Ο Πέτσας προανήγγειλε νέα μέτρα

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση – ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών – να αποφασίσει λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων στις επιβαρυμένες περιοχές ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν. Όπως είπε ο κ. Πέτσας ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας προκαλεί η εικόνα σε Δυτική Αττική και Κοζάνη και δεν απέκλεισε ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της τη σχετική εισήγηση των ειδικών για νέα αυστηρά μέτρα.

«Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου έχει ως εξής: Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8%. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39%. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά τελευταίων ημερών ήταν 1196 μειωμένος κατά 21%.

Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Στις γιορτές, κάθε οικογένεια ας μείνει μόνο με άλλη μία συγγενική ή φιλική οικογένεια »,είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε πως δεν αποκλείονται νέα μέτρα σε επιβαρυμένες περιοχές. «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε τοπικό επίπεδο με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται επομένως σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη η επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση», είπε.

«Αυτές τις γιορτές να μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που εξετάζεται γιατί υπάρχουν αποκλίσεις σε τοπικό επίπεδο από τη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο όπως ξέρετε σήμερα για παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στην Κοζάνη και ο κ. Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Δεν εξετάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή σε γενικό επίπεδο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα λάβει λιγότερα εμβόλια από τη Pfizer και πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα εμβόλια σημείωσε: «Η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλια όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι μία συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτος μέλος παίρνει τα εμβόλια που αντιστοιχούν στον πληθυσμό του. Επομένως παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα εμβόλια. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό.

Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όσους μας ακουν ότι είναι βασικό χαρακτηριστικό της δυσκολίας – σε πρώτη φάση – προμήθειας το γεγονός ότι η εταιρεία Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ κατά 900.000 εμβόλια. Επομένως βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός τιτάνιου έργου, αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να υπάρξει αδειοδότηση που πιθανότατα θα είναι στο τέλος της χρονιάς».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα έχει σήμερα την εισήγηση των ειδικών για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα γίνουν σήμερα ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Είναι πιθανόν αλλά δεν είναι βέβαιον. Πρώτα θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα