Ο Ρούτε έβαλε… ρότα για τα Σκόπια  

Μετά το επεισοδιακό όπως εξελίχθηκε πέρασμά του από την Αθήνα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός έκανε στάσεις σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα δεν είχε μόνο την πικρή επίγευση του επεισοδίου στο Μέγαρο Μαξίμου με την ομοεθνή του Ολλανδού πρωθυπουργού δημοσιογράφο να αποκαλεί ψεύτη τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εμπεριείχε και πολλά σημαντικά ζητήματα που συζήτησε κατ΄ ιδίαν ο Ρούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν οι δύο άνδρες σταθούν στα πόντιουμ και γίνει το… κακό.

Η ατζέντα δεν ήταν μικρή και αφορούσε μία ευρεία διεθνή θεματική ξεκινώντας από τα φλέγοντα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του μεταναστευτικού και της πανδημίας της Covid-19 που έχει αναζωπυρωθεί σε όλα τα κράτη, φτάνοντας ως την περεταίρω σύσφιξη των διμερών –κατά βάσιν οικονομικών– σχέσεων Ελλάδας και Ολλανδίας. Κι αυτό το τελευταίο είναι κάτι που εκτός από τη Χάγη επιθυμεί διακαώς και η Αθήνα. Όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ολλανδία βρίσκεται πολύ ψηλά (σ.σ. «πρωταθλήτρια» για το έτος 2020) στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας, με το απόθεμά τους να ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και το ποσοστιαίο μερίδιο επί του συνολικού επενδυτικού αποθέματος να διαμορφώνεται στο 17,4%.

Μία «βόλτα» και από τους γείτονες

Πέρα, όμως, από τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης στην Αθήνα έχει τη σημασία του, εθνικά και διπλωματικά, να ψηλαφιστεί το γεγονός ότι έπειτα από την ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Ρούτε έβαλε… ρότα για τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι όποιες αντιστάσεις είχαν οι Ολλανδοί για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας την Ε.Ε. και την ευρύτερη διεύρυνση της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν καμφθεί και στο μενού των επαφών Ρούτε με τον Έντι Ράμα και τον Ζόραν Ζάεφ (δεν είχε προλάβει να… ξαναπαραιτηθεί) κυριάρχησαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας αντίστοιχα, η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.

Ερωτηματικό παραμένει αν ο Ολλανδός συζήτησε στα Σκόπια για τη νέα σελίδα που ανοίγεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών έπειτα από τη νικηφόρα «εμφάνιση» του εθνικιστών του VMRO-DPMNE στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογών που φουσκώνει τα πανιά του ηγέτη τους Χριστιάν Μιτσκόφσκι. Αν και όσοι ξέρουν τα της διεθνούς διπλωματίας λένε ότι ο Μιτσκόφσκι πυροβολεί με άσφαιρα τη συμφωνία για την τήρηση της οποίας «καίγονται» οι Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα