Ο ΠΟΥ μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων με την… βοήθεια του κοινού

Με κυριότερο στόχο να αποφευχθούν οι διακρίσεις και ο στιγματισμός

Να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων, έχει αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο να αποφύγει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό.

Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός έχει ζητήσει τη βοήθεια του κοινού, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την αποθάρρυνση παρανοήσεων που σχετίζονται με το σημερινό όνομα της νόσου. «Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για το νέο όνομα της νόσου για την ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του.

Και μπορεί η απόφαση για τα ονόματα να εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, ωστόσο ο Οργανισμός επιτρέπει στον κόσμο να υποβάλλει ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης.

Τοπικά τμήματα υγείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα την ευλογιά των πιθήκων. Στο Σικάγο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται η ονομασία MPV.

Σημειώνεται πως από τον Μάιο μέχρι σήμερα, η νόσος αριθμεί πάνω από 31.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Την εποχή εκείνη, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν.

Στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε σύσκεψη με ομάδα εμπειρογνωμόνων και αποφάσισε να μετονομάσει τους δύο κυρίαρχους τύπους της ευλογιάς των πιθήκων, αυτόν της «Δυτικής Αφρικής» και εκείνον της «Λεκάνης του Κονγκό (κεντροαφρικανική)». Οι τύποι αυτοί θα ονομάζονται πλέον επίσημα Κλάδος I και Κλάδος II, αντίστοιχα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα