Ο πεντάλογος των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες τράπεζες

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Γιάννη Στουρνάρα να λέει -εντός και εκτός συνόρων- ότι ο πανδημικός κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και πως χρειάζεται εγρήγορση

Με την πανδημία να έχει αφήσει έντονο το υφεσιακό αποτύπωμά της σε όλες τις οικονομίες του κόσμου –πολλώ δε μάλλον στη… λιπόσαρκη ελληνική– αλλά και σε status προσμονής των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ξαναμπεί στο κέντρο του κάδρου. Ο λόγος; Η αξιολόγηση της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί στην πρόκληση των καιρών, εν προκειμένω της βέλτιστης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου, όταν μάλιστα η υγειονομική κρίση δημιούργησε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα ανέλθουν το 2021 στο ύψος των 8-10 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν κάτι έχει τον χαρακτήρα τού (κατ)επείγοντος αυτό είναι η ανάγκη των τραπεζικών διοικήσεων να επανεξετάσουν την επάρκεια των προβλέψεών τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου, για τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει… μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει (σ.σ. τελευταία φορά σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters) ότι δεν έχει παρέλθει και πως χρειάζεται εγρήγορση.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως μοιάζει να αιωρείται μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να κερδίσουν το στοίχημα, με τους επιτελείς να βασίζουν την αισιοδοξία τους στις μεταρρυθμίσεις του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που «τρέχει» η κυβέρνηση. Μάλιστα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που πατάει σε 5 άξονες παρουσίασε προ ημερών ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, έχοντας ως διαδικτυακό ακροατήριο τους 27 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους οικονομικούς ακολούθους τους.

Σε αυτή την τηλε-συνάντηση που οργάνωσε η πορτογαλική πρεσβεία στην Ελλάδα (σ.σ. η Πορτογαλία προεδρεύει της Ε.Ε. στο τρέχον εξάμηνο) ο κ. Ζαββός στάθηκε κυρίως:

1] Στη σημαντική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του ελληνικού σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

2] Στη μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και να καταρτίσει τη στρατηγική εξόδου του από τις ελληνικές τράπεζες.

3] Στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, κίνητρα για τους επενδυτές και προσανατολισμό στα κριτήρια ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως υπαγορεύονται και από τους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

4] Στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, με τη θέσπιση, μεταξύ άλλων, του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 8 χωρών παγκοσμίως με την υψηλότερη αξιολόγηση από τη Διεθνή Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF).

5] Στη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και των οργανισμών προς μία εξωστρεφή, ανταγωνιστική, πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν πλέον μέρος του προβλήματος, αλλά τη λύση του, επικαλούμενος την ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (δείκτης Common Equity Tier 1 και Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, σε ενοποιημένη βάση, στο 14,6% και 16,3% αντίστοιχα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020), αλλά και τη βελτίωση της ρευστότητας με αύξηση των καταθέσεων κατά 24 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2020 έως σήμερα. Και η αλήθεια είναι ότι η σημαντικά βελτιωμένη εικόνα που έχουν οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζεται στις ομολογιακές εκδόσεις τους καθώς και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε επιτυχώς, της Alpha Bank αναμένεται).

Σε κάθε περίπτωση, οι έμπειροι αναλυτές της αγοράς δεν αρνούνται τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην εγχώρια τραπεζική Ιερουσαλήμ. Σπεύδουν ωστόσο να συνταχθούν με τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς τους κρουνούς της ρευστότητας καθώς παρά την πρόοδο των εμβολιασμών η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα