Ο Σκουρλέτης ένωσε Περιφερειάρχες και δημάρχους

Από του βήματος του κοινού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ ο Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε σημεία του “Κλεισθένη”, του νομοσχεδίου που επί της ουσίας επιβάλλει την ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες με μοναδικό στόχο να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν έχει δύναμη στον χώρο των ΟΤΑ.

Ο ίδιος ο υπουργός αναφέροντας κάποια σημεία έκανε λόγο για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανακοίνωσε  ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019. Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν». Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα. Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων. Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Αντιδράσεις

Όπως ήταν λογικό, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες από όλους. Χαρακτηριστικά μόνο ο Βασίλης Λεβέντης είπε πως θα στηρίξει τον Κλεισθένη. Αντίθετα ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως η Ν.Δ. θα στείλει τον “Κλεισθένη” στα σκουπίδια, καταργώντας την απαλή αναλογική στους δήμους, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε επιφυλακτικός, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αντί να μεταφέρει σοβαρές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάζει τις μειοψηφίες στους δήμους να κρατούν όμηρους τους πολίτες.

Από την δική του πλευρά ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών δήλωσε ότι “δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες “εξπρές” ψήφισης του νομοσχεδίου», υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

Ο Γιάννης Σγουρός Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι αλήθεια ότι καμία σοβαρή κυβέρνηση σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα επιχειρούσε να κάνει έναν μόλις χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη θητεία των αιρετών, εν επιγνώσει της ότι αυτές οι αλλαγές εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και μπορεί να φέρουν το απόλυτο χάος. Εδώ όμως δεν πρόκειται για όποια κι όποια κυβέρνηση. Πρόκειται για την κυβέρνηση που έκανε το «ναι» «όχι» και το «όχι» «ναι» στο δημοψήφισμα. Για την κυβέρνηση που έλεγε ότι ο Καλλικράτης δεν αλλάζει, αλλά καταργείται. Για την μοναδική κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που αντί η τακτική να αποτελεί μέρος της πολιτικής, η πολιτική αποτελεί μέρος της τακτικής της. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάκτυλό μας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών επιμένει στην απλή αναλογική και μάλιστα σε μια μορφή ερμαφρόδιτη που καθιστά τους εκλεγμένους της πλειοψηφίας, έρμαια των μειοψηφιών είναι ένας. Γιατί έτσι νομίζει ότι το κόμμα του θα διασωθεί πολιτικά και θα διατηρήσει ενεργό ρόλο και μετεκλογικά. Προσωπικά καλώ την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών να μην θυσιάσουν την αυτοδιοίκηση στον βωμό μικροκομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων».

«Δεν θα συνηγορήσουμε στη παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην επιτροπεία της από διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς» δήλωσε  κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση δε σημαίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος και εφαρμογή της απλής αναλογικής», η οποία «για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή της», υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα