Ο Σημίτης σχεδιάζει αντεπίθεση

«Είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στον βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα. Οι σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015. Χρέος των κυβερνώντων είναι να παράγουν πολιτική για το μέλλον και όχι λάσπη για το παρελθόν. Όπως έχω δηλώσει, προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου δεν με αγγίζουν». Αυτές οι 70 λέξεις ήταν η απάντηση του Κώστα Σημίτη σχετικά με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχοντας σε περίοπτη θέση τις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Βασιλάκου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση στο γραφείο του, στο ισόγειο της Βουλής, δέχεται επισκέψεις, προετοιμάζει μόνος του τα άρθρα και τις παρεμβάσεις του, παρά τα 82 του χρόνια.

Οι επισκέψεις που δέχεται από τους ενεργούς πολιτικούς του ΚΙΝΑΛ, όπως εκτιμά τόσο ο ίδιος, όσο και η Φώφη Γεννηματά, συσπειρώνουν τη βάση του κόμματος. Και όπως λένε κάποιοι εκ των συνομιλητών του, «ο πρώην πρωθυπουργός μετράει τώρα αφενός μεν τους φίλους του, αφετέρου δε το εάν και πόσο δημοφιλής είναι στη βάση του Κινήματος Αλλαγής».

Ήδη εκτός των πολιτικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ προς υποστήριξή του έστερξαν ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Τάσος Γιαννίτσης. Ο κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και προτεινόμενος από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, ασχολήθηκε με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ανεξάρτητα, RemainFulMuteΑκαθώς διορίστηκαν το φθινόπωρο του 2017 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Οι κυβερνητικοί αντιτείνουν ότι η στελέχωση της Αρχής έγινε με πλήρη εφαρμογή του νόμου, βάσει του οποίου προτείνει μέλη εγνωσμένου κύρους ακόμα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζουν την Αρχή «παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία». Μάλιστα ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε προ ημερών στην «Καθημερινή»: «Είναι εντυπωσιακό ότι οι δύο λαϊκισμοί, ο δεξιός και ο αριστερός, συμπλέκονται, συνεργάζονται και συνασπίζονται κατά του κ. Σημίτη».

Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαννίτσης, σε άρθρο του στο «Βήμα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας Σημίτης, που στη Δικτατορία συμμετείχε σε βομβιστική οργάνωση με τον Καράγεωργα, τον “Κουλοχέρη” κατά κάποιους, ήταν ένας πρωθυπουργός που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα του, όχι μόνο τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη χρυσή δεκαετία των sixties, αλλά και τις πιο σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες, υγεία, εκπαίδευση». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός παρουσιάζοντας, παράλληλα, βασικά οικονομικά μεγέθη (μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής ΑΕΠ και επενδύσεων και μέσοι όροι περιόδου για πληθωρισμό, ανεργία, ελλείμματα και χρέος) ανά ιστορικές περιόδους, επισημαίνοντας ότι «είναι βέβαια γνωστή η μπούρδα ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Σωστή η μπούρδα, αν οι αριθμοί είναι κίβδηλοι. Μόνο που τότε δεν φταίνε οι αριθμοί, αλλά όσοι τους φτιάχνουν. Το διαφορετικό είναι πιο πιθανό: Όταν οι αριθμοί δυστυχούν, οι άνθρωποι επίσης δυστυχούν. Όχι, ίσως, πάντα, αν σκεφτούμε την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, τις οικονομικές και πολιτικές Μαφίες ή τη διαφθορά, αλλά ξέρουμε ότι στην ελληνική πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοια».

Ήδη η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει λόγο για κάποια χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό του αδερφού του Σπύρου και μάλιστα ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει περάσει όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΑΝΕΛ και τώρα ετοιμάζει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ), έτρεξε να το δηλώσει σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σημίτης, πέραν των δύο επίσημων δηλώσεών του, αποφεύγει τα πολλά-πολλά με τον Τύπο, ακόμη και με τους επισκέπτες του. Απλά οι συνεργάτες του συγκεντρώνουν το υλικό για την αντεπίθεση μετά το τέλος του ελέγχου. Κι όπως εξηγούν στους δημοσιογράφους, «ο πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του καταθέτουν με τη μέγιστη σχολαστικότητα φορολογικές δηλώσεις και δημόσια γνωστές δηλώσεις πόθεν έσχες, μέσα στις οποίες καταγράφονται οι διακυμάνσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους». Όσο για τον Ζοσεράν, τον πρώην επικεφαλής της γαλλικής Thales, επισημαίνουν ότι «τα γαλλικά δικαστήρια δεν αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς του για διεθνείς μίζες και τον φυλάκισαν». Επίσης, υπενθυμίζουν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου το 2006 είχε κερδίσει μήνυση κατά του Ζοσεράν στα γαλλικά δικαστήρια.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα