bpbg
bpbg

Ο Παππάς (τής Ευελπίδων) που έθαβε και… ξέθαβε

Ρασπούτιν «έτεκεν» Ζαγοραίο, Ζαγοραίος «έτεκεν» Σπ. Παππά, Παππάς έχει σε ομηρία Γ. Αγγελή, αθώωσε Γκότση (της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Folli-Follie), και επί πέντε χρόνια «ψάχνει» τον Μάκη χωρίς να τον βρίσκει…

Η ιστορία των σχέσεων εισαγγελέων με τον Δημ. Παπαγγελόπουλο είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε σε συνέντευξή του στην προσφιλή του εφημερίδα «Δημοκρατία» πλέξει το εγκώμιο των «δικών του» παιδιών, όπως ο ίδιος γλαφυρά προσδιόρισε τη σχέση τους μαζί του.

Στον πίνακα των εισαγγελέων που κατονόμασε περίοπτη θέση έχουν οι εισαγγελείς κυρίες Ελένη Τουλουπάκη, και Ειρήνη Τζίβα.Και ως γνωστόν, η μεν πρώτη ανέλαβε την έρευνα της  σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, ώστε να σπιλωθούν δέκα πολιτικοί, η δε δεύτερη την εξόντωση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έκανε το λάθος (…) να αγοράσει τον ΔΟΛ («Βήμα», «Νέα», in.gr, MEGA, και αρχείο MEGA), κάτι που διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να εντάξει στο δυναμικό του.

Πέραν των δύο προαναφερομένων εισαγγελέων, «παιδί» του Δημ. Παπαγγελόπουλου ήταν και ο επί τετραετία προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος. Ας μην ξεχνάμε ότι με τον νόμο 411/3-8-2016 ο πρώην υπουργός παρείχε το δικαίωμα στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους.

Η «Α» όπως πάντα, μέσα στα γεγονότα, και με δημοσιογραφική καταγραφή αυτών που φαίνονται, αλλά και εκείνων που κρύβονται πίσω από τον «τοίχο», με ανάρτησή της στις 4/10/2019, και με τελευταία ενημέρωση στις 11/10/2019, που είχε τίτλο «NovartisGate: “Ο κοντός με τη γραβάτα” στην Ευελπίδων και άλλα τινά», είχε προβεί σε αποκαλύψεις για τις φιλίες και τις εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων εισαγγελέων με τα επί ΣΥΡΙΖΑ κέντρα εξουσίας.

Στο τέλος του παρόντος ρεπορτάζ παρατίθεται αυτούσια η προαναφερθείσα ανάρτηση.

Σχέσεις που αντέχουν στον χρόνο

Μεταξύ των εισαγγελέων που διεξάγουν έρευνες, όπως είναι φυσικό, αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης και όχι μόνο… Πέραν της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης των ικανοτήτων, εκατέρωθεν αναπτύσσονται και φιλικές σχέσεις σε βαθμό που οι προϊστάμενοί τους να εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν και «κολλητηλίκια» μεταξύ τους…

Με αυτή την έκφραση ο πρώην προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου περιέγραψε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής των τότε υφισταμένων του εισαγγελέων κ.κ. Ελ. Τουλουπάκη και Χρήστο Ντζούρα.

Επί λέξει στην κατάθεσή του απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών είπε: «Ο κ. Ντζούρας ήταν πάρα πολύ “κολλητός” με την κυρία Τουλουπάκη. Έτσι…», για να απαντηθεί από το μέλος της Επιτροπής βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολόπουλο η γριφώδης λέξη «Μάλιστα…».

Βέβαια, στις έγγραφες ανωμοτί εξηγήσεις του στους εισαγγελείς ΑΠ Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ο κ. Ντζούρας αρνείται κάθε άλλου είδους σχέση με την κα Τουλουπάκη, πλην την υπηρεσιακής. Προφανώς, η κα Τουλουπάκη, εκτιμώντας όλες τις ικανότητες του κ. Ντζούρα, αμέσως μετά την πολυσυζητημένη και πάσχουσα πολλαπλώς επιλογή της ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς –ας μην ξεχνάμε ότι διά χειρός Παπαγγελόπουλου πριν ακόμη εγγραφεί στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών επελέγη(!!!) ως προϊσταμένη της πλέον νευραλγικής Εισαγγελίας– πήρε δίπλα της ως δεξί της χέρι τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ντζούρα.

Τώρα γιατί ο κ. Αθανασίου περιέγραψε με τις παραπάνω λέξεις τις σχέσεις των δύο εισαγγελέων είναι προφανές ότι ως προϊστάμενός τους ίσως ήξερε κάτι παραπάνω.

Ας πάμε όμως στα «φρέσκα».

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά κυρίως μετά την πρόσφατη επιστολή του Γ. Αγγελή προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με συνημμένα τα έγγραφα του FBI –όχι όλα, μερικά λείπουν…– τα οποία η κα Τουλουπάκη είχε χαρακτηρίσει ψευδώς –από άγνοια ή το πιθανότερο από σκοπιμότητα– ως απόρρητα, στα χέρια του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρου Παππά βρίσκεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους η μηνυτήρια αναφορά της Ελ. Τουλουπάκη εις βάρος του Γιάννη Αγγελή. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται αδικήματα όπως η υπεξαγωγή απορρήτων εγγράφων του FBI, που περιλαμβάνουν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και παρεμβάσεις στο έργο της. Όσον αφορά την περιβόητη συνάντηση της ελληνικής πλευράς των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς και του επόπτη κ. Αγγελή, με κλιμάκιο του FBI στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της ότι οι Αμερικανοί επιχείρησαν να δώσουν διαφορετικά στοιχεία για Έλληνα πολιτικό που κατονόμασαν, αλλά ο Γ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει σχετικό στικάκι, με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία πρέπει να παραδοθούν επίσημα μέσω της δικαστικής διαδρομής, δηλαδή μέσω eurojust

Βεβαίως, όλες οι παραπάνω καταγγελίες εις βάρος του Γ. Αγγελή έχουν από μακρού χρόνου αποδειχθεί αστήρικτες, αφού τα έγγραφα του FBI δεν είναι απόρρητα, δεν περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και υπεξαγωγή δεν υπήρξε αφού ως επόπτης ο Γ. Αγγελής είχε δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Όσον αφορά την άρνησή του να παραλάβει ανεπίσημα στοιχεία –τα οποία ενδεχομένως να είχαν ανακριβές περιεχόμενο, χωρίς ο παρέχων τα στοιχεία αυτά να έχει δώσει τα προσωπικά του στοιχεία ταυτότητας– έχει ήδη αναγνωριστεί ακόμη και από τη μέχρι το κόκαλο ΣΥΡΙΖΑία πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας ΑΠ, κ. Ξένη Δημητρίου, ότι ορθώς ο Γ. Αγγελής επέμενε για παράδοση στοιχείων μέσω της δικαστικής συνδρομής.

Με όλα τα περιλαμβανόμενα στη μηνυτήρια αναφορά της Ελένης Τουλουπάκη επαρκώς απαντηθέντα, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Σπ. Παππάς δεν έχει ακόμη αρχειοθετήσει τον σχετικό φάκελο…

Βεβαίως, ο Γιάννης Αγγελής, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινίσσεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε προσπάθεια διατήρησης της «ομηρίας» του, ώστε τα συγκλονιστικά στοιχεία που αναφέρονται σε σειρά καταγγελιών του να μην εξεταστούν και αξιολογηθούν άμεσα αλλά μετά το πέρας της έρευνας του κ. Σπ. Παππά.

Εισαγγελέας Ταφής και Εκταφής

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η «Α», η συμπεριφορά του κ. Σπ. Παππά δεν φαίνεται να είναι και τόσο αθώα… Ένα playback στο Whoiswho του εισαγγελέα πιθανόν να είναι αρκετά κατατοπιστικό και να δίνει εξηγήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτηματικά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Ως γνωστόν, ο εισαγγελέας στην Ευελπίδων, με τον οποίο επικοινωνούσε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος ήταν ο Ηλίας Ζαγοραίος. Δεξί χέρι του Ηλία Ζαγοραίου και αποδέκτης όλων των φακέλων που αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς. Οι φάκελοι αυτοί είτε κατέληγαν σε αρχειοθέτηση, όταν χρειαζόταν να προστατευθούν άτομα φίλα προσκείμενα στην πρώην κυβέρνηση, είτε η περάτωσή τους αν αφορούσαν αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ επαφίετο στο απώτερο μέλλον…

Μερικές από αυτές:

# Ανάθεση της έρευνας για τις ευθύνες της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο σκάνδαλο της FolliFollie.

Όπως είναι γνωστό το ΧΑ δεν έλαβε υπ’ όψιν του επιστολή από το 2015 για τους «πειραγμένους» ισολογισμούς της Folli-Follie με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίζει την εξαπάτηση των μετόχων της επί μία και πλέον τετραετία.

Αποτέλεσμα έρευνας: Καμία ευθύνη για τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χαράλαμπο Γκότση, και τα λοιπά μέλη του ΔΣ.

Σημείωση: Όλα τα μέλη του ΔΣ του ΧΑ είχαν διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

# Έρευνα για τη σχέση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον υπόδικο Κυριακίδη, την εξαγορά του «VETO» και διάφορα συναφή.

Αποτέλεσμα έρευνας: Ουδέν, αφού η έρευνα ξεκίνησε το 2015 και ακόμη συνεχίζεται…

Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις τις οποίες ο κ. Σπ. Παππάς ερευνούσε κατόπιν βεβαίως της παραγγελίας των προϊσταμένων του.

Με δεδομένο ότι εντός του μηνός Ιουνίου προάγεται σε αντεισαγγελέα Εφετών, είναι φανερό ότι με τις καθυστερήσεις του στην έρευνα σημαντικών φακέλων προσπαθεί να μην πιάσει στα χέρια του την καυτή πατάτα, εξυπηρετώντας έτσι τους μέντορές του που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν στην υπόθεσηNovartis τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Το αίτημα του Δημ. Παπαγγελόπουλου να εξεταστούν πολλοί μάρτυρες και να του δοθεί προθεσμία ενός μηνός για την ανωμοτί εξέτασή του, είναι προφανές ότι συνδέεται με το πόρισμα της εξέτασης των καταγγελιών της κας Τουλουπάκη εις βάρος του κ. Γ. Αγγελή που ερευνά ο κ. Σπ. Παππάς.

Στη μεθόδευση αυτή ενδιαφέρον έχει και η άποψη των προϊσταμένων του κ. Σπ. Παππά, για τις ανεξήγητες καθυστερήσεις στην περάτωση της έρευνας.

Ευελπιστούμε ότι το παράδειγμα του κ. Ζαγοραίου, που αν και προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών, παρέμεινε  στα χέρια του με παράτυπη και παράνομη εντολή της κας Δημητρίου ο φάκελος που αφορούσε την ποινική διερεύνηση των ευθυνών της κας Δούρου για τη Μάνδρα, δεν θα αποτελέσει πρόκριμα για να υπάρξει η ίδια διαδικασία στην υπόθεση που ερευνά ο κ. Παππάς. Και αυτό διότι σήμερα υπάρχει άλλος προϊστάμενος της Εισαγγελίας του ΑΠ…

 

Διαβάστε επίσης