου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο «Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών», αποκαλύπτεται απόρρητο τηλεγράφημα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουόρεν Κρίστοφερ, προς την πρεσβεία της υπερδύναμης στην Ελλάδα. Σε αυτό αναφέρεται το εξής: «Ο κ. Πάγκαλος ανέμενε πως οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν σύντομα τη σημαία και ότι η Ελλάδα δεν θα την αντικαθιστούσε».

Στόλος ελληνικού ΠΝ (1996)
4 αντιτορπιλικά C.F. Adams
1 φρεγάτα Meko 200HN
5 φρεγάτες Kortenaer
3 φρεγάτες Knox
4 υποβρύχια 209/1200
2 υποβρύχια 209/1100
6 πυραυλάκατοι Combatante IIIB
4 πυραυλάκατοι Combatante III
4 πυραυλάκατοι Combatante II
4 πυραυλάκατοι S148
5 κανονιοφόροι Thetis
2 κανονιοφόροι Osprey 55
2 κανονιοφόροι HSY 55

Στόλος τουρκικού ΠΝ (1996)
1 φρεγάτα Meko 200TII
4 φρεγάτες Meko 200TI
8 φρεγάτες Knox
1 υποβρύχιο 209/1400
6 υποβρύχια 209/1200
8 πυραυλάκατοι Dogan
8 πυραυλάκατοι Kartal
1 κανονιοφόρος Gime
1 κανονιοφόρος Ashville
6 κανονιοφόροι PC1638

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα