Ο Παύλος λέει αυτά που σκέφτεται ο Αλέξης

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε πίσω τον Παύλο Πολάκη διότι ως δίδυμο αποτελούν μέρη του ίδιου κοστουμιού, ο ένας το σακάκι και ο άλλος το παντελόνι

Το Σάββατο 4 Μαρτίου στο φύλλο 1085 κι ενώ όλοι έγραφαν ότι ο Παύλος Πολάκης μετράει ημέρες για την διαγραφή του και προσωρινά τον είχε σώσει η τραγωδία των Τεμπών, η «Α» είχε αποκαλύψει, ότι ακόμη και δημοφιλή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν παρέμβει στον κ. Τσίπρα για να τον μαλακώσουν, ώστε να δώσει συγχωροχάρτι στον κρητικό βουλευτή, υπό τον τίτλο «Ψήνουν τον Αλέξη να την χαρίσει στον Παύλο».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν να διεξαχθεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τον αποπέμψει από το κόμμα, αφού ήδη είχε γίνει γνωστό ότι βγήκε εκτός των ψηφοδελτίων. Τελικά λόγω του τριήμερου πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναβλήθηκε και όπως φάνηκε στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης διεσώθη.

Στο διάστημα αυτό των 15 περίπου ημερών τα φίλια ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν ένα σωρό αναλύσεις για την στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απελευθερωμένος από το βαρίδι του αψύ Σφακιανού θα μπορέσει να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν και ως παράδειγμα τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου όντως ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να απευθυνθεί όχι στους σίγουρους ψηφοφόρους του, αλλά στους  κεντρώους παρουσιάζοντας ένα νέο προφίλ, του στυλ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, έγινε ρεαλιστής».

Την ίδια ώρα αυξάνονταν οι πιέσεις από τους φίλους του Πολάκη, οι οποίοι δικαιολογούσαν τον πρώην υπουργό με εκφράσεις τύπου  «να το ξαναδούμε ρε παιδιά», «ένα λάθος έκανε», «είναι γενναίος» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Ταυτόχρονα όσοι είχαν αναλάβει να μαλακώσουν τον κ. Τσίπρα, πίεζαν και τον Πολάκη να αποστείλει κι επιστολή συγνώμης. Και τελικά φτάσαμε στο τέλος αυτής της σαπουνόπερας και ο Πολάκης με δόξα και τιμή επέστρεψε και στην πρώτη γραμμή και φυσικά στα ψηφοδέλτια. Έτσι όλοι όσοι ισχυρίζονται πως το δίδυμο Πολάκης-Τσίπρας είναι κομμάτια από το ίδιο κοστούμι δικαιώθηκαν απόλυτα. Ο ένας είναι το σακάκι και ο άλλος το παντελόνι. Ή πιο σωστά ο Πολάκης λέει αυτά που ήθελε να εκφράσει ο ίδιος ο Τσίπρας, αλλά συγκρατείται λόγω ης θεσμικής του θέσης.

Εδώ και χρόνια είναι ένα, δύο ενσαρκώσεις του ίδιου ακριβώς πνεύματος. Ουσιαστικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ας κάνουμε μια βουτιά στον καιρό της πανδημίας που έκλεισε και τρία χρόνια στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας έλεγε στην αρχή ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν υπάρχουν και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έριχνε στάχτη στα μάτια. Μόλις εμφανίστηκαν τα εμβόλια, ήρθε ο κ. Πολάκης τα έβγαλε περίπου άχρηστα, λέγοντας ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι δεν είναι δοκιμασμένα.

Αποτελούν το ίδιο κοστούμι

Επίσης ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι όταν ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε όποιον δεν ασπαζόταν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε δράση ο Πολάκης και τον χαρακτήριζε από παιδεραστή ως λωποδύτη και από κλέφτη ως δολοφόνο.

Οπότε πολύ λογικά, ακόμη και αρκετοί εντός της Κουμουνδούρου, θεωρούν ότι το όλο έργο ήταν σικέ. Η επιστροφή του ήταν μαεστρικά μεθοδευμένη. Το κόμμα άνοιξε την αγκαλιά του για τον παραστρατημένο αδερφό, αλλά ουδέποτε φρόντισε να ζητήσει ένα τυπικό συγγνώμη από όλους όσοι ο Πολάκης κρέμασε στα μανταλάκια. Μιλάμε και για τους δικαστικούς και για τους δημοσιογράφους. Ακόμη και ο δήθεν… κεντρώος Τσίπρας δεν βρήκε να ψελλίσει-έστω και χαμηλόφωνα, έστω και μέσα από τα δόντια του- ένα συγγνώμη για όλους αυτούς που ο Πολάκης είχε προγράψει και μαζί του οι φανατικοί οπαδοί του.

Κάποιοι εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας φοβόταν μήπως ο δικός του «Φρανκεστάιν» συμπεριφερθεί όπως στο γνωστό μυθιστόρημα, όπου το τέρας στράφηκε κατά του δημιουργού του. Και προφανώς ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε μήπως μετά την απομάκρυνση του Πολάκη, ο Κρητικός στραφεί εναντίον του με τις συνέπειες να είναι άσχημες για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι ο Πολάκης μπορεί να μην έχει ηγετικές ικανότητες, αλλά μπορεί να επηρεάσει ένα κομμάτι στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει ένστικτα άγριων ζώων της ζούγκλας διψώντας «για αίμα και σπέρμα».

Όμως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τελικά ο Παύλος Πολάκης είναι ο γνήσιος εκφραστής αυτής της αντίληψης, αυτής της κουλτούρας που έχει διαποτίσει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και χάρη σε αυτή έκανε το άλμα από το 5% σε 35%. Είναι αυτό που έχει καταγραφεί με τον όρο «πολακισμός».

Το παρασκήνιο

Η αλήθεια είναι ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπέρ της παραμονής Πολάκη στα ψηφοδέλτια τάχθηκαν στελέχη από όλες τις τάσεις. Όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση, υπέρ της επιστροφής Πολάκη -περιέργως- τάχθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις τάσεις. Από την «Ομπρέλα» ξέχασαν τις κόντρες τους με τον Πολάκη οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης και τάχθηκαν υπέρ. Παππάς, Σπίρτζης και Δούρου (οι προεδρικοί) ήταν λογικό, καθώς είναι κολλητοί του Σφακιανού. Αλλά ακόμη και ο Νίκος Μπίστης που τόσο καιρό έλεγε ότι αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν ζημιά δεν έφερε καμία αντίρρηση και υπερψήφισε. Από την άλλη Σκορίνης, Ρήγας και Τεμπονέρας ζητούσαν από τον Πολάκη να αποσυρθεί μόνος του διευκολύνοντας το κόμμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη συνεδρίαση ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης εξήγησε το ύφος των δημοσίων παρεμβάσεών του: «Δεν τα πιστεύω όσα λέω, αλλά τα κάνω για να τραβώ την προσοχή  των μέσων ενημέρωσης». Κάποιο ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η παραπληροφόρησή ότι «χωρίς τον Πολάκη θα ωφεληθεί ο Βαρουφάκης» αλλά και η αβάσιμη εκτίμηση για το «κόμμα Πολάκη», που θα εμφανιστεί αν δεν επιστρέψει.

Υπάρχουν και αντιδράσεις

Φυσικά ο Πολάκης δεν άλλαξε παρά τις υποσχέσεις ότι θα είναι φρόνιμος. Ήδη έχει ξεκινήσει τις αναρτήσεις, τους τσακωμούς και καταδικάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ήδη ο Δημήτρης Βίτσας πήρε αποστάσεις από τον «πολακισμό», λέγοντας σε συνέντευξή του πως «ο Παύλος δεν έπρεπε να συνεχίσει στην αντιπαράθεση με τον Νίκο Χατζηνικολάου».

Όμως το τι συμβαίνει στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στον εσωτερικό καβγά που έχει στηθεί με τους φίλους του Παύλου Πολάκη και όσους θεωρούν ότι κάνει ζημιά στο κόμμα. Μία εξ’ αυτών είναι και η σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η οποία το 2019 ήταν υποψήφια και στον δήμο της Αθήνας με το συνδυασμό του Νάσου Ηλιόπουλου και μέλος της γραμματείας του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η σοπράνο, λοιπόν, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλεσε «ούγκανα» όσους χειροκροτούν τον πρώην υφυπουργό Υγείας: «Η υπόθεση Πολακη, που ζήτησε μια (ειλικρινή; θα δείξει) συγνώμη προκειμένου να είναι ξανά υποψήφιος και ο στρατός από ούγκανα/πολακιστας αφρίζει μέσα στον οπαδισμό σαν να πήρανε την Πόλη και την Αγιασοφια, αποδεικνύει ότι πολλές φορές οι άνθρωποι κινδυνεύουν πρώτα από τον εαυτό τους και μετά από εκείνους που τους “στηρίζουν”. Συνέλθετε, έχουμε αρκετά πράγματα να μας αηδιάζουν κάθε μέρα από τη φρουρά του Μητσοτάκη, δεν χρειαζόμαστε κι εσάς».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε πανικό και ανέλαβαν δράση οι «πολακίστας», οι οποίοι την στόλισαν με τα γνωστά κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιεί και ο αψύς σφακιανός. Όμως η σοπράνο επανήλθε και ήταν ακόμη πιο επιθετική: «Εν τω μεταξύ όσο τα ούγκανα κάνουν σκρινσότ και διακινούν την ανάρτηση αυτή αφρίζοντας, δίνοντας γραμμή να ρίξουν το προφίλ μου και απειλώντας με πειθαρχικά, έχω πάρει τα περισσότερα μηνύματα που μου λένε πόσο έχει αγανακτήσει ο κανονικός κόσμος με τη συμπεριφορά τους κι επιτέλους κάποιος τα έγραψε».

Φυσικά οι αντιδράσεις γιγαντώθηκαν, αλλά ως φαίνεται η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι αποφασισμένη να το πάει ως το τέλος αναρτώντας και νέο σχόλιο: «Δεν μπορώ, έχω πεθάνει στα γέλια. Υπάρχει προφίλ που έχουν μαζευτεί όλοι και λένε “πώς τολμάει αυτή να μιλάει έτσι για εμάς, θα την πάμε πειθαρχικό”. Εν τω μεταξύ εγώ ονόματα δεν έγραψα. Αυτοί ομολογάνε χωρίς ξύλο. Βλέπουν τη λέξη ούγκανα και ταυτίζονται από μόνοι τους. Κλαίω».

Φουλ επίθεση ο Λακόπουλος

Την ίδια ώρα ο γνωστός αρθογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ο οποίος καθημερινά δίνει μάχη για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με σειρά άρθρων του στον δικό του ιστότοπο, το «Ανοιχτό παράθυρο», υποστηρίζει ότι «κόμμα που δεν διαγράφει δεν υπάρχει», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκε τα 110.000 νέα μέλη του, αλλά ασχολήθηκε με τους λίγους που δεν κατάφεραν να το κάνουν κόμμα εξουσίας.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λακόπουλος αναφέρει: «Απέναντι στην κυβέρνηση που καταρρέει, αλλά και στην κοινωνία που δεν δέχεται συμβιβασμούς με ξεπερασμένες συμπεριφορές και το διαδηλώνει στους δρόμους, στην  Κουμουνδούρου βρήκαν τρόπο να απογοητεύσουν όσους θα μπορούσαν να τους δώσουν την πλειοψηφία στις εκλογές. Εκεί που  η αξιωματική αντιπολίτευση, άρχιζε  να κάνει ελκυστική τη βιτρίνα της – δείχνοντας ότι και οι τελευταίες «προβληματικές» φιγούρες θα επισκιαστούν από τα νέα ονόματα που θα προστεθούν στη μαρκίζα και θα δώσουν νέα πνοή,-το βαθύ κόμμα σάρωσε τα πάντα. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για επιστροφή του Παύλου Πολάκη  είναι  απόφαση του «παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» τον οποίο εκπροσωπεί, καθώς τα  110.000 νεα μέλη του κόμματος  -που ψήφισαν  για τον πρόεδρο-δεν μετείχαν στην ανάδειξη των οργάνων. Στην ουσία είναι πράξη οπισθοδρόμησης και σκιάζει την πορεία προς τις κάλπες. Οδηγεί σε συσπείρωση προς τα κάτω και κάνει πιο δύσκολο να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ραγδαία φθορά του Μητσοτάκη μετά τα Τέμπη. Οι πολίτες βλέπουν ότι αντί τις κινήσεις ανανέωσης που αναμένουν,  η ηγετική ομάδα αδιαφορεί για τις διαθέσεις τους και κλείνεται σαν στρείδι στο κέλυφός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνεδρίαση  της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κόμμα των διαγραφών και των προγραφών». Κόμμα που δεν κάνει διαγραφές δεν υπάρχει, ως συντεταγμένη  κυβερνώσα δύναμη τουλάχιστον. Το αποδεικνύουν οι προγενέστερες αποφάσεις του. Από όσα ακολούθησαν προέκυψε ότι αν δεν είναι κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κόμμα που ακούει τη φωνή της κοινωνίας -και ειδικότερα τις ευαισθησίες της Δημοκρατικής Παράταξης σχετικά με την εκφορά λόγου από τους πολιτικούς του χώρου της.

Στον πιο ανεύθυνο κομματικό παράγοντα αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της «πολιτικής ευθύνης». Και με προσχηματικούς λόγους εντάθηκε σ’ αυτό που αποδεδειγμένα δεν τον χωράει: «την εκπομπή  ενιαίου, συγκροτημένου, νηφάλιου και εμπεριστατωμένου πολιτικού λόγου». Απόδειξη ότι αμέσως μετά την επιστροφή του ξανάπιασε το πληκτρολόγιο.

Για τον μέσο πολίτη η  εικόνα είναι σαφής; Ενώ ο ΣΥΡΊΖΑ αποφάσισε- με καθυστέρηση- να κλείσει το φθοροποιό κεφάλαιο Πολάκη, σε δυο εβδομάδες το άνοιξε μαζί με τις πόρτες της επιστροφής του. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Αντί να διαγραφεί και από μέλος, το κόμμα έκανε μαζί του συμφωνία …ευπρεπούς συμπεριφοράς».

Το πιο σημαντικό στα άρθρα του κ. Λακόπουλου είναι ότι αφήνει ανοιχτό μέσω ερωτήματος ότι κάτι κρύβεται πίσω από την επιστροφή Πολάκη: «Τι ήταν αυτό που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη χωρίς τον μεταμεληθέντα εκπρόσωπο της ασυδοσίας στα  ψηφοδέλτιά του; Ή αλλιώς, γιατί χύθηκε η καρδάρα με το γάλα και μπήκε σε κίνδυνο η νίκη της παράταξης για χάρη του; Τι δεν ξέρουμε στη υπόθεση Πολάκη;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα