Ο Στρατός θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο “Μπάλλος” στην Κέρκυρα

Τη συνδρομή του Στρατού, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα που δημιούργησε στην Κέρκυρα η κακοκαιρία «Μπάλλος», ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Ο υπουργός βρέθηκε σήμερα (20/10) στο νησί με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη του υπουργείου, έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα των καιρικών φαινομένων.

«Οι υποδομές του νησιού είναι γερασμένες. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης αυτές οι γερασμένες υποδομές δεν μπορούν να αντιδράσουν σωστά και ούτε να εξυπηρετήσουν κυρίως και πάνω από όλα την ασφάλεια των πολιτών. Χρειαζόμαστε σαφέστατα έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα σε αυτό το νησί εδώ και χρόνια. Αντιπλημμυρικά έργα σοβαρής εμβέλειας. Ομως, τώρα διαχειριζόμαστε στο υπουργείο την άμεση παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη καταιγίδα και πάλι δεν πρέπει να έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής», είπε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από ευρεία σύσκεψη που είχε στην έδρα της Περιφέρειας με τους φορείς, πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ότι θα προσπαθήσουμε στις επόμενες μέρες με τη βοήθεια του στρατού, να καθαρίσουμε συγκεκριμένα σημεία διότι δεν υπάρχουν δυστυχώς μηχανήματα στο νησί και δεν υπάρχουν εργολάβοι να αναλάβουν μερικά συγκεκριμένα σημεία για να τα καθαρίσουν. Αύριο έρχεται τεχνική υπηρεσία του στρατού να δει ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται και να έρθουν το συντομότερο για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε συγκεκριμένες περιοχές». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να επιβραβεύσει όλους όσους συνέδραμαν ώστε να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Εδώ στην Κέρκυρα είχαμε ήρωες για να σωθούν 72 ζωές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών των ηρώων. Είναι οι πυροσβέστες μας, είναι οι αστυνομικοί μας, είναι το Λιμενικό Σώμα, είναι τα σώματα ασφαλείας. Εάν δεν ξεκινήσουμε αυτή την αναγνώριση πιστεύω πως θα είμαστε αγνώμονες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, που ανακοίνωσε και τη δημιουργία «σοβαρών» -όπως τα χαρακτήρισε- αντιπλημμυρικών έργων στο νησί.

«Ξεκινάμε και ένα λεγόμενο master plan, το οποίο θα επικεντρωθεί όπου χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Ενα master plan που θα συμβαδίζει με την νέα λογική της Πολιτικής Προστασίας. Που είναι οι λέξεις: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε ότι αναμένεται από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρώσουν την καταγραφή των απωλειών που υπάρχουν σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις. Επίσης, σημείωσε: «Συνεργαζόμενοι στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τους δήμους, θα προχωρήσουμε τόσο για την επιχορήγηση της ζημιάς που υπέστησαν οι επιχειρήσεις δρομολογώντας και μία προκαταβολή άμεσα, έτσι ώστε να στηριχθούν το συντομότερο δυνατόν. Ενεργοποιούνται και τα θεσμικά πλαίσια που προβλέπονται για την οικοσκευή και τη στήριξη των νοικοκυριών. Παράλληλα, θα διαθέσουμε και έκτακτη χρηματοδότηση για τις πρώτες ανάγκες στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί με αυτούς θα μελετήσουμε την υλοποίηση δομικών έργων που έχει ανάγκη το νησί, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους».

Το υπουργικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Κέρκυρα πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Αφρας, στη γέφυρα του Ποταμού, καθώς και στην περιοχή της Μεσογγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα