Ο Σουλτάνος έχει νεύρα

Η 16η Απριλίου 2017 είναι μία ημερομηνία-σταθμός για την Τουρκική Δημοκρατία. Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, μία ιστορική στιγμή για τη γειτονική χώρα, είναι το όχημα που χρειάζεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε και… τυπικά να καταστεί «Σουλτάνος».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Οκτώ μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, που αποδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και οδήγησε σε ένα πογκρόμ διώξεων κατά πάντων, η Τουρκία είναι μια χώρα που μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δημοκρατία. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το σχέδιο του Ερντογάν δεν μοιάζει να πηγαίνει και τόσο καλά, προκαλώντας εκρήξεις θυμού στον ούτως ή άλλως ευέξαπτο Πρόεδρο. Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, το φως της δημοσιότητας βλέπουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο «όχι» – κάτι που εάν τελικά επιβεβαιωθεί θα πληγώσει το γόητρο του «Σουλτάνου».

Πιο αναλυτικά, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο «Eurasia», μεταξύ 3 και 9 Μαρτίου, το 57,57% δηλώνει ότι θα πει «όχι», ενώ 42,43 % θα πει «ναι». Σε άλλη έρευνα, από την εταιρεία Net Research & Consulting Center, το «όχι» είχε και πάλι προβάδισμα με ποσοστό 51,1%, ενώ υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης δήλωνε το 48,9 % των ερωτηθέντων. Βέβαια, υπάρχουν και εταιρείας δημοσκοπήσεων που δείχνουν άνετη επικράτηση της πρότασης Ερντογάν, όπως για παράδειγμα αυτής της Genar που δίνει 55% στο «ναι» και 45% στο «όχι», ή της MAK που ανεβάζει το ποσοστό τού «ναι» στο 59,77% έναντι 40,23% του «όχι».

«Θύμα» η Τουρκία
Κόντρα στο δημοσίευμα της «Deutsche Welle», που υποστήριζε ότι η διαμάχη Ρούτε – Ερντογάν «έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας», οι κάλπες στη «χώρα της τουλίπας» ανέδειξαν εκ νέου νικητή τον κεντροδεξιό πολιτικό που ύψωσε ανάστημα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η συγκεκριμένη κόντρα, βέβαια, βολεύει εξίσου και τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος –στα ελεγχόμενα από τον ίδιο ΜΜΕ– θα παρουσιάσει τη χώρα του ως «θύμα» των Δυτικών, συσπειρώνοντας ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους του και αποκτώντας ένα έρεισμα παραπάνω στους αναποφάσιστους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λειτουργώντας ως φερέφωνο του «Σουλτάνου», δεν δίστασε να παρομοιάσει την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ με τους ναζί και να ψέξει τους Ολλανδούς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι η κόντρα αυτή τον ευνοεί δημοσκοπικά, δεν ακυρώνει την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι «έχει νεύρα». Στον διαταραγμένο –σύμφωνα με ψυχολόγους που μελέτησαν τις αντιδράσεις του– ψυχικό του κόσμο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει μία τόσο μεγάλη μερίδα πολιτών που –παρά το πογκρόμ διώξεων εναντίον όποιου ο ίδιος αποφάσιζε να «βαφτίσει» πραξικοπηματία– λέει «όχι» στις προσταγές του! Μάλιστα, όπως πολύ εύστοχα έγραψε το «Politico», «ακόμα και αν θέλουμε να πιστέψουμε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν μια αναμέτρηση θρίλερ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιθανότητες των δύο επιλογών είναι ίσες. Πολλοί άνθρωποι διακινδυνεύουν την καριέρα τους και το μέλλον τους, κάνοντας εκστρατεία ανοιχτά και δημόσια υπέρ του “όχι”».

Ανησυχεί η Ελλάδα
«Όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», λέει η λαϊκή σοφία και τη συγκεκριμένη παροιμία πρέπει να την έχουν κατά νου τους στην κυβέρνηση. Η όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ολλανδία, τη Γερμανία ή την Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Ο Ρούτε, που για τους δικούς του λόγους κάνει «τσαμπουκά» στον Ερντογάν, βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Εάν λοιπόν ο θυμωμένος Ερντογάν αποφασίσει να «τιμωρήσει» την Ευρώπη –κάτι που δηλώνει ανοιχτά– με νέες καραβιές προσφύγων και παράνομων μεταναστών, το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι η Ελλάδα, που με κλειστό τον «βαλκανικό διάδρομο» και με τις περισσότερες χώρες της Ένωσης να αρνούνται να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Με απλά λόγια, εάν ο «Σουλτάνος» αποφασίσει να προχωρήσει πέρα από τα λόγια, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα