Ο συγκυβερνήτης οδήγησε το αεροσκάφος στη συντριβή

«Συντριβή αυτοκτονίας» είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, η αεροπορική τραγωδία του Airbus A320 της Germanwings που οδήγησε στον θάνατο 150 ανθρώπους. Με την αγωνία στο… κόκκινο, ο πλανήτης άκουσε τον εισαγγελέα της γαλλικής πολιτείας να ανακοινώσει πως ο συγκυβερνήτης κλειδώθηκε μέσα στο πιλοτήριο και ο έμπειρος κυβερνήτης έμεινε εκτός.

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς που μιλούν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) η συντριβή πιθανώς οφείλεται σε απόφαση αυτοκτονίας όποιου κι αν βρισκόταν στο πιλοτήριο. Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι κυβερνήτης ήταν ο πατέρας δύο παιδιών Πάτρικ Σ. από το Ντίσελντορφ και συγκυβερνήτης ο Αντρέας Λ. από το Montabaur της Ρηνανίας. Πρώην συνάδελφος του πιλότου του μοιραίου Airbus Πάτρικ Σ. δηλώνει στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο “Europe 1” ότι δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτεί την αυτοκτονία. «Ήταν ένας από τους καλύτερους. Από τους καλύτερους πιλότους που είχαμε στην εταιρεία. Είμαι 100% σίγουρος πως έκανε ό,τι μπορούσε, ό,τι περνούσε από το χέρι του.  Τον γνώριζα πολύ καλά, είχε αρκετή εμπειρία. Ήταν ένας καλός πατέρας, με αίσθηση του χιούμορ. Το σενάριο της αυτοκτονίας δεν θα περνούσε ούτε ένα δευτερόλεπτο από το μυαλό του».\

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AFP, για να αρχίσει το μοιραίο αεροπλάνο πορεία καθόδου επί 11 λεπτά, μία κανονική προσγείωση δηλαδή, πρέπει να γίνουν συνειδητές και πολύ προσεκτικές κινήσεις μέσα στο πιλοτήριο.

Για την ακρίβεια, οι γάλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο δύο λόγοι μπορούν να συντρέχουν με δεδομένο ότι ο συγκυβερνήτης έμεινε μόνος του στο πιλοτήριο: ή ήθελε να αυτοκτονήσει ή αρρώστησε ξαφνικά. Ωστόσο προσθέτουν ότι το ενδεχόμενο ασθένειας είναι σχεδόν απίθανο γιατί οι προσεκτικοί χειρισμοί που απαιτούνται για να αρχίσει να προσγειώνεται το Airbus δεν θα μπορούσαν να γίνουν από έναν άνθρωπο που παρουσίασε ξαφνικό πρόβλημα υγείας. «Το να πετάξεις κατευθείαν πάνω στο βουνό δεν βγάζει νόημα», αναφέρει εις εκ των ειδικών και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για μία μη φυσιολογική αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση των πιλότων, είτε δείχνει ότι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στην πτώση για κάποιο λόγο».

Το δημοσίευμα των New York Times
Σε μία αποκάλυψη που ρίχνει στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στις γαλλικές Άλπεις, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ένας από τους δύο πιλότους του μοιραίου Airbus, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος. «Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς», είπε ένας ερευνητής του καταγραφέα των συνομιλιών. «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση», λέει ο ερευνητής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», πρόσθεσε ο ίδιος ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, χωρίς να διευκρινίζει εάν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.

Η ίδια πηγή, που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης και την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζει πως η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος. Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η χαμηλού κόστους Germanwings, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες o ένας εκ των πιλότων έμεινε κλεισμένος έξω από το κόκπιτ. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Germanwings και είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν θα συμμετάσχουμε σε εικασίες. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ανήκει στις αρμόδιες αρχές», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Germanwings. Τέλος, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πέταξε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πάνω από τον τόπο της τραγωδίας ανέφερε πως το περίβλημα του δεύτερου μαύρου κουτιού του Airbus «βρέθηκε», αλλά «όχι και το ίδιο το μαύρο κουτί».

Διαβάστε επίσης