Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε «ιεροκήρυκα» την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο κινέζος πρόεδρος συνεχίζει να υποτιμά τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του

Προκειμένου να υπερασπιστεί τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε την Τετάρτη σε απεσταλμένη του ΟΗΕ ότι «δεν υπάρχει λόγος διάφοροι “ιεροκήρυκες” να κάνουν κουμάντο σε άλλες χώρες».

Τα σχόλια του Σι, στη διάρκεια κλήσης βίντεο με την Ανώτατη Επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, είναι πιθανό να εντείνει τις επικρίσεις για το ταξίδι της στη χώρα, που κατά την άποψη ορισμένων θα μπορούσε να μετατραπεί σε εργαλείο προπαγάνδας για το Πεκίνο.                                                                                 Η Μπασελέτ που έφτασε στην Κίνα τη Δευτέρα για έξι ημέρες, αναμένεται να επισκεφθεί τη δυτική επαρχία της Σιτζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης, και ότι υιοθετεί πρακτικές εξαναγκαστικής αφομοίωσης και εργασίας, αλλά και ότι πραγματοποιεί αναγκαστικές στειρώσεις εις βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμανικών.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένως αυτές τις κατηγορίες.

Οι δηλώσεις του Σι

Όμως το ταξίδι – που αποτελεί την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Κίνα από το 2005 – κατατρύχεται από ερωτηματικά για το βαθμό πρόσβασης της Μπασελέτ και την ελευθερία της να μιλήσει με κατοίκους χωρίς κυβερνητική επίβλεψη, με ορισμένους να κρίνουν ότι οι ανησυχίες αυτές θα μπορούσαν να πλήξουν την αξιοπιστία του θεσμικού της ρόλου.

Την Τετάρτη, ο Σι υποστήριξε μιλώντας στην Μπασελέτ ότι η εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα «ταιριάζει στις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες» της χώρας του.

«Όσον αφορά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμιά χώρα δεν είναι τέλεια, δεν υπάρχει λόγος διάφοροι “ιεροκήρυκες” να κάνουν κουμάντο σε άλλες χώρες, και ακόμη πιο σημαντικό είναι το ζήτημα να μην πολιτικοποιείται, να μην γίνεται χρήση δυο μέτρων και δυο σταθμών και να μην χρησιμοποιείται ως πρόφαση για εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών», ανέφερε ο Σι σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό κανάλι CCTV.

Η Μπασελέτ από την πλευρά της σημείωσε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη επειδή «είναι προτεραιότητά μου να έρθω σε επαφή απευθείας με την κινεζική κυβέρνηση για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δήλωση που παραχώρησε στο CNN.

«Προκειμένου η ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια να είναι βιώσιμες – τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να τοποθετηθούν στον πυρήνα τους. Η Κίνα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στο εσωτερικό πολυμερών θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις που απειλούν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη, όπως εκείνες που αφορούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και την αστάθεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, την ανισότητα, την κλιματική αλλαγή και πολλές ακόμη», ανέφερε η Μπασελέτ.

Η Σιντζιάνγκ δεν αναφέρθηκε ούτε στην αποδελτίωση της συνάντησης από το CCTV, ούτε και στη δήλωση της Μπασελέτ.

Οι διαφωνίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Μπασελέτ αναμένεται να επισκεφθεί τις πόλεις Κασγκάρ και Ουρούμτσι της Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ. Το υπουργείο ανέφερε ότι το ταξίδι της θα πραγματοποιηθεί εν κλειστώ, εννοώντας ότι η αποστολή της θα είναι απομονωμένη σε μια «φούσκα» με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ δεν επιτρέπεται να τη συνοδεύει κανείς ξένος δημοσιογράφος.

«Δεν περιμένουμε η Κίνα να παραχωρήσει την απαραίτητη πρόσβαση που απαιτείται για την πραγματοποίηση μιας πλήρους, αδέσμευτης αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πιρς, σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος που συμφώνησε στην επίσκεψη υπό αυτές τις συνθήκες», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Μπασελέτ δεν θα καταφέρει να αποκτήσει την πλήρη εικόνα «των φρικαλεοτήτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας» στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Μπασελέτ «θα πρέπει να αναφερθεί στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις ακραίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη διάρκεια του ταξιδιού της.

«Η πολύ καθυστερημένη επίσκεψη της Μισέλ Μπασελέτ στη Σιντζιάνγκ είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να αναφερθεί στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιπαλέψει τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να κρύψει την αλήθεια», δήλωσε η γενική γραμματέας του οργανισμού, Άγκνες Καγιαμάρ.

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση απέναντι σε αυτές και να μην επιτρέψει στην Κίνα να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την εξόφθαλμη προπαγάνδα της».

Πηγή: CNN

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα