Ο Πομπέο απειλεί την Ελλάδα με κυρώσεις για το ιρανικό τάνκερ

Ο Μάικ Πομπέο απειλεί την Ελλάδα με κυρώσεις για το ιρανικό τάνκερ. «Όποιος το αγγίξει, θα υποστεί συνέπειες» διαμηνεύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για το δεξαμενόπλοιο που αναχώρησε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου και πλέει προς Καλαμάτα.

Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων, διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

“Το τάνκερ μισθώθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης”

Αίσθηση πάντως προκάλεσε δημοσίευμα του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ILNA το οποίο αναφέρει ότι το τάνκερ Adrian Darya 1 έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά την κατάσχεσή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης», μετέδωσε, συγκεκριμένα, το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος που οι ΗΠΑ αντιδρούν έντονα για το ενδεχόμενο ελλιμενισμού και υποστήριξης του Adrian Darya 1 είναι η πεποίθησή τους ότι συνδέεται με τους Φρουρούς τους Επανάστασης, του οποίους έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης