Ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα τη μάχη Μέσι-Εμπαπέ

Την Κυριακή(17:00-ΑΝΤ1), πέφτει η αυλαία στο 22ο Μουντιάλ με την Αργεντινή και τη Γαλλία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Κατάρ. Τα φώτα πέφτουν στο Λουσαΐλ, όπου δυο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία

Του Νίκου Συνοδινού

O πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς του Μουντιάλ. Την Κυριακή στις 17:00(18:00 ώρα Κατάρ), στο νεόκτιστο «Lusail Iconic Stadium», χωρητικότητας 80.000 θέσεων, στην ομώνυμη πόλη του Λουσαΐλ, δυο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις συγκρούονται για το τρόπαιο των τροπαίων. Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, μετά την επικράτησή τους επί της Κροατίας και του Μαρόκο αντίστοιχα στους ημιτελικούς.

Τα 3,6 δισεκατομμύρια που παρακολούθησαν το τελευταίο Μουντιάλ το 2018 στη Ρωσία, είναι πολύ λίγα μπροστά στα 5 δισεκατομμύρια θεατές που υπολογίζει η FIFA ότι έστρεψαν τα βλέμματά τους στο Κατάρ.

Το Λουσαΐλ είναι μια παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, Ντόχα. Χτίστηκε εξ ολοκλήρου από το μηδέν, ώστε να φιλοξενήσει το Μουντιάλ 2022 και φυσικά να στεγάσει τον μεγάλο τελικό. Η κατασκευή του «Lusail Iconic Stadium» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Το γήπεδο φιλοξένησε τον τελικό του Σούπερ Καπ, Σαουδικής Αραβίας-Αιγύπτου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μάχη Γαλλίας-Αργεντινής, αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγκρουσης των δύο πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του πλανήτη. Προγνωστικά δεν χωράνε σε τέτοιες αναμετρήσεις, αλλά ακόμη και πριν την έναρξη της μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής του πλανήτη, πολλοί μιλούσαν για το Μουντιάλ του Λιονέλ Μέσι. Του μάγου της μπάλας που στα 35 του χρόνια έχει την τελευταία ευκαιρία να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τα έσοδα του Μέσι για το 2022, φθάνουν τα 120 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατανέμονται 65 εντός και τα 55 εκτός γηπέδου.

Ο Λιονέλ Μέσι έχει ήδη δηλώσει ότι το 2022 θα είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Και θέλει να έχει πάρει στην καριέρα του, αυτό που δεν κατάφερε ο… αντίπαλος με τον οποίο έδινε μάχη για τις Χρυσές μπάλες, ο 38χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι δυο τους έχουν κερδίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας στην καριέρα τους.

Πλέον όμως ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο είναι ο 23χρονος Γάλλος Κιλιάν Εμπαπέ με έσοδα 128 εκατομμύρια δολάρια, 110 εντός και 18 εκτός γηπέδου.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, βοήθησε τη Γαλλία να κατακτήσει το τουρνουά για πρώτη φορά από το 1998. Ήταν ένα είδος πάρτι για τον 19χρονο τότε, ο οποίος ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος παίκτης, στη διοργάνωση που φιλοξένησε η Ρωσία.

«Το Κατάρ 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει τομή για τον 23χρονο σήμερα σούπερ σταρ, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύμα δημοτικότητας και, ενδεχομένως, ένα ακόμη μεγαλύτερο μισθό. Η θέση του στην παγκόσμια σκηνή θα είναι ακραία, ειδικά με τη συνεργασία με την EA Sports, τη συμφωνία του με τη Nike και όλα όσα συνοδεύουν αυτό», λέει ο Rossi Biddle.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ XtraTimeFC, προσθέτει ότι ο αθλητής του εξωφύλλου του βιντεοπαιχνιδιού FIFA 23, είναι πιθανό να είναι το πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Αν η Γαλλία κατακτήσει το τρόπαιο, το χορηγικό ενδιαφέρον θα εκτοξευθεί περαιτέρω», συμπλήρωσε.

Ήδη, ο Εμπαπέ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους οικονομικά παίκτες του αθλήματος. Το Forbes εκτιμά ότι θα αποκομίσει 128 εκατομμύρια δολάρια για τη σεζόν 2022-23, προ φόρων και αμοιβών των ατζέντηδων. Χάρη στην τριετή επέκταση του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν, θα πληρωθεί 110 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του μισθού του και του μπόνους υπογραφής του αυτή τη σεζόν. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει ετησίως από διαφημιστικά συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τις Dior, Hublot, Oakley, Panini και Sorare.

Oι ομάδες από την Ευρώπη έχουν αποδείξει την παγκόσμια κυριαρχία τους τα τελευταία χρόνια, καθώς μετρούν τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις από το 2006 και έπειτα. Για να βρούμε Μουντιάλ στο οποίο κέρδισε ομάδα εκτός της «Γηραιάς Ηπείρου» πρέπει να «ταξιδέψουμε» στο μακρινό 2002 και τη «σελεσάο» των τριών «R» (Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο) που επιβλήθηκε στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας. 28 φορές έχει φτάσει σε τελικό χώρα από την Ευρώπη, 14 από τη Λατινική Αμερική.

Πιο κοντά έφτασε ξανά ομάδα από τη Λατινική Αμερική το 2014, με τη συμμετοχή της Αργεντινής κόντρα στη Γερμανία, ενώ το 2018 Γαλλία και Κροατία μονομάχησαν για το τρόπαιο, με τους «τρικολόρ» να επικρατούν με 4-2 και να ανεβαίνουν για δεύτερη φορά στο ποδοσφαιρικό πάνθεον. Θα γίνει φέτος η διαφορά στον τελικό νικητή ή θα φτάσει τις πέντε συνεχόμενες κατακτήσεις η Ευρώπη;

Η… μάχη της μπάλας

Η ιστορία του Μουντιάλ πλησιάζει την αιωνιότητα.

Είναι το όνειρο κάθε μικρού παιδιού όταν κλωτσάει μια μπάλα παίζοντας με τους φίλους του και ακριβώς σαν μικρά παιδιά οι παίκτες της Ουρουγουάης και της Αργεντινής, δηλαδή των δύο φιναλίστ του Μουντιάλ 1930, του πρώτου τελικού της ιστορίας, μάλωναν για το αν θα χρησιμοποιηθεί η μπάλα της μίας ή της άλλης ομάδας, μέχρι να έρθει τελικά η… σολομώντεια λύση από τον Ζιλ Ριμέ, τον άνθρωπο που οραματίστηκε και έκανε πράξη το Παγκόσμιο Κύπελλο…

Αυτό του 1930 ήταν το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, ένα τουρνουά που έγινε με εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που επικρατούν σήμερα. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες αποφάσισαν να απέχουν λόγω του πολύ μακρινού και κουραστικού ταξιδιού που θα έπρεπε να κάνουν για να φτάσουν στη χώρα της λατινικής Αμερικής, τα λέει όλα. Τέσσερις, πάντως, και συγκεκριμένα οι Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ρουμανία και Βέλγιο το έκαναν αυτό το ταξίδι, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν ως το τέλος της διοργάνωσης.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν αυτή που έκανε την καλύτερη πορεία, φτάνοντας ως τον ημιτελικό, όπου και συνετρίβη από την Ουρουγουάη. Η διοργανώτρια, ήταν η μία ομάδα που πήγε στον τελικό και η αντίπαλός της εκεί θα ήταν μια άλλη ομάδα της Νότιας Αμερικής, η Αργεντινή, η οποία στον ημιτελικό καθάρισε τις ΗΠΑ.

Οι δύο φιναλίστ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν με μια μπάλα θα γίνει ο τελικός: Με αυτή της Ουρουγουάης ή με αυτή της Αργεντινής;

Με δεδομένο, ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν ήταν καθόλου καλό, αφού δύο χρόνια νωρίτερα είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λίγο έλειψε ο τελικός να τιναχτεί στον αέρα. Ήταν η στιγμή που ο Ζιλ Ριμέ, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε το Μουντιάλ, να επέμβει για να δώσει τη λύση. Και η λύση που σκέφτηκε, ήταν η εξής: Ένα ημίχρονο με τη μπάλα μιας ομάδας, ένα ημίχρονο με τη μπάλα της άλλης. Και για να μην υπάρχουν νέοι τσακωμοί για το ποια μπάλα θα… ξεκινούσε τον τελικό, όλα κρίθηκαν στο νόμισμα.

Έτσι, στις 30 Ιουλίου 1930, στο κατάμεστο από 95.000 οπαδούς «Σεντενάριο», έλαβε χώρα ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία και ο μοναδικός με δύο διαφορετικές μπάλες. Οι οποίες, τελικά, έκαναν τη διαφορά! Το νόμισμα έδειξε ότι στο πρώτο ημίχρονο θα έπαιζαν με τη μπάλα της Αργεντινής, η οποία ναι μεν βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Ντοράδο στο 12′, ισοφάρισε όμως με τον Φερέιρο στο 20′ και προσπέρασε (1-2) στο 37′ με τον Στάμπιλε.

Η «αλμπισελέστε» πήγε στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο χρησιμοποιήθηκε η μπάλα της «σελέστε», η οποία, σύμπτωση ή όχι, έκανε την ανατροπή: 2-2 ο Σέα στο 57′, 3-2 ο Ιριάρτε στο 68′, 4-2 ο Κάστρο στο 89′ και το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου κατέληξε στην Ουρουγουάη, είτε επειδή είχε καλύτερη ομάδα είτε επειδή είχε… καλύτερη μπάλα.

Ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν πάντα ένας μονός αγώνας. Μοναδική εξαίρεση ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1950, όπου η νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η νικήτρια ενός ομίλου που αποτελούνταν από 4 ομάδες (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία). Η νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας στην τελευταία αγωνιστική με 2-1 καθόρισε την τελική βαθμολογία μεταξύ των δύο πρώτων στον όμιλο. Από τότε αυτός ο αγώνας αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο de facto τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950.

Στα 21 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διοργανωθεί, 79 εθνικές ομάδες έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μια φορά. Από αυτές, 13 έχουν φτάσει στον τελικό, ενώ οκτώ έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Με πέντε κύπελλα, η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς επίσης και η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν κατακτήσει από τέσσερις τίτλους. Από δύο τίτλους έχουν η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Γαλλία, ενώ από ένα κύπελλο έχουν η Αγγλία και η Ισπανία. Η τρέχουσα κάτοχος του τίτλου, η Γαλλία, κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο το 2018. Ο τίτλος της Γερμανίας το 2014 είναι ο πρώτος τίτλος της ενωμένης Γερμανίας (τα προηγούμενα τρία κύπελλα τα είχε κατακτήσει ως Εθνική Δυτικής Γερμανίας). Η Εθνική Γερμανίας έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αμερική, Νότια ή Βόρεια. Η ομάδα που κερδίζει στον τελικό λαμβάνει το Τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και το όνομά της αναγράφεται στο κάτω μέρος του τροπαίου.

Το Μουντιάλ του Κατάρ οδεύει στο τέλος του. Από την Κυριακή τη σκυτάλη παίρνει η Γερμανία. Για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2026.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα