Ο Παύλος δεν είναι πια εδώ…

«Έφυγε» ο μπασκετικός πατέρας του θρυλικού Παναθηναϊκού, που έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει…

Ακριβώς 47 χρόνια από τις 10 Ιουνίου 1971, την ημέρα που απέκτησε για πρώτη φορά την ταυτότητα του μέλους του Παναθηναϊκού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ.

Στα χέρια του το μπασκετικό «τριφύλλι» μετατράπηκε σε μόνιμο πρωταγωνιστή του αθλήματος στην Ελλάδα, ενώ ανέβηκε συνολικά έξι φορές στην κορυφή της Ευρώπης, γνωρίζοντας την καταξίωση και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού, διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1979, τη χρονιά που η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού έγινε επαγγελματική και ανεξαρτητοποιήθηκε διοικητικά από το ερασιτεχνικό σώμα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν κατάφερε να εισχωρήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ, καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών.

Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και μαζί με τον Νίκο Πατέρα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και άλλους, πρόσφεραν στους «πράσινους» οπαδούς το πρώτο νταμπλ του 21ου αιώνα. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού.

Από το 1992, που η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική, ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.

Η απόκτηση του Νίκου Γκάλη σηματοδότησε την αναγέννηση του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Ακολούθησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ, τόσο αθλητές, όσο και προπονητές (Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Ντομινίκ Γουΐλκινς, Αλεξάντερ Βολκώφ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς κ.ά.).

Το καλοκαίρι του 2012 μεταβίβασε τις μετοχές του στον γιο του και νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ελήφθη απόφαση από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για μετονομασία του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε γήπεδο «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Τίτλοι που κατέκτησε ο ΠΑΟ στο μπάσκετ επί της προεδρίας του:

Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1996.

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (6): 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011.

Πρωταθλήματα Ελλάδος (13): 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011.

Κύπελλα Ελλάδας (9): 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012.

 

 Ο «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

O Παύλος Γιαννακόπουλος, πέρα από την παραγοντική του δράση στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ήταν εδώ και δεκαετίες η κορυφαία μορφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, του αποδόθηκε το προσωνύμιο του «πατριάρχη».

Πρωτοπόρο πνεύμα, χαρισματική προσωπικότητα, με ευρηματική σκέψη, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Η προσφορά του ήταν αδιάλειπτη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Επίσης, αναγνωριζόταν στο πρόσωπό του το γεγονός ότι σεβόταν πάντοτε τους διακριτούς ρόλους όλων των μερών στην αλυσίδα φαρμάκου και στεκόταν με συνέπεια δίπλα στο ελληνικό φαρμακείο.

Στον χώρο του φαρμάκου μυήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν βοηθούσε τον πατέρα του, Δημήτριο Γιαννακόπουλο, στις διανυκτερεύσεις του φαρμακείου που είχε ιδρύσει το 1924, στην οδό Πειραιώς. Ωστόσο, τον Παύλο Γιαννακόπουλο κέρδισαν οι Οικονομικές Επιστήμες και όχι η Φαρμακευτική, καθώς αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Πίστευε ότι «για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη». Ακολουθώντας αυτήν την αρχή έκανε τα πρώτα βήματα που θα οδηγούσαν τελικά στην κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Χρονολογία σταθμός είναι το 1960, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και απλώνει την εμπορική δραστηριότητά της σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως οι Janssen, Roussel, Alcon και Bristol-Myers, ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός συνόρων.

Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Με τον πρόεδρο και ιδρυτή της, Παύλο Γιαννακόπουλο, στο «τιμόνι» η ΒΙΑΝΕΞ χαράζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Fujisawa (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος και η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσαν, δηλαδή, συμμάχους-κλειδί για διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους, ώστε να έρθουν για πρώτη φορά τα προϊόντα τους στη χώρα μας.

Το 1977 ξεκινά η βιομηχανική δραστηριότητα της ΒΙΑΝΕΞ, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, το οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή στείρων, υγρών, ημιστερεών προϊόντων και εναιωρημάτων.

Το 1983 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το δεύτερο εργοστάσιο. Πρόκειται για μία καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων, εξειδικευμένη στις μη-στείρες στερεές μορφές.

Δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του τρίτου εργοστασίου. Το τρίτο εργοστάσιο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής λυόφιλων ενέσιμων στην Ευρώπη.

Η διορατικότητα του Παύλου Γιαννακόπουλου για την ανοδική πορεία που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, οδηγεί στην ίδρυση της ΒΙΑΝ Α.Ε, το 1995, εταιρείας του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, με προσανατολισμό στην αγορά του φαρμακείου.

Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει στη Βαρυμπόμπη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Το 1999 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το τέταρτο εργοστάσιο, το οποίο θεωρείται μία εκ των πλέον εξελιγμένων και ελαχίστων στον ευρωπαϊκό χώρο μονάδα παραγωγής κεφαλοσπορινούχων προϊόντων.

Το 2006 ιδρύεται η ELDRUG S.A., μια εταιρεία με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση ως προμηθευτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) καθώς και της UNICEF.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές από οικονομικούς, επιχειρηματικούς φορείς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Απρίλιο του 2017.

Ως αυθεντικός αυτοδημιούργητος άνθρωπος, χαρακτηριζόταν από έντονη κοινωνική ευαισθησία. Η κοινωνική προσφορά ήταν προτεραιότητα για αυτόν, μέχρι και τον θάνατό του, στηρίζοντας ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Καθοριστική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν δωρητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του.

Στήριγμά του όλα αυτά τα χρόνια ήταν η σύζυγός του Δέσποινα, ενώ συνεχιστής του οράματός του και του έργου του είναι ο γιος του, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τα «ηνία» του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ από το 2013.

Εκείνο που πιθανόν να διαφεύγει σε πολύ κόσμο και αποτελεί το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας και της οικονομικής ευμάρειας της οικογένειας Γιαννακόπουλου, είναι το παράπλευρο εμπόριο και δη εκείνο των νωπών οπωροκηπευτικών.

Σε μια περίοδο προ καθεστώτος, που το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επέτρεπε την εισαγωγή μπανάνας μόνον για ένα διάστημα καθοριζόμενο από Διατάγματα του Υπουργείου Εμπορίου, ο Παύλος, εκμεταλλευόμενος γνωριμίες και επιχειρηματική διαίσθηση, κατορθώνει να επιλέγει πάντα το σωστό timing και να εισάγει το φρούτο νόμιμα.

Το εμπόριο μπανάνας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν και διευθετήθηκε το νομικό κενό όσον αφορά τις εισαγωγές, ήταν εκείνο που επέτρεψε στην εταιρεία φαρμάκων να βελτιώσει την οικονομική θέση της και εξασφάλισε στην οικογένεια Γιαννακόπουλου τους απαιτούμενους πόρους για τη γιγάντωσή της, που συμπτωματικά επήλθε ταυτόχρονα με την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Την Τετάρτη (13/6) με βαθιά οδύνη η Ελλάδα –με πρώτη την οικογένεια του Παναθηναϊκού– είπε το τελευταίο «αντίο» στον ευπατρίδη, τον εμβληματικό ηγέτη, τον άριστο οικογενειάρχη, τον επιχειρηματία, Παύλο Γιαννακόπουλο. Πριν αναπαυτεί στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ Νεκροταφείο, τη σορό του προσκύνησαν περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι.

Από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η σύμβουλος του πρωθυπουργού Κατερίνα Παναγοπούλου.

 

 

Η καθολική αποδοχή της ξεχωριστής προσωπικότητας του Παύλου Γιαννακόπουλου εκφράστηκε και από τις παρουσίες των αθλητικά αντιπάλων του. Οι οποίοι, αναγνωρίζοντας την αξία και την προσφορά του ανθρώπου και παράγοντα, βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών και του απέτειναν το «ύστατο χαίρε». Τον Παύλο Γιαννακόπουλο αποχαιρέτησε όχι μόνο ο ιστορικός ηγέτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης, αλλά και –μεταξύ άλλων– ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, και ο κουμανταδόρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα