Ο Πραξιτέλης δίδαξε τον Κλάτενμπεργκ

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, με τις ενέργειες και αποφάσεις του, έδειξε πως είναι πολύ μακριά απ’ τους διαιτητές. Δεν τους αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους, αλλά ως μηχανές παραγωγής… σφυριγμάτων. Είναι περίεργο ένας διαιτητής της δικής του εμπειρίας να μην αντιλαμβάνεται πόσο ρόλο παίζει η ψυχολογία στην επίδοση ενός ρέφερι.

Ο Άγγλος στέρησε το κίνητρο από κάθε διαιτητή, με την απόφασή του να μην ανεβάσει κανέναν στη μεγάλη κατηγορία. Πού ακούστηκε σε οποιοδήποτε επάγγελμα να μην υπάρχει επιβράβευση, παρά μόνο… υποβιβασμοί. Οι διαιτητές της Super League2 με τι στόχο να μπουν στο νέο πρωτάθλημα, όταν όπως και να σφυρίξουν έχουν πάρει το μάθημα της απαξίας. Και αν κανείς δεν είχε την ικανότητα για κάτι παραπάνω, ποιος έχει την ευθύνη; Μάλλον ο Κλάτενμπεργκ θα πρέπει να κοιτάξει τον καθρέφτη του.

Ο αξιακός κώδικας του Άγγλου φαίνεται πως δεν ταιριάζει σε αυτά τα χώματα. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Κυριαρχεί το συναίσθημα, η πολυπραγμοσύνη και όχι η ρομποτική.

Ο Κλάτενμπεργκ πήρε την καλύτερη απάντηση στα καμώματά του από τον Πραξιτέλη Ζαχαριάδη. Έναν διαιτητή που κόσμησε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μπορεί λάθη να έκανε, αλλά η ντομπροσύνη και το ήθος του δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Η φράση πως: «Εγώ δεν θα παρακαλούσα ν’ αποκλειστεί η Εθνική της χώρας μου για να διευθύνω έναν τελικό», ήταν μαχαιριά στην καρδιά του Κλάτενμπεργκ που δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει επί πτωμάτων.

Ο Ζαχαριάδης πήγε με τον γιο του στην Τούμπα για το ματς με τον Άγιαξ και ο μικρός φορούσε φανέλα του ΠΑΟΚ. Δεν κρύφτηκε. Δηλαδή, υπάρχει κάποιος στον χώρο που δεν υποστήριζε μια ομάδα; Το θέμα είναι τι σφυρίζει, ποιες αποφάσεις παίρνει.

Ο Μακεδόνας ρέφερι κάθε λίγο και λιγάκι ενίσχυε φιλανθρωπικά Σωματεία, δίνοντας την αποζημίωσή του από αγώνες. Κι ας έπαιρνε ψίχουλα μπροστά σε αυτά που εισπράττει ο Κλάτενμπεργκ. Ο Άγγλος έριξε τον Ζαχαριάδη στη Super League2, και αυτός πήρε το καπελάκι του κι έφυγε. Και τον δίδαξε ακόμη και σε αυτό το πικρό «αντίο» τι σημαίνει άνθρωπος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα