Ο ψεύτης του Μαξίμου

Βροχή διαψεύσεων για το fake news του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που προκάλεσε μέχρι και τις αντοχές του Ευκλείδη Τσακαλώτου – Εκνευρισμός στην πλατεία Συντάγματος για το δημοσίευμα που μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες ο ψεύτης του Μαξίμου, ο οποίος έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την «είδηση» ότι κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στην ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις! Ο ευφάνταστος μάλιστα ψεύτης υποστήριξε ότι γνώση είχε λάβει και η αντιπολίτευση. Και όλα αυτά περί τις 06.00΄ της Παρασκευής, για να προλάβουν και την ειδησεογραφία της ημέρας. Μόνο που υπολόγισαν χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο…

 

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που κορυφαίος υπουργός διαψεύδει όχι μόνο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, δεν είχε άλλη επιλογή για να διασώσει την όποια τιμή της κυβέρνησης, αλλά κυρίως να προστατέψει τον εαυτό του απέναντι στο fake news που το ΑΠΕ κυκλοφόρησε για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα αφεντικά. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΑΠΕ αλλοιώνει (και παραποιεί) ειδήσεις, αποκρύπτοντας τα δυσάρεστα για την κυβέρνηση. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι εκείνου που έγινε την Παρασκευή το πρωί, η απόσταση είναι χαοτική.

Βέβαια, το μυαλό και οι γνώσεις του  συντάκτη δεν φτάνουν ώστε να καταλάβει τον ρόλο που έχουν πλέον οι συναντήσεις με τους θεσμούς. Εποπτικός είναι ο ρόλος τους και παρακολουθούν την πορεία που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Καμία απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί παρά μόνο να γίνει off the record συζήτηση. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου (διαβάστε αναλυτικά στη διπλανή σελ. 4).

Ακόμα και αν οι εκπρόσωποι των Θεσμών σχολίασαν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό δεν είναι δεσμευτικό και πολύ περισσότερο δεν είναι ανακοινώσιμο!

Επέμεναν στο ψέμα

Το θράσος των υπευθύνων του ΑΠΕ είναι τέτοιο που, μόλις άρχισαν οι διαψεύσεις να παίζουν βροχή, αντί να βρουν έναν εύσχημο τρόπο –άλλωστε έντονη ήταν και η αντίδραση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών– να ανακαλέσουν επέμειναν στην «αποκάλυψή» τους! Έτσι, ανάγκασαν «Έλληνα αξιωματούχο» να τους διαψεύσει οριστικά και αμετάκλητα!

Πιο συγκεκριμένα, με δηλώσεις του σε οικονομικούς συντάκτες τόνισε χαρακτηριστικά πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν, ούτε να εγκρίνουν».

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι, στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (που επίσης υποστήριξε με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ), αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.

«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κ.λπ.), τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές, αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «συμφωνήσαμε σε κάποια μέτρα ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό κόστος αν τα κάναμε, συμφωνήσαμε για το πώς θα συγκλίνουμε, για το πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος (αν είναι π.χ. 850 εκατ. ευρώ όπως λένε οι θεσμοί ή αν είναι λίγο λιγότερα ή παραπάνω), ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, συζητήσαμε τη διαδικασία για το τι και πώς θα γίνει με τον κατώτατο μισθό, και η συζήτηση συνεχίζεται»…

Εκνευρισμός στην Κομισιόν

Και διόλου τυχαίο δεν είναι πως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, επανέλαβε τη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «pacta sunt servanda» (δηλαδή, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ερωτηθείς σχετικά.

«Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο Α. Βιντερστάιν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτήν τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Ο Α. Βιντερστάιν ανέφερε, τέλος, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.

 

Τι είδαν τα κλιμάκια στην Αθήνα

Στην επίσημη δήλωση τους μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα, τα κλιμάκια των Θεσμών αναφέρουν μεταξύ άλλων πως έγιναν συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης