Ο «Πολακισμός» πριν από τον Πολάκη

ΣΟΦΙΑ… ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ (ΜΕΡΟΣ 3ο): Η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, θυμίζει το ρεπερτόριο ύβρεων και διχασμού που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία  

Με ένα εκτενές άρθρο που έγραψε πριν από λίγες ημέρες για λογαριασμό του ενημερωτικού πόρταλ «The President» (www.thepresident.gr), η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, αποκάλυψε καρέ-καρέ το άγνωστο παρασκήνιο των Ευρωεκλογών του 2014.

Η δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος γύρισε σε εκείνη την κομβική χρονιά και χρησιμοποιώντας τα ίδια τα λόγια των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης ξεγύμνωσε την καταστροφική πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το iapopsi.gr και η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο δεύτερο μέρος μιας ιστορικής αναδρομής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

Ο Σαμαράς είχε «δει» νωρίς τον… Πολακισμό

Νωπή είναι ακόμη η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του Παύλου Πολάκη, με αφορμή την αήθη επίθεση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στον ΑμΕΑ υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Στην οδό Πειραιώς επιμένουν ότι ο Πολακισμός –όπως χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές– είναι ένα προϊόν που ευδοκιμεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια ακόμη της αντιπολίτευση και δεν είναι μόνο απόρροια της αλαζονείας της εξουσίας. Και αυτόν τον ισχυρισμό τον επιβεβαιώνουν όσα θυμίζει η Σ. Βούλτεψη στο επίμαχο άρθρο της στο «The President», επικαλούμενη τις δηλώσεις Σαμαρά τον Μάιο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Μιλώντας για τους «μεταλλαγμένους σταλινικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και το γνωστό ΣΥΡΙΖΑϊκό υβρεολόγιο, ο τότε πρωθυπουργός δήλωνε:

«Μου επιτίθενται καθημερινά με ύβρεις. Δεν πρόκειται να τους απαντήσω! Ενώ βάλθηκαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα. Μέχρι ακόμα και την ανυποχώρητη στάση μου στο θέμα των Σκοπίων θυμήθηκαν στην απελπισία τους! Ποιοι; Αυτοί που τα στελέχη τους επίσημα και παντού ονομάζουν τα Σκόπια “Μακεδονία”! Δεν καταλαβαίνουν ότι όλες αυτές οι ύβρεις είναι τίτλοι τιμής για εμάς! Και δεν πρόκειται να τους περάσει».

Χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης εκείνη την περίοδο, όπως την δίνει ο Αντ. Σαμαράς:

«Κοιτάξτε κάτι, εγώ θέλω τον κόσμο ενωμένο. Δε θέλω να χύνει κανένας δηλητήριο όπου βρει μπροστά του. Δεν ξέρω εάν θα, πολιτικά, ενηλικιωθεί ο κ. Τσίπρας αλλά ελπίζω τουλάχιστον να διαβάσει Ιστορία για να δει ότι αυτός ο τόπος από το διχαστικό μήνυμα, που πολλές φορές έστειλαν στο παρελθόν διάφοροι ηγέτες, έχει περάσει τραγικές περιπέτειες. Κι εγώ θέλω να υπερασπιστώ το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Δε θέλω να είμαι σε συναντήσεις με ακατάσχετο υβρεολόγιο».

«Δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν τους διώξουμε»!

Ωστόσο η έκκληση Σαμαρά να σταματήσει η αντιπολίτευση να αναπαράγει και να χρησιμοποιεί διχαστικά διλήμματα αποδείχτηκε ότι απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 Μαΐου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Αλ. Τσίπρας είπε για παράδειγμα ότι «Η κ. Μέρκελ θα έφευγε με ελικόπτερο, αν επέβαλε στη Γερμανία την πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα», ενώ στις 15 Μαΐου, στην ανοικτή επιστολή του που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρόκειται να φύγουν, αν δεν τους διώξουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις εκτροπές, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς στις 18 και 25 Μαΐου. Φοβούνται μόνο την λαϊκή εντολή. Φοβούνται μην γίνει η οργή και ο θυμός μας πολιτική πράξη. Γιατί την επόμενη ώρα, δεν θα κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά αυτός που πραγματικά το δικαιούται, ο ελληνικός λαός. Γιατί η ήττα της κυρίας Μέρκελ είναι προϋπόθεση για να υπάρξει η Ευρώπη και για να οικοδομήσουμε με τους λαούς της μια νέα Ευρώπη».

Το ίδιο «έργο» και από τον Καμμένο

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο διχασμός και το υβρεολόγιο ήταν βασικό κομμάτι του αντιπολιτευτικού ρεπερτορίου και για τον μετέπειτα συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα την ίδια ημέρα που ο Τσίπρας απαιτούσε την ήττα της Μέρκελ, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. χαρακτήρισε την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου «συμμορία που θέλει να κυβερνά τον τόπο» και πως «η συμμορία αυτή θα ανατραπεί με ένα δυνατό μήνυμα στις εκλογές, στις 25 Μαΐου, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

Είχαν προηγηθεί στις 8 Μαΐου δηλώσεις Καμμένου από τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες έκανε λόγο για «περίεργη χούντα που έχει επιβληθεί». Υπογράμμιζε δε ότι σε εκείνες τις εκλογές «θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να υποστείλει τη σημαία, να παραδώσει την εθνική κυριαρχία, αν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι θα γίνεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδος από τις Βρυξέλλες ή η Ελλάδα θα παραμείνει μία Δημοκρατία όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν».

«Ανατρέψτε τους αρχηγούς σας!»

Κάπως έτσι φτάσαμε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 που διεξήχθη στις 18 Μαΐου, που βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει εκείνο το κυριακάτικο βράδυ για την είσοδο της «εκλεκτής» του Ρένας Δούρου στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών. Τότε ο Αλ. Τσίπρας διακηρύσσει ότι «οι ευρωεκλογές στις 25 Μάη θα είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ στον τόπο για το μνημόνιο»!

Όσοι πίστευαν ότι όσο θα πλησιάζαμε στην κάλπη των ευρωεκλογών του 2014 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαζε υπέρμετρα τους τόνους επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Στις 21 Μαΐου από την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας καλεί σε «ξεσηκωμό», μιλά για «δημοψήφισμα» και «μητέρα των μαχών» και έχει πάλι τον…  καημό της Μέρκελ: «Τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!».

Μετά συνέχισε με τα γνωστά διλλήματα: «Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τη βαρβαρότητα ή με την ανατροπή της; Με τη δημοκρατία ή με τις Κάννες; Με το χτες ή με το αύριο; Και η απάντηση στα διλήμματα αυτά είναι μια: Με τον ΣΥΡΙΖΑ!».

Είναι πλέον 22 Μαΐου 2014 και από το βήμα της κεντρικής προεκλογική ομιλίας στην Αθήνα, πια, ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επιχειρήματα βγαλμένα από την ταραγμένη δεκαετία του ‘60: Για τον «παλιό κόσμο που φεύγει», για τους «εκλεκτούς των δανειστών», για την κατάργηση των μνημονίων, για την ολιγαρχία, αλλά και για τον λαό που «θα διώξει το παλάτι της διαπλοκής, το παλάτι του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου», για τον Σαμαρά που «κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες της κυρίας Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ»«για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές “πρωθυπουργοί του Μπαρόζο”»Διότι, «στις 25 τελειώνουμε με όσους τόσα χρόνια μάς τελειώνουν».

Όπως θυμίζει η Σ. Βούλτεψη, την ίδια ημέρα ο πρόεδρος τν ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, από τη δική του προεκλογική ομιλία, στο Περιστέρι, καλεί τους οπαδούς της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν(!) τους αρχηγούς τους:

«Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους»…

Ποια ήταν συνολικά η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά; Όσο η αντιπολίτευση εκτόξευε πρωτόφαντους χαρακτηρισμούς για την κυβέρνησή του όπως ότι είναι «προϊόν ανωμαλίας» ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και τότε πρωθυπουργός περιόδευε και εκείνος την Ελλάδα όχι για να υβρίσει  τους αντιπάλους του αλλά ξεδιπλώνοντας το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Τον μόνο που είπε –θυμίζει η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος της Ν.Δ.– ήταν ότι… δεν έχει να πει τίποτα στον αντίπαλό του:

«Έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας και μας μιλάει για “πειραματόζωα”. Να του θυμίσουμε ότι ήθελε να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα; Μια πλούσια σε πετρέλαια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που έχει βυθιστεί στην κρίση και στην ανέχεια, για πάρα πολλά χρόνια τώρα! Ωραία “πειράματα” θα μας έκανε με τον μακαρίτη Ούγκο Τσάβες!

»Να του θυμίσουμε ακόμα, ότι ήθελε να ακολουθήσουμε το “παράδειγμα” της Αργεντινής;

»Εδώ που φτάσαμε, με τον κ. Τσίπρα δεν έχω τίποτε να πω! Ποτέ στη ζωή μου δεν άκουσα τόσα πολλά ψέματα μαζεμένα, τόσες συκοφαντίες, τόσες ύβρεις, τόσες ασυναρτησίες, τόση ανευθυνότητα, τόση υποκρισία.

»Δεν με ενδιαφέρει το παραλήρημά του. Δεν με αφορά! Αλλά οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, δεν πρόκειται να αφήσω να πάνε στράφι!»

Το δυστύχημα είναι ότι και πολύ πίσω πήγαν οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού και ότι πέντε χρόνια μετά, ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του συνεχίζουν το υβρεολόγιο και την εργαλειοποίηση σχεδόν κάθε κοινοβουλευτικής (και όχι μόνο) διαδικασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης