Ο πονόψυχος υπουργός «εκθρόνισε» τον… σύντροφο εργολάβο!

Υποφέρει ο… ψυχοπονιάρης Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος με τις κατατμήσεις στο έργο της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου αφήνει τον δρόμο χειρότερο από ό,τι τον παρέλαβε!  

Τον Χρήστο Σπίρτζη μπορείς να τον κατηγορήσεις για χίλια δύο πράγματα. Ότι πούλησε εν μία νυκτί το ΠΑΣΟΚ για να υπουργοποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι καπνίζει σε δημόσιους χώρους γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον αντικαπνιστικό νόμο, ακολουθώντας τα χνάρια του Πολάκη. Ότι εγκαινιάζει πόντο-πόντο το μετρό Θεσσαλονίκης στήνοντας φιέστες. Ότι έκανε όλα τα χατίρια στον Θύμιο τον Λυμπερόπουλο, ή ότι άφησε ελεύθερα τα διόδια στον Ωρωπό για να τον ψηφίσουν στις εκλογές.

Για ένα πράγμα δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις τον υπουργό Υποδομών. Ότι δεν είναι πονόψυχος.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Το κλάμα για τις δύσκολες αποφάσεις το έχει στο τσεπάκι ο Χρ. Σπίρτζης. Λες και είναι ηθοποιός, που λόγω ρόλου αναγκάζεται να κλάψει. Παράδειγμα, η συγκλονιστική ατάκα που εκστόμισε από του βήματος του Κοινοβουλίου την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την κύρωση της παραχώρησης των 14 αεροδρομίων. Τι είχε πει τότε που θα μείνει στην ιστορία; «Υπογράψαμε τη σύμβαση με πολύ πόνο… Βρήκαμε όταν πήραμε από την ΥΠΑ τις συμβάσεις, κάποιους όρους που έπρεπε να διορθωθούν. Δεν δώσαμε εμείς τα αεροδρόμια. Τα έδωσαν όσοι έκαναν τον διαγωνισμό που έβαλαν τους συγκεκριμένους όρους». Πάντως, στη σύμβαση παραχώρησης με βάση τη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Fraport είχε και τη δική του τζίφρα. Φαρδιά-πλατιά, αλλά μουσκεμένη από το κλάμα.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το γεγονός ότι κηρύχθηκε έκπτωτος από την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου ο Χρήστος Καλογρίτσας; Μα το υπουργείο του κ. Σπίρτζη τον κήρυξε έκπτωτο. Αλλά κι αυτό ο υπουργός το έκανε με πόνο ψυχής. Και το απέδειξε στην πράξη αυτό.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις κατατμήσεις που έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης σε αυτό το έργο, προκειμένου η εταιρεία του συνονόματου Καλογρίτσα (ο εθνικός εργολάβος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) να προσφέρει τεράστιες εκπτώσεις; Ουδείς. Ποιος μπορεί να λησμονήσει το ότι ο κ. Σπίρτζης έψησε και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πως όλα γίνονται για το καλό της περιοχής, με συνέπεια να τον πάρει στον λαιμό του, καθώς στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ακούν Απόστολος Κατσιφάρας και παθαίνουν αλλεργία; Επίσης ουδείς.

Κι όμως, ο κ. Καλογρίτσας δεν σεβάστηκε τον πονόψυχο Σπίρτζη και μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία δεν κατέθεσε τις δύο εγγυητικές καλής εκτέλεσης ύψους 1,4 και 1,2 εκατομμύρια, αντίστοιχα, και το υπουργείο του κ. Σπίρτζη αναγκάστηκε να τον κηρύξει έκπτωτο. Να φανταστείτε ότι στο υπουργείο Υποδομών κηρύχθηκε εκτός από έκπτωτος ο Καλογρίτσας και τριήμερο πένθος. Όχι, πονηρούληδες, επειδή ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι φίλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω του πονόψυχου υπουργού.

Βέβαια ο κ. Καλογρίτσας όπως και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου παρουσίασε τα βοσκοτόπια του Οδυσσέα (συγγνώμη, φίλου του επιχειρηματία) στη μαγευτική Ιθάκη, έτσι και στο σημαντικό αυτό έργο στην Πατρών-Πύργου έδειξε ότι δεν ήταν κύριος. Είναι αντιληπτό πως ο όμιλος Καλογρίτσα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία ο επιχειρηματίας άσκησε πιέσεις, αλλά εις μάτην. Ένεκα εκλογών η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια. Έτσι, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών προχώρησαν στις 11 Ιουνίου στο επόμενο βήμα, με βάση όσα ορίζει ο νόμος.

Οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης που συνεπάγονται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα είναι βασική προϋπόθεση για να υπογραφούν οι συμβάσεις. Η αδυναμία Καλογρίτσα να προσκομίσει την εγγυητική μετά την άρνηση της Τράπεζας Αττικής και του ΤΜΕΔΕ να τον στηρίξουν, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Όπως όμως φανερώνουν οι εξελίξεις, το σίριαλ θα συνεχιστεί.

 

Η τράπεζα Αττικής

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο ως προς τη διαχείριση του φακέλου Καλογρίτσα, δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να συνεδριάσουν εκ νέου οι αρμόδιες Επιτροπές πιστοδοτήσεων και risk committee για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη της εγγυητικής Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρεία η οποία κηρύσσεται έκπτωτη από ένα έργο, έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μέσα σε 10 ημέρες από την έκδοση της απόφασης με το αιτιολογικό ότι η έκπτωσή της προκαλεί ζημία και επηρεάζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αυτομάτως αναστέλλεται η έκπτωση από το έργο και η εταιρεία μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την εγγυητική προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο.

Κατόπιν τούτων, η Αττικής καλείται να ζυγίσει τις αποφάσεις της ανάμεσα στην έκδοση της εγγυητικής που θα δώσει σωσίβιο στην εταιρεία και στην κατάρρευση του ομίλου που βουλιάζει μέσα σε χρέη ύψους 120 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι η έκπτωση από το έργο συνεπάγεται και την κατάπτωση των εγγυητικών συμμετοχής συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, προκαλώντας επιπλέον ζημία για την τράπεζα.

 

Καθυστερήσεις…

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η περίφημη εργολαβία Πάτρα-Πύργος θα βρεθεί αντιμέτωπη στην καλύτερη περίπτωση με νέες καθυστερήσεις μέχρι το υπουργείο να προσκαλέσει τους επόμενους μειοδότες (Cyfield, Πετρής Τεκάλ), ή με την πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί εάν τελικά ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία καταφέρει να βρει την εγγυητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις δύο εργολαβίες Πύργος – Δουναίικα και Κυλλήνη – Βάρδα, ο κ. Καλογρίτσας είχε προσφέρει δυσθεώρητες εκπτώσεις (53,05% και 50,39%), για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους του έργου ήταν βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί από την ΕΕ.

Το άσχημο για τον πονόψυχο Σπίρτζη είναι ότι θα φύγει από υπουργός και αφήνει ένα δρόμο χειρότερο από ό,τι τον παρέλαβε.

 

 

Διαβάστε επίσης