Ο… ρατσισμός χώρισε (για λίγο) την κυβέρνηση

Νέο πεδίο ενδοκυβερνητικής κόντρας βρήκαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με αφορμή το αίτημα για πάγωμα του νομοσχεδίου για το ρατσισμό. Αν και από την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρουπακιώτης δήλωνε πως όλα είναι έτοιμα, εν τούτοις ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σε συνεργασία με τον γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο ανακάλυψαν κενά στο νομοσχέδιο και αποφάσισαν να το παγώσουν καθώς πρέπει να εξεταστούν καλύτερα παράμετροι που έχουν να κάνουν με την κοινωνία.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο φωτογραφίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής και προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές μέχρι και τη διακοπή χρηματοδότησης κόμματος που εμπλέκεται σε ρατσιστικές εκδηλώσεις. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης, στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν τόσο στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και στη Ν.Δ. κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι φοβήθηκε τις αντιδράσεις της Χ.Α.

«Σήμερα η κυβέρνηση διέψευσε με εκκωφαντικό τρόπο τους κακόβουλους που την κατηγορούν ότι είναι τελείως ανελαστική και δεν αποδέχεται κανένα αίτημα. Τελικά οι κυβερνώντες άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής και απέσυραν το νομοσχέδιο για την πάταξη της ρατσιστικής βίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Τα κροκοδείλια δάκρυα από τους θιασώτες της δημιουργίας συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) περισσεύουν αφού υποστηρίζουν τη ΝΔ που συναγελάζεται ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή και επιβάλλει στην κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου».
Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως «ζητάμε να μην υπάρξει καμία αναβολή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, που πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε στα θέματα αυτά. Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία. Αναμένουμε φυσικά να τεθεί υπόψη μας το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου».

Από την πλευρά την η ΔΗΜΑΡ προφανώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης περιορίστηκε στο να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται: «Την ώρα που οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με πρωτοστατούσα τη ΔΗΜΑΡ προωθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επειδή θεωρούν ότι τους αφορά-και δικαίως-, την ίδια ώρα ο κοντόφθαλμος αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ τον ωθεί να επιχαίρει για τις πληροφορίες περί απόσυρσής του. Διαφορετικά τύμπανα βαράνε με τον ίδιο ήχο. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας είναι υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό».
Εν τέλει το πρόβλημα έλυσε ο ίδιος ο κ. Ρουπακιώτης ο οποίος επέμεινε στην αρχική του άποψη και έστειλε σύμφωνα με τον προγραμματισμό του το σχέδιο νόμου στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και στον υπουργό Επικρατείας βγάζοντας από την δύσκολη θέση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και κυρίως εκθέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θ.Π.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα