Ο πληθωρισμός θα αποφασίσει για τα ομόλογα στην Ευρωζώνη

Όλοι περιμένουν τι χρώμα καπνό θα βγάλει η καμινάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 16 Δεκεμβρίου

Μια καλή αύρα, που μεταφράζεται σε ανοδική κίνηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναδύουν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές. Αυτοί που ξέρουν ισχυρίζονται ότι τα «χαρτιά» σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα εξαιτίας των επενδυτών που χτίζουν θέσεις, στην προσπάθεια των τελευταίων να μαντέψουν τι χρώμα καπνό θα βγάλει η καμινάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 16 Δεκεμβρίου.

Όλο αυτό το διάστημα η συζήτηση αξιωματούχων και αναλυτών περιστρέφεται γύρω από το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) και την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που όμως δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις στον υγειονομικό μέτωπο όσο σε αυτό του πληθωρισμού. Ο δείκτης συμπεριφέρεται περίπου ως… χαρταετός που έχει «αμολήσει» από τον ανεκτό επίπεδο-στόχο του 2% και στην περίπτωση που επικρατήσει η εκτίμηση που θέλει τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ίπταται σε μη αποδεκτά ύψη για αρκετό καιρό ακόμη, τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα καταφύγει στην αντιπληθωριστική φαρέτρα της, με πρώτη επιλογή τον περιορισμό των αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Στην τελευταία ανάλυσή της η ελβετική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών UBS προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα οριοθετήσει τη λήξη του PEPP για το τέλος του Μαρτίου 2022 και θα επαναλάβει ότι οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.

Αυτό φαίνεται να προεξοφλούν και οι επενδυτές θεωρώντας ότι μετά τον Μάρτιο που λήγει το πρόγραμμα πανδημίας, η ΕΚΤ θα διπλασιάσει τις αγορές ομολόγων μέσω των άλλων προγραμμάτων που εφαρμόζει, στα 40 δισ. ευρώ ανά μήνα, από 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Στα προγράμματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα, αν και στην προαναφερθείσα ανάλυση της UBS εκτιμάται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διάκειται πιθανότατα θετικά στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP).

Για την ιστορία να πούμε ότι στις αρχές της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,24% έναντι -0,37% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61%.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα